2019. március 27., szerda

DÉLELŐTT | 
Eleveníts meg igéddel!

Igehely: Zsolt 119:25-32; Kulcsige: 119:25 „Életem a porhoz tapad: eleveníts meg igéddel!”

Igyál naponta a súlyodhoz viszonyítva kb. 2 liter vizet – mondja az orvos. Az élő szervezetek halálát okozhatja a víz hiánya, amelynek következménye a kiszáradás és a test elporladása. Testünknek előbb-utóbb el kell szenvednie ezt. Porból lettünk és porrá leszünk… Csak ideiglenesen őrizhetjük és állíthatjuk helyre életerőnket. Amíg tehetjük, gondoznunk kell testünket is.

Azonban amikor érzed, hogy a lelked a porhoz tapad, az nehezebb ügy, de csak neked. A lelked kiszáradása a testedre is erőteljes hatással tud lenni, éppúgy, mint a lelked jóléte. A lelki halál oka is a víz hiánya. De Jézusnál van az örök élet beszéde. Isten ingyen adja az élet vizét a szomjazóknak. A zsoltáríró ezt megértette. Eleveníts meg igéddel! – kiáltotta Istennek. A porladozó lelkek nagy problémája nem az élet vizének valós hiánya, hanem a víz létében, ingyenességében és örökké tartósságában való kételkedés.

Szoktál-e naponta elegendő élet vizet adni a lelkednek? Az Istennel való rendszeres kapcsolat életerőssé tesz!

Györfi Elek Tóbiás

DÉLUTÁN | 

Újjá lett minden

Igehely: 2Kor 5:17

Az áruházakból néha terméket hívnak vissza a gyártók, mert a gyártási folyamat tökéletlensége miatt, a fogyasztóra nézve valamilyen káros hiba következett be rajtuk. Az adott termékek nem lesznek minden esetben véglegesen felszámolva, hanem a gyártási folyamat lesz kijavítva. A meghibásodott részt felújítják vagy újjal cserélik ki.

Mi, emberek, Isten alkotásai vagyunk. Hibátlanul engedett ki a kezei közül. Úgy indított utunkra, hogy minden tökéletesen működött az életünkben, hozzá hasonlítottunk. Saját hibánkból megromlottunk. Annyira eltorzult bennünk Isten képmása, hogy saját erőnkből ez már nem visszafordítható. Megtehette volna a Teremtőnk, hogy kidob bennünket, de irgalmából és emberszeretetéből visszahív magához, hogy a Krisztus vérén és a Szentlélek erején keresztül újjáteremtsen. Majd visszaküld a mieink közé, hogy népszerűsítsük helyreállító kegyelmét, békéltető szolgálatát.

Ma este is műhelyébe hív Isten. Engedd, hogy megtisztítson, kijavítson, hogy holnap akarata szerint végezhesd feladatod, új emberként!

Györfi Elek Tóbiás

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:28–32; Kulcsige: Mt 21:30 „Azután a másikhoz fordulva annak is ugyanezt mondta. Ő azonban így felelt: Megyek, uram. De nem ment el.”

A két testvér példázatában kétféle válasz áll előttünk: szóbeli válasz és cselekedetekben megnyilvánuló válasz. Mindkettő megoszlik, mert bármelyik lehet igenlő vagy nemleges válasz. Az életből vett illusztráció elmondása után Jézus azt kérdezi, hogy a kettő közül melyik „teljesítette” az apja akaratát. Nem az a kérdés, hogy szóban ki válaszolt helyesen. Mi talán azt mondanánk, hogy az a jó fiú, aki azonnal engedelmesen válaszol, és később is engedelmesen cselekszik. Ez lenne az ideális, de sokszor megakadunk verbális szinten, Atyánkat kifizetjük szép szavakkal.