Gyermekekhez a nyelvükön

Emlékszem, amikor megszülettem Isten családjába, sok, számomra új bölcsességet hallottam. Az egyik ilyen volt, hogy „Teher alatt nő a pálma”. Gyakorolták is ezt velem lelki testvéreim: a Mosolyklubban először csak az énekeket kellett vezetnem, aztán, ahogy tanultam, fejlődtem, már többet is bíztak rám. 

Azokban az években a pedagógiai tanulmányaimat végeztem, ám jobban megismerve a „kulisszatitkokat”, a végére már inkább menekültem a tanítás elől. Mennyei Édesatyám volt az, aki meggyőzőtt és rávett, hogy tanítsak: „Nagyobb lesz a második háznak a dicsősége az elsőnél” (Agg 2:9). Megértettem, hogy nekem szól, mert a korábbi munkahelyem akkor épp egy háznál volt. 

Első osztályomban, a Nyikó mentén egyszerű családokból való kisfiúk és kislányok voltak, de a szívük nyitott volt Isten igéje előtt, s volt is alkalmam azt élni és szólni közöttük. Egyik nap, amikor Jézus Krisztus visszajöveteléről beszéltem nekik, örömmel vegyült csodálkozással kérdezték: „És mi is meg fogjuk látni, itt, Siménfalván?” (Jel 1:7)

Aztán mások gyerekei mellé Isten saját gyerekekkel is megajándékozott. Sokat tanulok általuk és tőlük. 

Hogyan használhat Isten már egy kisgyereket? A kisfiunk a második életévét töltötte, amikor hangkazettákat kezdtünk hallgatni. Volt közöttük egy, amelyet nagyon megszerettek a nővérével. Naponta hozta a kis székét, odaült a lejátszóhoz és fél órán keresztül folyamatosan, figyelmesen és örömmel hallgatta. Csodálkozva néztem. Aki kicsit is ismeri a gyerekek életkori sajátosságait, tudja, hogy a kétéves figyelmi ideje hasonló esetekben csupán pár perc. Nem kellett hát sok, hogy szívemben megfogalmazódjon a vágy: „Ezt minden kisgyereknek hallania kell!” Teltek a hónapok, néha becsípődött a hangszalag, elszakadt, újra meg újra megragasztottam, aztán végre két év után felvettem a kapcsolatot e zenés mesekazetta szerzőivel. 

„Nemcsak mesét mond a gyerekeknek és nemcsak zenei élményt nyújt, hanem arra is lehetőséget ad, hogy hallgatói megismerhessék az igazság és az örök élet felé vezető utat”, írja a borító belsejében. A címe: „Tavaszi kirándulás”, és a  Palánta Sorsfordító Alapítvány segítségével készült. Sok-sok imádság és Isten vezetése nyomán kaptuk ajándékba azt a lehetőséget, amelyet csak Isten tud megálmodni az ő gyermekein keresztül: hogy még sok gyerekhez eljusson ez a megragadó hanganyag itt Romániában is. 

„Tanítsd a gyermeket, az ő útjának módja szerint, (a neki – életkorának, élethelyzetének, érdeklődésének, nyelvezetének, kifejezőképességének – megfelelő módon) még mikor megvénhedik is, nem távozik el attól” (Péld 22:6). Az 1996-ban elkészült kazetta már régóta CD-vé változott. Magyarországon több mint húsz éve indult projektként, és azóta is működik, hogy az iskolába beíratkozó elsősöket megajándékoz- zák vele. 2008-ban egy színezős foglalkoztató füzet is készült a CD mellé kiegészítőnek.

Így tehát egy hasonló projektet indítottunk országunkban is tavaly, hogy az előkészítő osztályos kisdiákok részesülhessenek a „Tavaszi kirándulás” ajándékcsomagból (cd + kifestősfüzet) ingyen. Lelki testvérekkel összefogva megyénként felvettük több iskolával a kapcsolatot, tájékoztató levelet juttatva el az iskolavezetőkhöz, pedagógusokhoz, és ha szükséges volt, bemutató példányt is adva a „Tavaszi kirándulás”-ból. Visszajelzésük alapján elkészítettük a csomagot és eljuttattuk hozzájuk a kért mennyiséget, mely után az a feladatuk maradt csak, hogy kiosszák a gyerekeknek, és ezt igazolják az Alapítvány felé írásban és fénykép kiséretében.

Az, amit Isten Igéje kicsi korban elvégez a szív mélyén, mindig visszaköszön. A gyermekek nőnek, de erről a hatásról nem fognak elfelejtkezni. Amikor magányosak lesznek, vagy amikor sok egyéb úton csalódnak, vagy kiábrándulnak várakozásaikból, az Ige mindig vissza fogja vonzani őket a Megváltóhoz, akinél végülis otthonra fognak lelni. Lehet, hogy eltelik tíz év is, vagy több, de hazatalálnak majd. S a sok nehéz döntés közepette segítségül fogják majd hívni Jézus nevét. A tapasztalat az, hogy a most felnövekvő generáció nagy része nem találkozik tiszta evangéliummal egész gyermekkora alatt. Évről-évre tízezernyi gyermek lép be az iskolák kapuján. Közülük mennyi hallhatná Isten megmentő üzenetét, ha megkapná ajándék CD formájában?!

Hogy még helyibb jellegű legyen a projekt, idén a Gyermek Evangélizációs Közösség egyik szórólapját: „Be van-e már írva ide a neved?” tettük mindegyik „Tavaszi kirándulás” füzetbe. Így lehetőség nyílik az érdeklődő gyerekeknek a GYEK-kel való levelezésre, további bibliatanulmányok elvégzésére. Azok a gyerekek, akik az evangéliumon nevelkednek, hitelt érdemlő gyermektanítóktól hallják, látják az üzenetet, akik CD-ket hallgathatnak igével, evangéliumi zenével és történetekkel gyermekkorukban, később majd kevésbé fognak belesodródni azokba a kelepcékbe, amelyek a gyerekek, fiatalok számára vannak kitéve.

„Száz év múlva nem számít majd, hogy milyen autóval jártunk, milyen házban laktunk, vagy, hogy mennyi pénz volt a bankszámlánkon. De a világ lehet, hogy más lesz, mert fontos voltam egy gyermek életében.” (Josh McDowell)  Hálás vagyok mindazokért, akik talán a projekt összes részletet nem ismerték, mégis szívesen segítettek valamely lépésé-ben ennek a munkának, ezúton is köszönöm! Isten szava   a gyermekek által családok életét formálhatja át ezekben az években a „Tavaszi Kirándulás” CD és a vidám foglalkoztató füzet útján. Szülőként, nagyszülőként, pedagógusként te is részese lehetsz annak, hogy minél több iskolába eljusson ez az ajándék. A projektben résztvevő iskolák az első években az alsó tagozatosok közül a többi évfolyam számára is igényelhetik az ajándékcsomagot, nem csak az előkészítősöknek. Összevont osztályok esetén pedig minden tanuló megkaphatja. Bővebben érdeklődni lehetőség van még a palanta2017 [at] gmail.com e-mail címen. 

Az akkor két éves kisfiú ma már hat éves. Orvosi diagnózis szerint multiallergiás. De olyan jó Isten szemszögéből látni: Krisztusban minden gyerek áldott és áldáshordozó!

Kelemen Sándorné Andrea, Beszterce