Lelkipásztor beiktatási istentisztelet volt Nagyváradon

Budai Lajos Dániel személyében 2016. október 23-ától hivatalosan is új lelkipásztora van Giorgiov Adrián mellett a Nagyvárad Belvárosi Gyülekezetnek. Testvérünk családjával már szeptemberben Váradra költözött, de csak október elsejétől állt be teljes idejével a szolgálatba, addig az udvarhelyi gyülekezetet segítette. Három ott töltött év után hívta meg a nagyváradi gyülekezet Simon József testvér nyugdíjba vonulását követően. Mint Budai testvér később felolvasott élettörténetéből is kiderült, szolgálatát Székelyudarhelyen kezdte 1994-ben, itt avatták lelkipásztorrá 1995-ben. 2002-ben a Zilahi Baptista Gyülekezet hívta meg lelkipásztorának, ahol 10 évet töltött családjával. 2012-ben ismét az udvarhelyi gyülekezetben vállal szolgálatot, innen hívja meg idén a nagyváradi gyülekezet.

Népes gyülekezet és számos szolgatárs gyűlt össze az idő előtt lehűlő őszi vasárnapon, hogy együtt adjon hálát Istennek, és kérje az Ő erejét az új szolgálóra és családjára.

Az ilyenkor a szokottnál rövidebb imaáhítaton Szabó András érmelléki, Mezei Ödön nagyszalontai lelkipásztorok, valamint Sápi János helyi szolgálattevő buzdítottak imára. „Örüljetek az Úrban mindenkor, ismét mondom, örüljetek”, idézte Szabó testvér a Fil 4:4-et. „Örömünket sokszor külső dolgok befolyásolják, csalódások, sikerek. Imádkozzunk, hogy akkor is legyen örömünk, amikor nem süt a nap.” Mezei Ödön a Máté 5-öt idézte: „Ti vagytok a világ világossága…” „Mi vagyunk azok a világító teremtmények, amelyeknek a fénye ragyog, és ünneppé tehet egy napot, mint például ezt, de akár egy hétköznapot is.” Sápi János a 103. Zsoltár alapján buzdított túlcsorduló örömre és hálaadásra.

A beiktatási ünnepséget Giorgiov Adrián helyi lelkipásztor kezdte imával: „Ó, Uram, adj most jó előmenetelt, és nem csak ma, hanem ebben az egész előttünk álló időszakban. Köszönjük azt is, hogy gondoskodtál pásztorról a te néped számára.” Ezt követően Giorgiov testvér vázolta Budai testvér meghívásának történetét, majd köszöntötte a vendégeket, a Szövetség, valamint a Magyar Baptista Egyház képviselőit, és a családtagokat.

Simon József, a gyülekezet nyugdíjas lelkipásztora az igehirdetés szolgálatát középpontba állító igehirdetését a 2Tim 4:1-5-re építette. „Örülök, hogy ennek az új időszaknak a küszöbén itt állhatok én is a testvérekkel. Az igehirdetés szolgálata nemcsak a lelkipásztor számára fontos, hanem az igehallgatók számára is. Az igehirdető nem a saját véleményét, vagy keserűségét fejezi ki, hanem Isten szavát hirdeti, nem emberi bölcsességet okoskodást. Amikor szól, az Úr nevében szól.” 

A beiktatást Pardi Félix, a Szövetség elnöke végezte, a 3Móz 8 fejezetéből olvasott alkalmi ige alapján: „Azután öntött a fölkenéshez való olajból Áron fejére, és fölkente, hogy fölszentelje őt.” „Azt olvassuk itt, hogy Mózes összegyűjtötte az egész népet. Igaz, hogy Áront, akárcsak napjainkban a lelkipásztorokat, különválasztotta Isten, de ez ott történt nyilvánosan, az egész nép előtt. Mert a papok, a lelkipásztorok léteznek a gyülekezetért, és nem fordítva. Ebben az igében nagyon szépen látjuk már itt az egyetemes papság elvét, amit mi is vallunk. Akik Isten népéhez tartozunk, mi mindnyájan papok vagyunk, és hirdetnünk kell az Isten nagyságos dolgait,” hallhattuk a tanítást.

A hivatalos beiktatás után köszöntések hangzottak el a jelenlevő lelkipásztorok részéről, végül Giorgiov Ruth is köszöntötte Budai Evódiát, Lajos testvér feleségét. „Ez a nap számunkra vissza- és előretekintés egyszerre. Hálás vagyok érted, Vali (Simon tv. felesége – Szerk.), és eljött a jövőbe nézés ideje is. Az én imádságom régóta az volt, hogy Isten küldjön Váradra egy olyan nőtestvért, akinek van ajándéka a vezetésre. Isten most meghallgatta ezt az imádságunkat Evódia személyében. Szeretnénk melléd állni, és Krisztusban együtt szolgálni veled.” 

Bukovszki Ákos személyes hangvételű beszédben közvetítette a Magyarországi Baptista Egyház köszöntését. „A nagyváradi gyülekezet a magyar baptistaság zászlóshajója, bárhonnan is nézzük. S aki ennek a hídján áll – jelenleg ti ketten ültök itt Adriánnal – arra komoly feladat hárul. Pap János testvér kért meg, hogy tolmácsoljam a vezetőség üdvözletét, és mivel szeretek tolmácsolni, én ezt szívesen teszem.”  

Az istentiszteletet az alábbi Youtube linken lehet megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=liJOyWF-MPY

Szöveg: Gönczi Géza
Fotó: Debrenti Kamilla