RMBGySz*

2019. június 18., kedd

DÉLELŐTT | 

Az apáról fiúra hagyott isteni Ige

Igehely: 5Móz 11:16-25; Kulcsige: 11:19 „Tanítsátok meg ezeket a fiaitoknak is: ezekről beszélj, akár a házadban vagy, akár úton jársz, akár lefekszel, akár fölkelsz!”

Ahhoz, hogy boldoguljunk ebben az életben, és áldásokban legyen részünk, szükséges befogadnunk az isteni szót a szívünkbe. Pál is ezt tanácsolja: „Krisztus beszéde lakjon bennetek!” Hogyan tehetjük ezt? Hallgatnunk és olvasnunk kell az Igét, majd elmélkednünk kell felette, és megszívlelnünk. Csak így tud hatni ránk, csak így formálja a jellemünket. Ugyanakkor Isten célja nem csak az, hogy bennünket átformáljon, azt is akarja, hogy rajtunk keresztül másokat is megváltoztasson. Nem gondolom, hogy Bibliaversekkel a kezünkre vagy homlokunkra kötve kell járnunk. Fontosabb, hogy az Igével összhangban használjuk kezünket, és látható legyen életünkben az Isten beszéde. Nem mindegy, hogy csak Bibliával a kezünkben látnak bennünket gyermekeink, vagy a bibliai Igét látják megelevenedni életünkben. Így leszünk hitelesek. Ez feljogosít bennünket, hogy tanítsunk, és beszéljünk az Igéről másoknak.

Gondolkozz el, mennyire van életed összhangban a Bibliával? Szeretnéd-e, hogy az utánad jövő generáció a nyomdokaidba lépjen (Péld 20:7)?

Nagy Tibor

DÉLUTÁN | 

Péter tanítványtársának, Lévinek az elhívása

Igehely: Mk 2:13-17

Isten nem a tökéleteseket és az igazakat hívja el. Lévi, azaz Máté megítélése korabeli zsidó szemmel merőben más volt, mint ahogy Jézus tekintett rá. A farizeusok hazaárulót, a megszállókat kiszolgáló bűnöst láttak benne. Jézus azonban tanítványt és evangéliumírót látott benne.

Lévi Jézus hívására igent mondott, és követte Őt. Megnyitotta otthonát, és így sok vámszedő megismerhette Jézust. A Mester nem zárkózott el a bűnösöktől, asztalhoz ült velük, ami a közösségvállalás kifejezésmódja volt. Ez a közösség nem azt jelenti, hogy Jézus lealacsonyodik, bűnössé válik, s olyan lesz, mint ők. A farizeusok ezt feltételezték. De a valóság pont az ellenkezője. Jézus közelében a bűnösök változnak meg.

Jézus egyszerű példával mutat rá a lényegre: amikor a beteg orvoshoz megy a bajával, nem az orvos betegszik meg, hanem a beteg gyógyul meg az orvos közreműködésével.

Jézus hívása ma is a bűnösökhöz szól. Bármilyen mélyre süllyedt volna is az ember, Jézus számára nem lehetetlen, hogy megigazítsa! Csak válaszolni kell a hívó szóra!

Nagy Tibor

2019.06.18.

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.