50 éves jubileum Szilágynagyfaluban

Páratlanul áldásos ünnepünk volt Szilágynagyfaluban 2018. október 14-én, vasárnap, amikor megtartottuk a gyülekezet pengetős zenekarának 50 éves jubileumát. Már az év elején kiválasztottuk ezt a napot, és készültünk erre. Meghívtuk azokat a személyeket, akik valamikor tagjai voltak a zenekarnak, de elköltöztek községünkből. Akik kérték, elküldtük a partitúrát, hogy gyakorolhassanak, és aktív résztvevői legyenek az ünnepélynek.

A vendégeket kezdés előtt kaláccsal, kávéval és teával kínáltuk meg. Élmény volt látni a találkozásokat, és azt az örömöt, amely egymás láttán az arcokra kiült. Reggel 9.30-kor kezdtünk. Az istentisztelet egyik jellegzetessége volt, hogy nem orgonakísérettel énekelt a gyülekezet, hanem a zenekar irányításával. Imára buzdítással és igei üzenettel olyan személyek szolgáltak, akik Szilágynagyfaluból származnak: Deák János, aki a zenekar első karmestere volt, most Kiskőrösön él, dr. Sallai Jakab lelkipásztor Aradon szolgál és Tőtős János nyugdíjasként Vecsésen.

Míg emlékeztünk és hálát adtunk az istentiszteleten, addig az udvaron négy 70 literes üstben készült a bográcsos. Délben a vendégek és helybeliek együtt ebédeltünk (közel 300-an). A napsütés nemcsak ideális hőmérsékletet biztosított, hanem elősegítette a felhőtlen közösséggyakorlást is. 

Délután 4 órától folytatódott a második istentisztelet. 12 gyönyörű zenedarab hangzott el 6 karmester irányításával, közte a régi zenészek rövid megemlékezései. Szabó Ferenc, egykori karmester, ismertette a pengetős zenekar krónikáját. Megtudtuk, hogy 1968. szept. 15-én indult Balázs József akkori lelkipásztor irányításával. Jó volt látni, hogy a 22 alapító tagból 15 jelen volt. Az induláskor 3 gitáros, 3 tangóharmonikás, 2 hegedűs és 14 mandolinos alkotta a zenekart. Az elmúlt 50 évben 9-szer indult tanfolyam és közel 100 személy volt a zenekar tagja hosszabb vagy rövidebb ideig. Külön öröm, hogy az ünnep után megkerestek gyermekek és szülők azzal a kéréssel, hogy indítsunk újabb tanfolyamot, mert szeretnének bekapcsolódni ebbe a munkába.

2000 első napjaitól Szilágyi-Benedek Zoltán vezeti a zenekart nagy empátiával. Gyakran tanít új zeneszámokat, egyeseket maga harmonizál. Elismeréssel vagyunk munkájukért, és köszönjük, hogy minden vasárnap megörvendeztetik közösségünket. Isten adjon a karmesternek és a zenekarnak is sok erőt, kitartást, és örömet a szolgálatban!

Nagy István