A zilahi missziókerület első kórustalálkozója

Kraszna, 2016. május 21.

A zilahi missziókerület hét gyülekezetének énekkara vett részt a kórustalálkozón, ez év május utolsó előtti szombatján, Krasznán: Szatmárnémeti, Kémer, Szilágyballa, Sarmaság, Szilágyperecsen, Kraszna és a Krasznai roma énekkar.

 

Délelőtt

A találkozót imával és köszöntéssel a helybéli gyülekezet lelkipásztora, Borzási István tv. kezdte meg, az áhítatot Petkes Lőrinc krasznai karvezető vezette a Zsoltárok 118:24-ből: „Ez az a nap, amit az Úr rendelt!”.

Az énekkarok egyéni szolgálatai következtek, együttes karban is énekeltünk, összesen 12 ilyen darab hangzott el. Jutott idő a köszöntésekre és bizonyságtételekre is. Délelőtt Pop Imre krasznai polgármester köszöntötte az egybegyűlteket idézve a Zsolt 138:1-2-t: „Magasztallak téged teljes szívemből, énekkel áldlak az istenek előtt…”, valamint a Zsolt 133-ból: „Ímé, mily jó és mily gyönyörűséges, amikor együtt lakoznak az atyafiak!...”. Borzási István lp. a zenei szolgálattevő felelősségéről beszélt, idézve többek között az 1Tim 2:9-10-et, „hanem, amint illik”.

Király Tibor lelkipásztor hangsúlyozta az éneklésnek az evangélizációban tett hatását: az üzenet megerősítést kap az énekek által, ezért adjuk elő komolyan, átélve a mondanivalót! Király György szilágyballai karmester az énekek összeválogatásának alapelveiről ejtett szót. Székely Béla sarmasági lelkipásztor a Jn 4:23-24-et olvasta fel: „az igazi imádók lélekben és igazságban imádják az Atyát”.

A fiatalok az új éneket és a nagyobb hangerőt kedvelik; a Lélek elevenít meg, ennek kell látszódnia az énekléseinkben is.

János Csaba nagybányai lelkipásztor a szövetség köszöntését adta át, majd az Ef 5:18-19-et idézte: „beszélgetvén egymás között zsoltárokban és dicséretekben és lelki énekekben”, valamint a Zsolt 130:2-3-at – „sziklára állította fel lábamat, megerősítvén lépteimet, és új éneket adott szájamba, a mi Istenünknek dicséretét”. Az ének egy imádság: átéléseinket és örömeinket mondjuk el benne.” Majd végül azt kívánta: legyenek új átéléseink az Úrral és énekírók is, akik ezt új énekekben megörökítik.

 

Délután

A kórustalálkozó délutáni részében az énekkarok még egyszer lehetőséget kaptak a szolgálatra, azt követően Veress Ernő szilágyballai lelkipásztor hirdetett igét. „Szenved-e valaki köztetek? Imádkozzék. Öröme van-e valakinek? Dicséretet énekeljen”, a Jak 5:13-at idézve az imádkozás és az éneklés rendelt idejéről, valamint azok kapcsolatát ecsetelte.

A nap végén, gazdagon feltöltődve, mind zenei tarsolyunkat, mind lelki kincstárunkat megrakva búcsúztunk. Áldott legyen a mi valódi Zeneszerzőnk neve!

Borzási Mírjám