2019. március 15., péntek

DÉLELŐTT | 
Hirdesd az igét!

Igehely: 2Tim 4:1-5; Kulcsige: 4:2 „Hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással.”

Amikor Nyárádmagyaróson lelkipásztorrá avattak, a gyülekezettől egy gyönyörű virágkosarat kaptam, amelyhez egy kis igekártya volt csíptetve. Ez állt rajta: „Hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással.” A virág elhervadt, a kosár sincs már meg, de az ige még mindig megvan – nem csak papíron, hanem a szívemben. Kellemes és kellemetlen időkben elkísér és ösztönöz.

Kinek szól ez a felszólítás? Timóteusnak? Az igehirdetőknek? Minden hívőnek? Akkor Timóteusnak szólt, most pedig minden igehirdetőnek, de felhívás ez minden egyes hívőnek is. Az igét nem csak szószékről lehet és kell hirdetni, hanem minden alkalmas és alkalmatlan helyen. Nem csak szavakkal, vagy énekekkel, zenével, hanem tetteinkkel, viselkedésünkkel. Milyen igehirdető vagy a magad helyén? Kész vagy-e mindig számot adni a benned élő reménységről? Imádkozz, hogy ma is ragyogjon cselekedeteid világossága, hogy akik látják, dicsőítsék Istent.

Sallai Jakab

DÉLUTÁN | 

Hátha most is megbánja

Igehely: Jóel 2:12-17

Tegnap este Ninive történetében megvizsgáltuk, hogy miben áll az igazi megtérés. Hasonló szavakat olvasunk a Jóel könyvében is. A próféta Isten kegyelmére és irgalmára hivatkozik. Irgalmas, mert nem azt adja, amit érdemlünk (büntetést, halált), és kegyelmes, mivel azt adja, amit nem érdemlünk (megbocsátást, örök életet). A reménység lehetősége ragyog fel abban a várakozásban, hogy „hátha megbánja”.

Nekünk az Újszövetségben sokkal biztosabb ígéreteink vannak. Mi biztosra vehetjük, hogy ha megbánjuk és elhagyjuk bűneinket, akkor Ő azonnal megbocsát. Ígéretünk van arra, hogy „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól” (1Jn 1:9). Ha őszintén jövünk hozzá, nem kell aggódnunk amiatt, hogy elutasít, vagy nem foglalkozik velünk. Megtérésünk és bűnbocsánatunk nem bizonytalan „hátha”, hanem teljesen biztos, mert Ő garantálja. De vigyázz, mert ez nem jelenti azt, hogy nem kell megbánnod a bűneidet. Van-e ma este valami megbánnivalód?

Sallai Jakab

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.