2019. március 29., péntek

DÉLELŐTT | 
Készséggel fogadták az igét

Igehely: ApCsel 17:10-15; Kulcsige: 17:11 „Ezek nemesebb lelkűek voltak, mint a thesszalonikaiak, teljes készséggel fogadták az igét, és napról napra kutatták az Írásokat, hogy igaz-e, amit Pál mond.”

A közösségi lét – legyen az család, munkaközösség, sportklub, állam, egyház vagy éppen Isten országa –, közös célokat kitűzve halad előre. Egy közösség előrehaladásának egyik nélkülözhetetlen alappillére, hogy a tagok szívesen közreműködnek az adott cél megvalósításában. Ez a nemeslelkűség megnyilvánulása és készség a neve.

A béreai zsidók teljesen új dolgokat hallottak Istenről és megváltási tervéről. A többi zsidó közösségtől eltérően ők másképp reagáltak. Nyitottak voltak, sőt együttműködési szándékkal fogadták a hirdetett Igét, és készek voltak a rendelkezésükre álló eszközökkel meggyőződni annak hitelességéről. Ennek a nyitottságnak és készségnek az lett az eredménye, hogy sokan hinni kezdtek még a görög asszonyok és férfiak közül is. A készséges lelkület fellelkesít másokat is, építő hatással van a közösségre.

Kész vagy szívesen együttmunkálkodni Istennel az üdvösségeden, a gyülekezeted egységén, az elveszettek megtalálásában? Isten igéje közreműködésre hív minket ezekben a célokban! Ez nagyszerű!

Györfi Elek Tóbiás

DÉLUTÁN | 

Új szövetség

Igehely: Zsid 8:6-13

A szövetségkötés két fél közös egyezsége, amelyben azt a szándékukat fejezik ki, hogy eltekintve a múlt zűrös történeteitől, a jövőben közös úton szeretnének tovább haladni. A szövetségkötéseknek mindig vannak feltételeik, amelyeket a feleknek teljesíteni kell a jó kapcsolat biztosítása érdekében.

Az ember és Isten közötti szövetséget az ember ismételten megszegi. Az Ószövetségben Isten a szövetség törvényeit kőtáblákra véste és kötelezővé tette. Isten saját törvényeit soha nem tette érvénytelenné, de szövetségét az emberrel igen. Az Ószövetség az ember gyengesége miatt kifogásolhatóvá vált és elavult, mivel Isten új szövetséget tervezett és hozott létre Fia által.

Az új szövetségben Isten vállal többet magára. Elménkbe és szívünkbe írja a törvényét kőtáblák helyett. Ez a tény nem a mi tehetetlenségünkről szól, hanem az Ő nagy szívéről. Ez a kegyelem szövetsége, és nem az érdemeké. A mi időnkben ez a szövetség van és marad érvényben.

Légy ma este nagyon hálás Isten jóindulatáért!

Györfi Elek Tóbiás

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:1–14; Kulcsige: Mt 22:9 „Menjetek ki tehát az országutakra, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre!”

Az embereket sok minden akadályozza abban, hogy elfogadják Isten meghívóját: szántóföld, kereskedés, munka, családtagok, barátok, vagy az ember saját makacs szíve. A példázat szereplői „mit sem törődve” a meghívással, mentek a saját dolguk és tervük után. A Sátán igyekszik elfoglalni az embert, hogy ne legyen ideje a lelkére vagy Isten szavára. Isten mindent elkészített számunkra, sőt minden ember számára, és megadta a lehetőséget, hogy megragadjuk a legnagyobb esélyt, a belépést az életre. Jézus idejében kevesen ragadták meg a nagy lehetőséget, és ma sem tolonganak az örök élet ajtajánál.