RMBGySz*

Tetőtől talpig zene!

A zene életünk és kultúránk része, önkifejezési forma, gyógyító eszköz, de számunkra ezen túl Istenhez való közeledésünk és kapcsolódásunk módja, eszköz az Ő dicsőítésére. Az országos ének-zene napok után az Úr azt új látást adta a Vasárnapi Iskolai Szövetség (továbbiakban VISz) vezetőségének a zene a gyerekmissziós szolgálatban való felhasználását illetően, hogy július 3-8 között szervezzünk országos zenetábort a Hargita Keresztény Táborban. A VISz , valamint Lisztes Piroska és Tibor által szervezett tábor célja Isten megismerése, a gyermekek bibliaismeretének gazdagítása, a lelki növekedésén túl pedig az Urat dicsőítő lelkület átadása. 

„Tetőtől talpig zene!” – hívja a zenetábor mindazokat a 7-14 éves korú lányokat és fiúkat, akik szeretnek énekelni, zenélni és zenei foglalkozásokon részt venni. Természetesen, az egyéni zenei foglalkozásokkal párhuzamosan a tábor széles palettát kínál egész napot felölelő aktivitásokra missziós sarok, kézműves sarok, sporttevékenységek, festőműhely, ügyességi és szellemi vetélkedők formájában. Lelkes, sokoldalúan képzett gyerektanítói csapat és odaadó szakmai elit foglalkozik a táborlakókkal. A tábori élet értékes pillanatai lesznek azok a kiskoncertek, amelynek során a tanárok játéka gyönyörködteti a táborlakókat. A tábor kiemelkedő momentumát a hetet záró koncert jelenti majd. Szeretettel várunk minden szülőt, hozzátartozót, hogy együtt gyönyörködjünk ez alkalmon, és adjunk hálát a menny Urának!

A tábor zenei felelőse Lisztes Piroska zenetanár, karnagy, 8 gyermek édesanyja. Férjével, Tiborral eddig közel 50 táborban szolgáltak (köztük a 12 éve működő békési zenetáborban). A békési gyülekezetben 22 éven át szolgáltak, ahol a gyülekezet gyerek- és tinicsoportjával zenei CD-ket és DVD-ket is kiadtak.  Piroskával egy csésze tea mellett beszélgettünk zenéről, életpályáról, és természetesen az idei „Tetőtől talpig zene” tábor szakmai vonatkozásairól.

Hogyan és mikor kezdődött a zene iránti szereted és milyen módon kísérte végig az életedet?

Otthon és a gyülekezetben is sokat énekeltünk. Magával ragadott az énekkar, vannak emlékeim ovis koromból, hogy hogyan harsogtam az énekeket a bibliakörben. Akkoriban indult Békésen a zeneiskolában az ovisoknak zenefoglalkozás, és a szüleim beírattak. 6 és fél évesen hegedülni kezdtem, egy év múlva már versenyre vittek. 7 évesen tudtam, hogy amikor megnövök, zenetanár akarok lenni. Azóta búvópatakként kíséri az életem a zenetanítás, karvezetés, különböző zenei szolgálatok. Volt olyan szakasza az életemnek, amikor a saját gyerekeim tanításán, és a gyülekezeti szolgálatokon volt a hangsúly; de volt olyan is, amikor a munkahelyemen dolgoztam és tanítottam teljes erőbedobással. Nemrég „váltóállítást” kért Isten a férjemtől és tőlem, otthagytuk magyarországi munkahelyeinket, és Székelyföldön, Székelyudvarhelyen dolgozunk és szolgálunk a helyi baptista gyülekezetben.

Nem lesz mindenkiből pódiumművész. De hogyan gazdagítja egy gyermek életét az, ha kicsi korától fogva élete része a zene? Miért jó már kicsi korban lefektetni a zenei alapokat? Hogy látod: a mai gyerekek tele vannak-e zenével, muzsikával, Istent magasztaló énekekkel?

Nagyon teljesítmény-centrikus világban élünk. Legutóbbi munkám kapcsán, amikor a zeneiskolámban igazgatóhelyettesként dolgozva megkerestek szülők, sokszor elhangzott a következő mondat: „Jár két-három hónapot a gyermekem, kipróbálja a hangszert, aztán ha nem megy, megunja, vagy nem tetszik neki, akkor majd megy vívni… (úszni, focizni stb.) Próbáltam meggyőzni őket, hogy a zenetanulás hosszú távú befektetés, nincs látványos eredmény pár hónap után. De rengeteg pozitív hozadéka van: kitartásra nevel, felüdíti a szívet-lelket, lecsendesít, segít kifejezni a bennünk rejlő érzelmeket, fejleszti a kézkoordinációt, finom-motorikát, és még sorolhatnám. Nem tudom, errefelé mennyit énekelnek a gyerekek, de Magyarországon nem túl sokat. Sokszor hallottam ezt gyerekszájból: „én nem szeretek énekelni”. Nekünk, zenetanároknak, felnőtteknek kell megszerettetnünk az éneklést, kell feltámasztanunk a vágyat a gyerekekben, hogy akarják a hangjukkal is dicsőíteni az Urat!

A „Gyermekeket Jézushoz!” blog bejegyzéseiben vallasz álláspontodról, a zene szerepéről. Hogyan lehet ez a zenetábor a gyermekmisszió eszköze? Mi a tábor zenei célja?

Általában a szülőknek tetszik, ha gyermekük tud játszani valamilyen hangszeren. Csak éppen, amíg idáig eljutnak a csemeték, az a nagyon fárasztó út. Sokszor kínlódás a gyakorlás, a szülő nem ért hozzá, belefárad, és egyszerűbb, ha abbahagyják a zenetanulást. Ebbe a táborba lehet jelentkezni gyülekezetbe járó, hangszeren tanuló gyermekeknek, de hívogathatják gyülekezetbe nem járó barátaikat, hangszeres társaikat is. A tábor zenei célja az, hogy lelkesedést támasszunk a gyerekekben a zenélés iránt. S mivel mindezt hívő, keresztény zene által, hívő tanárok teszik, így minden percben benne rejlik a bizonyságtétel lehetősége is az Örömhírről. Tapasztalatból tudom, hogy élnek is ezzel a lehetőséggel a tanáraink. Legkisebb gyermekem 6 éves koráig nem nagyon mutatott érdeklődést a hangszertanulás iránt. Nagyobb testvérei mind zenéltek, őt ez nem motiválta. A békési zenei táborban az egész családunk szolgált vagy résztvevő volt, így őt is vittük magunkkal. Kedden este elém állt, és azt kérdezte: „Anya, hol a furulyánk? Menni akarok holnaptól Balázs bácsihoz órára; azt mondta, megtanít furulyázni!” Nagyon meghatódtam, mert én hiába erőlködtem addig, a tábor légköre fogta meg kisfiamat, a tanár bácsi személyisége bátorította, és elkezdte a zenetanulást. Nagy örömömre ez a tanár bácsi is eljön a Hargitára furulyazenekart tartani. 5 nap alatt nem lehet egy hangszeren megtanulni, de lehet olyan élményekhez jutni, ami aztán egy életre meghatározhatja a zenéhez való viszonyulást.

Ez a tábor a 7-14 éves gyermekeknek szól, akik alapvetően már rendelkeznek bizonyos zenei képzettséggel. E célcsoporton kívül kiterjeszthető-e a kör más jelentkezőkre – gondolok itt első osztályos gyerekekre, vagy olyanokra, akik még semmilyen zenei alapokkal nem rendelkeznek?

Automatikusan nem lehet jelentkezni a táborba 6 éves gyermeknek, vagy olyannak, aki semmilyen hangszeren nem tanult eddig. De ha a szülő mégis nagyon szeretné, hogy jöjjön a gyermek, akkor kérem, hogy emailban, vagy facebookon, esetleg telefonon keressenek meg, hogy meg tudjuk beszélni, egyénre szabottan mi lenne a megoldás. Indokolt esetben tehetünk kivételt.

Bepillanthatunk-e abba, hogy a tábor mindennapjaiban hogyan lesz jelen a zene? Kik lesznek a hangszert tanító tanárok?

Minden gyermek naponta részt vesz egy egyéni hangszeres órán, lesz egy zenekari próbája, kamara órája, valamint egy kórus foglalkozás is. Ezen kívül gyakorolhat (a tanárok rendkívül örülnének neki J), és lesz módja minden nap meghallgatni a tanárait, akik kakaókoncertet adnak uzsonnaidőben. De mielőtt valaki nagyon megijedne, hogy ez túl sok, gyorsan mondom, hogy lesz naponta sok más érdekes program is, ami nem zene. Rendkívül nagy öröm nekem, hogy a tanári kar – innen Erdélyből és Magyarországról – hamar összeállt, így a következőkről adhatok számot: zongora – Révész László, Garai Zsolt, Debrenti Balázs, Veres Dániel; hegedű, vonós kamarazene: Borzási Kinga; cselló, vonós kamarazene: Lisztes Berta; ütő: Máté Katalin; gitár: Székely András; furulya, fafúvós kamarazene: Domokos Balázs; fuvola: Ferenczi Zsófia; trombita, rézfúvós kamarazene: Bakai László; kórus: Lisztes Piroska, Veres Dániel; festősuli: Debrenti Kamilla.

Köszönjük szépen az átfogó tájékoztatást, és sok-sok áldást kívánunk minden munkátokra az Úr szolgálatában! 

A tábor részvételi díja 300 RON. A táborban való részvételre április végéig várjuk a jelentkezést a VISZ Facebook-eseményen található jelentkezési ív kitöltésével, és az előleg – 100 lej – befizetésével a következő bankszámlára: RO96OTPV220000181100RO04 (Gergely Annamaria), vagy, azon esetben, ha nincs Facebook hozzáférhetősége valakinek, ezen a felületen lehet jelentkezni: https://zt2017reg.wordpress.com/. Kérjük, az utalásnál legyen feltüntetve, hogy „Donatie” és a név/nevek, aki(k) számára befizetik a tábort, valamint a település neve, ahonnan érkezik a résztvevő. A pénzletétel esetén is kérjük beírni az előbb feltüntetett adatokat. 

Mivel a táborban maximum 100 gyereket fogadunk, a jelentkezés sorrendjében töltjük be a helyeket. Hálásan fogadjuk, ha valaki a tábor szervezésével járó költségeket szeretné támogatni, szintén  fent említett bankszámlára, azzal a megjegyzéssel, hogy: „Támogatás a zenei táborra”. Érdeklődni a táborral kapcsolatosan zenei kérdésekben – Lisztes Piroska, tel: 0735501031, E-mail: lisztes.piroska@gmail.com, Facebook, más kérdésekben Máté Imola, tel: 0744791927, e-mail: imolamate@yahoo.com, Facebook. 

Szeretettel várunk minden énekelni, zenélni tanuló gyermeket és tinit! 

Máté Imola

A 2016-os ének-zenenap Perecsenben
A 2016-os ének-zenenap Perecsenben
A 2016-os ének-zenenap Perecsenben
A 2016-os ének-zenenap Perecsenben
A 2016-os ének-zenenap Perecsenben
A 2016-os ének-zenenap Perecsenben
A 2016-os ének-zenenap Perecsenben
A 2016-os ének-zenenap Perecsenben

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.