RMBGySz*

2019. május 13., hétfő

DÉLELŐTT | 

Nincs hozzád hasonló

Igehely: Zsolt 86:1-10; Kulcsige: 86:8 „Nincs hozzád hasonló, Uram, a z istenek között, műveidhez fogható nincsen.”

Ez a zsoltár valószínűleg Dávidnak a Saul előli bújdosás lélekőrlő időszakából származik. A zsoltáros lelki fájdalma abból fakad, hogy az ellenségével szemben tanúsított jóindulata nyomán az továbbra is gonoszsággal válaszol. Kihez mehet ilyenkor panaszával? Ahhoz az Istenhez, akinek kiválósága és egyedülállósága már más élethelyzetben is ki volt próbálva! A „híved vagyok, szolgád,...aki benned bízik” kifejezésekkel kéri, hogy csüggedő lelkének kiáltására jöjjön megvidámító felelet.

Ebben a helyzetben születik a felismerés, beismerés: „mert te jó vagy, Uram, és megbocsátasz, nagyon szereted mindazokat, akik hozzád kiáltanak.” (5.v.) A gonosz nagy kitartással és fokozott intenzitással provokál, hol önsajnálkozásra, hol pedig bosszúra ingerelve, hogy az ő sötét térfelére csalogasson. A jó és a gonosz harcában a világos oldalon megmaradni csak a kereszten értünk szenvedett Úrra nézve lehetséges. Itt csodálkozunk rá újra az Ő hosszútűrő kegyelmére. Itt vigasztalódunk meg, és itt meríthetünk a megbocsátásra ismételten erőt! Te hol szoktad kiönteni panaszodat? Önsajnálat helyett kérted-e, hogy szíveded szeretettel töltse be? „Mert az a jó, ha kegyelemmel erősödik meg a szív!” (Zsid 13:9b)

Oláh Lajos

DÉLUTÁN | 

Alázat: a generációs problémák orvossága

Igehely: 1Pt 5:5-6

Nehezebben kezelhető a mai generáció, a tinédzserek korosztálya. Nem is adatott mindenkinek az intés feladata. Megjegyzendő, hogy a ,,vén” egy tapasztalt, sok ismerettel rendelkező személy, aki már átment sok maihoz hasonló helyzeten. Mivel ismeri az Úr irgalmát, nagy bölcsességgel el tud beszélgetni, imádkozni egy fiatallal. A vén ne legyen elutasító, kritizáló. Ha azonban egy „koktél” ízével (Gal 5:22) közelíti meg a fiatalt, megnyerheti. (Dán 12:3) A fiatalokra pedig szükség van, hisz ők a gyülekezet jövője. (Zsolt 127: 3-5) Légy boldog, ha fölnéznek rád az ifjak! Legyen benned alázat, szelídség, szerénység. Légy tudatában saját korlátaidnak, és ne feledd, hogy te is voltál fiatal. Ha pedig fiatal vagy, figyeld az idős életét, annak végét, (Zsid 13:7) és kellő alázattal tiszteld, ha az Urat látod benne, mert akkor magát Istent tiszteled. Megvan benned ez a vágy?

Legyen mai imatémánk, hogy gyülekezetünk idős emberei és fiataljai mind ott legyenek Isten országában!

Vizsgáld meg, hogy milyen egy másik korosztály iránti tiszteleted?

Bödő Zoltán

2019.05.13.

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.