Nőnek teremtve

Immár másodízben került so a Nőszövetség által az egyedülálló nők konferenciájára Székelyjón, a Sequoia Panzióban 2019. április 26-28. között, a 4H Misszió támogatásával. A több mint 50 résztvevő testi-lelki felüdüléséért Kui Julianna és Borzási Márta nőtestvérek fáradoztak igen sokat. A lelki áldásokat főként Balázs Zsuzsa, dr. Balla Annamária és Bálint Emese közvetítették, de nemcsak. Zsuzsa Kínában szolgált misszionáriusként, Annamária pszichológus, Emese pedig gyermekmisszióban dolgozik (a ReMa Alapítvány területi vezetője). A hétvégéről Bódis Magdolna (Kraszna) és Mikló Julianna (Nagyvárad) is beszámolt, és személyes vélemények is megfogalmazódtak Nagy Aranka (Torda), Munteanu Daniela (Somlyó), Deák Éva (Nagyfalu) és Rácz Ibolya (Kiskapus) részéről.

BM: Már az előadások címei is sokat üzentek: Mit jelent számomra, hogy Isten nőnek teremtett?, A magánytól az összetartozásig, Pozitív gondolkodás helyes mederben, Szeretni/megta- gadni magam, Veled jobb a világ! – Életfeladatunk felismerése és betöltése, Hogyan írjuk át személyes élettörténetünket? Avagy: Vesztesből győztes.

MA: Péntek este Annamária arról beszélt, hogy miként látja ma a világ a nőt a különböző életkorokban, illetve hogy mi Isten válasza minderre, hogyan látja Ő a nőt, majd bemutatott néhány egyedülálló nőt a Bibliából.

BM: Nem véletlen, hogy Isten nőnek teremtett. Neki terve van az életünkkel, s az Ő terve tökéletes. Tudja, hogy mi miért, milyen célból van, és nem vét hibát. Élhetjük azt az életet, amit Isten számunkra készített.

MA: Szombat délelőtt Emese azt tárta fel, hogy a magány jelen lehet bármely élethelyzetben, és abszolút nem családi állapottól függ, ugyanakkor valamilyen szinten természetes. Lényeg, hogy Istennel „vészeljük át” ezeket az időszakokat, mint a bibliai példaképek: Dávid, József, Jézus. A Fátyol vízeséshez való mesebeli kirándulást két délutáni szeminárium követte, amelyekben Zsuzsa és Annamária pozitív (építő) gondolkodásról, önmagunk szeretetéről és az önmegtagadásról beszéltek a Biblia tükrében.

BM: „Lehet, hogy még nem gondolkodtunk el azon, hogy velünk jobb a világ” – mondta Zsuzsa, esti előadásában. Az Efézus 2:10-ben ezt olvassuk: „Az Ő alkotása vagyunk, teremtetve általa jó cselekedetekre, amelyeket előre elkészített, hogy azokban járjunk.” Isten szándékosan formál, alakít, felkészít, ellát mindennel, hogy a vágyat, amit a szívünkbe helyezett, valóra tudjuk váltani. Útjelző táblákként adta a lelki ajándékokat, az élettapasztalatokat (váratlan fordulatok, nehézségek, sorsdöntő változások) és az Ő vezetését, hogy meg nem álmodott, bővölködő életünk legyen már itt, a földön, így váljunk áldássá környezetünk számára.

MJ: Vasárnap reggel két előadást hallgattunk meg, egyiket Zsuzsa, másikat Annamária részéről. Lenyűgöző volt Zsuzsa beszámolója az ujgur népről, akik között 19 évet szolgált Kínában. Megismerhettük életmódjukat, szokásaikat, azt, hogy mennyire közel állnak hozzánk, magyarokhoz népzzenei stílusukat, nyelvüket és külső megjelenésüket tekintve is. Zsuzsa beszélt jelenlegi szenvedéseikről is. Az utóbbi években lázadásaik miatt a kommunista kormány keményen üldözi őket. Figyelmeztetés nélkül elhurcolják őket, nagy a bizalmatlanság, félelemkeltés köztük. Települések ürülnek ki, gyermekek maradnak az utcán, mert szüleik eltűnnek, és ez a helyzet a keresztyénekre is érvényes, őket a hitük miatt üldözik. Fontos feladatunk az érettük való ima! 

Az utolsó előadásban Annamária egy érdekfeszítő témát tárt elénk: hogyan léphetünk át a vesztes életből a győztesbe? Fontos tudni, hogy Isten írja élettörténetünk piros fonalát, az első és utolsó fejezet közötti rész megélése viszont rajtunk, döntéseinken múlik. A győzelmes élet két összetevője: Isten munkája (Zsolt. 118:15-16) és a mi hitünk (1 Jn. 5:4). A titok tehát az Isten munkájába vetett hit. Három fontos területen nyilvánul meg a győzelem vagy a vereség, úgy férfiak, mint nők életében: betegségben, gyászban és a lelki harcokban. Bibliai személyek életében láthattuk, hogy ezek mind lehetőségek, amelyekben átírhatjuk élettörténetünket, s vesztesekből győztesekké válhatunk!

NA: Számomra sokat jelentett Emese előadásából az a gondolat, hogy a rossz állapotokat ne engedjem állandósulni az életemben. Az Annamáriáéból pedig az ragadott meg, hogy a hitemmel tudom átírni az élettörténetemet. Szeretném, hogy elvégezze az Úr az életemben mindazt a sok jót, amit e hétvégén hallottam!

MD: Isten mindenben velünk volt. Nagyon jó volt újra találkozni a testvérnőkkel. Vigasztalást nyújtott az egymás iránti lelkesedés, a bizonyságok meghallgatása. Sok dolgot >>>     >>> megtanultam: hol a helye a nőnek, hogyan változtathatok gondolataimon és szokásaimon, hogy helyesen lássak és gondolkodjak. Ezt meg kell harcolni, mert a gondolataink határozzák meg az életünket. A rossz szokásokon változtatni kell, és egészséges gondolkodást kell kiépítenünk magunkban. Istennel minden lehetséges. Nem mindig úgy vannak a dolgok, ahogy gondoljuk, mert nem Isten szemszögéből látunk. Istennek köszönhető az erő is, amit kaptunk. Egy ember élete egy pillanat alatt megváltozhat. Mások bizonyságtételét hallgatva jössz rá, milyen kegyelmes volt Isten hozzád. Ezért segítsünk azokon, akik nem úgy látják az életet, mint mi!

DÉ: Egy bátorító gondolat: ne engedjük, hogy a hiány határozza meg életünket, sokkal inkább azok a dolgok, amik ott vannak az életünkben, kegyelemből.

RI: Az Úr Jézus jelenléte volt a legcsodálatosabb, éreztük, úgy a szolgálatokban, mint az énekekben. Együttérző, lehajló szeretettel táplált minket, hozzánk illő eledellel. Üdítő volt a szívekből felfakadó buzgó vízforrás (Jn 4:14), amely már kezdett folyammá nőni. Urunk megújító kegyelméért hála és öröm töltötte be szívem, és ez változásra buzdított és tanácsolt (Róm 12:2, Filippi 4:8). Hiszem, hogy minden drága Ige eléri célját, amiért küldetett.

Meleg Adina (A cikkben M.A.)