2019. március 25., hétfő

DÉLELŐTT | 
Keresik az Úr igéjét, de nem találják

Igehely: Ám 8:1-14; Kulcsige: 8:12 „Támolyognak majd tengertől tengerig és északtól keletig. Bolyonganak, és keresik az Úr igéjét, de nem találják.”

Az életben sok mindent veszünk természetesnek, állandó forrásúnak. Eltelik egy kis idő, és elapad a forrás, mi szűkölködni kezdünk, és a természetes rögtön átvált áldás kategóriába, és csodaként éljük meg ismét a forrás életre kelését. Természetesnek tűnik például a megfelelő csapadékmennyiség, de ha szárazság lesz, akkor aggódni kezdünk, és megoldások után nézünk. Ha pedig tovább tart, akkor siránkozni kezdünk, és végül esőért könyörgünk.

Isten gyermekeiként a vele való beszélő viszonyunkat természetesnek tartjuk. Úgy gondoljuk, ha népe vagyunk, vezetnie kell, gondoskodnia kell rólunk, a világ végezetéig velünk kell lennie. Ha a vasárnapok tisztasága, istenfélelme nem a hétköznapok tisztaságából és istenfélelméből táplálkozik, akkor a látszat mögé belátó Isten elzárhatja életadó igekenyerének a forrását. Ige iránti éhséget és szomjúságot tud szítani, hogy észhez térítsen.

Szűkölködtél-e már Isten igéjében? Miért? Adj hálát, ha ma szólt hozzád az Úr! Igényeld szavát, vezetését és értékeld engedelmes élettel!

Györfi Elek Tóbiás

DÉLUTÁN | 

Új név

Igehely: Jel 2:16-17

Van egy társasjáték, amelyben fehér lapocskákra írjuk a neveinket, majd összehajtva egy kalapba dobjuk, és véletlenszerűen kihúzunk egy új nevet, amelyet titokban kell tartanunk. Rövid ideig egy titkos új név birtokosai vagyunk. Az győz, akinek nem derül ki az új neve. Izgalmas játék, de van ennél izgalmasabb is: az életünk.

A való élet Isten szerinti győztesének jutalma az elrejtett manna és egy fehér kövecskére vésett titkos, új név. Elrejtett és titokzatos. Csak az ismeri, akinek jogosultsága van hozzá. A kárpiton túli térhez különleges jogosultság kell: a Bárány vére. A fehér kövecske személyre szóló. Azé lesz, aki legyőzte önmagát és a világot, hogy Krisztus legyen életében a legfontosabb. Vajon a te neved lesz rajta vagy valaki másé? A Jel 3:12-ben a győztesekre lesz vésve Isten új neve, a Gyülekezet új neve és Jézus új neve. Az új élethez, az új teremtéshez illik az új név.

Ne felejtsd a győzelem titka: a Név! Hívd segítségül ma este, hogy holnap is legyőzhesd önmagad és a világot!

Györfi Elek Tóbiás

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?