2019. június 9., vasárnap

DÉLELŐTT | 
A Szentlélek nem részegít, hanem üdvözít

Igehely: ApCsel 2:1-21; Kulcsige: 2:16-17a „hanem ez az, amiről Jóel így prófétált: „Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra.”

A Szentháromság harmadik személye kilép az „ismeretlenségből”, hogy Krisztus mindenkori egyházát betöltse, éltesse és elkészítse. A Szentlélek, mint hitelesítő pecsét, garantálja a hívők üdvösségét, (Ef 4:30) hisz ő üdvözít s nem részegít! Ezért ajánlja az apostol, hogy „ne részegedjetek meg bortól, amelyben pusztulás van, hanem teljetek meg Lélekkel...”. (Ef 5:18) Itt-ott hallani lehet, hogy valaki „megrészegedett Szellemben.” Én viszont azt olvasom a Bibliámban, hogy legyek józan és éber! Bár sok pogány vallásban a borral való megmámorosodást az ihletettség eszközének tekintették, Pál mégsem hasonlatnak, hanem inkább ellentétnek szánta ezt az illusztrációt. Orvosi szempontból az alkohol bódító hatással van az emberre, a Szent Szellem viszont serkentőleg hat. A szeszes ital lelassítja az agysejtek működését, ezért nehéz az egyensúlyt megtartani, folyékonyan beszélni, vagy időben reagálni. A Lélek viszont józanit, tisztít, és (új) embert farag belőlünk. A részegség léhává, vaddá, kicsapongóvá tesz, szemben a Szentlélekkel, aki Krisztushoz tesz hasonlóvá.

A pünkösdi jelenségben egyszerre van jelen a természetes és a természetfeletti. Emberi és isteni elemek „hozzák létre” együtt azt, ami itt látható. „Mindnyájan együtt voltak”, (2:1) erre kérte korábban Jézus őket. „Valamennyien egy szívvel és egy lélekkel kitartóan részt vettek az imádkozásban”, (1:14) és várták az Atya ígéretét. (1:4) Azok a tanítványok, akik korábban elszaladtak és bezárkóztak, most bátran szólni kezdenek. Ezek az emberi elemek, amelyek jelen vannak a pünkösdi eseményben. De ott van a természetfeletti is, hiszen az égből támadt zúgás, (2:2) a látható lángnyelvek, (2:3) és az idegen nyelveken való beszéd egyértelműen erre mutatnak.

Boros Róbert

Imaáhítat: 

Adjunk hálát a Szentlélek által megismert igazságért! – 1Jn 2:20-22

Bibliaóra: 

Ha Isten Lelke lakik bennetek – Róm 8:9-17 (Róm 8:9)

DÉLUTÁN | 

A Szentlélek, mint ajándék

Igehely: ApCsel 2:37-41

A Szentlélek Isten ajándéka pontosan úgy, mint az üdvösség. (Ef 2:8) Egyikért sem lehet megdolgozni és egyiket sem adják érdem alapján. Ha fáradni kellene érte, akkor már díjról, vagy fizetségről beszélnénk. Ezzel szemben az Ige világosan fogalmaz: a Szentlélek ajándék. Lássuk, mi játszik azonban közre ebben?

1. Pünkösdkor az emberek meghallgatták Péter prédikációját. (37. v.) Ő, társaival együtt Isten megváltási tervét mondta el, ami a Messiásról, aki Jézus Krisztus, az emberi gonoszságról, a megtérés szükségességéről és a felajánlott bűnbocsánatról szól. (38. v.) Legyen a mai üzenetünk is hű az evangéliumhoz. Készüljünk és semmit se hallgassunk el abból, amit ránk bízott az Úr.

2. Péter azt is tudta, hogy a megtérés Isten hívásától függ. (39. v.) Azok térnek meg, akiket az Isten vonz. Jézus azt mondta: „Senki sem jöhet énhozzám, ha nem vonzza őt az Atya”. (Jn 6:44) Ne ijesszen meg azonban bennünket ez az isteni titok, se ne tántorítson el az igehirdetés szolgálatától. A mindenkori prédikátor és bizonyságtevő felelőssége, hogy személyválogatás nélkül szólja az örömhírt. Légy bátor, mint Péter, mert Isten ma is munkálkodik. Menj ma úgy a szószékhez, mint aki hiszed, hogy Isten használni akar.

3. Az üzenetet nem csak hallani kellett, hanem befogadni is. (41.v.) A befogadás hitre jutást jelent, ami egyben megtérést is feltételez. Hiszen ekkor becsukjuk szívünket a bűn számára és megnyitjuk az ajtót a Szentléleknek. Sose nyugtassuk meg magunkat és hallgatóinkat, hogy legyünk csupán jó igehallgatók, hanem törekedjünk az Ige befogadására és cselekvésére. (Jak 1:22)

4. Végül, az apostol azt mondta, hogy a szívben történő belső átalakulásnak szüksége van egy látható kifejeződésnek, ami a vízkeresztség. (38.v.) Ez azonban nem a szenny lemosásáért történik, még csak ceremoniális szerepe sincs, mint az Ószövetségben, hanem a Jézus Krisztus nevében nyert bűnbocsánat révén kapott tiszta lelkiismeretet garantálja. (1Pt 3: 21) Bemerítkezésünkkel megtisztított életünkről teszünk vallást. Ne lepődjünk meg azon, hogy Pünkösd után, az Újszövetségben nincsenek meg nem keresztelt keresztyének többé.

Boros Róbert

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
4 + 6 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.