Életről és halálról

Az Úr kegyelméből 2018. október 13-án, szombaton szilágysági összevont női alkalmon vehettünk részt Szilágysomlyón. A dicsőítő csoport vezetésével már az alkalom elején Isten jelenlétébe jöhettünk az énekek által. Imádkozásra két helybeli testvérnő buzdított bennünket, Bara Rozália és Király Etelka, akik önvizsgálatra, választásra hívtak bennünket. Az 5Móz 30:19-20-ban Isten választás elé állít minket is, hogy választhatunk az élet és a halál között. Ha az életet választottuk, akkor pedig a Róm 12:1-2 arra figyelmeztet, hogy ne szabjuk magunkat ehhez a világhoz, hanem nézzünk fel Krisztusra és Hozzá legyünk mind inkább hasonlóak. 

Az alkalom meghívott előadója Rosemary Barrett volt Angliából, aki férjével együtt nagyon sokat segít az erdélyi gyülekezetek missziójában is. A téma „Élet és halál” volt. Mivel már itt a mi országunkban is nagyon elterjed lett a Halloween ünnepe november 1-én, egy kis betekintést kaphattunk az ünnep eredetéről és gyakorlásáról. Ez az ünnep nem a keresztyének ünnepe, így nincs semmi helye az életünkben és gyermekeink életében sem. Nyugaton a gyülekezetek ezen a napon gyermek-alkalmakat szerveznek, aminek a „Fény ünnepe” címet adják, hogy a sötétség helyett a Világosságot, Jézus Krisztust vigyék a gyermekek életébe. Az előadás második felében a halál és az élet volt bemutatva a Biblia fényében. A halál fogalmát nem nagyon szereti az embert, mert nem úgy voltunk megalkotva, hogy meghaljunk. A bűn átka lett a halál. Környezetünkben, gyülekezeteinkben vannak olyan személyek, akik a halál árnyékának völgyében vannak és segítségre, támaszra van szükségük, főleg a nehéz időkben. De hogyan segíthetünk mi?

Menjünk, üljünk le azokkal, akik gyászolnak! Nem kell feltétlenük beszélni, csak üljünk ott mellettük, hogy érezzék, mi is osztozunk fájdalmukban.

  • Legyünk ott, amikor a haldoklónak szüksége van ránk!
  • Míg élünk addig ajándékozzunk virágot szeretteinknek, embertársainknak!
  • Szánjunk időt arra, hogy beszélgessünk velük!
  • Kérdezzünk rá, hogy van-e elintézetlen dolguk? Kell-e valakitől bocsánatot kérniük?
  • Énekeljük el velük kedvenc énekeiket!
  • Emlékeztessük őket boldog emlékekre!
  • Fogjuk meg a kezét, öleljük meg!
  • Olvassunk a Bibliából nekik, főleg Isten ígéreteit!
  • Ne feledjük, a kómában levők is hallanak, így beszélhetünk hozzájuk és énekelhetünk nekik!
  • Imádkozzunk családjaikért! 
  • A hitetleneket gyengéden állítsuk döntés elé!

Jézus téged és engem is használni szeretne mások bátorításában, segítségében, az együttérzésben. Legyünk figyelmesek, hogy helyünkön legyünk, ahol Isten használni akar bennünket. Jézus mondja magáról, hogy Ő a Feltámadás és az Élet, ezért nem kell félnünk a haláltól és reménységgel lehetünk azok felől, akik már előre elmentek. 

Az alkalmat Eric Barrett zárta rövid igei üzenettel, amelyben bátorított bennünket arra, hogy emlékezzünk hithőseinkre, akik példával jártak előttünk. Adjunk hálát, amikor egy testvérünk hazamegy, hiszen nagyon sok áldásban részesített minket is az Úr rajtuk keresztül és kövessük példájukat. Törekedjünk a tiszta életre és legyünk készen, hogy amikor minket hív, készen legyünk elmenni Vele! A helybeli nőtestvérnők jóvoltából az alkalmat nagyon finom ebéddel zárhattuk. Nagyon hálásak vagyunk az Úrnak és mindenkinek, aki bármilyen szolgálattal is hozzájárult az alkalomhoz! 

Pardi Matild