RMBGySz*

Új webes felületet indított a Vasárnapi Iskolai Szövetség

Január közepe óta az elektronikus térbe is kiköltözött az erdélyi Vasárnapi Iskolai Szövetség azáltal, hogy elindította „Gyermekeket Jézushoz” nevű blogját a kids2jesus.wordpress.com címen. Hogy egy ilyen lépés mennyire időszerű, az senkinek nem kell bizonygatni: többek között a vasárnapi iskolai vezetők generációváltása is indokolta a fiatalok, és fiatal tanítók által előszeretettel használt interneten való megjelenést. Sokszor elhangzott az utóbbi időben – VISz-vezetők szájából is – a megállapítás, hogy a most felnövő generációnak milyen fontos a virtuális tér, és miután nagyon nehéz onnan őket kihozni, utánuk mehetünk oda, ha nem akarjuk teljesen elveszíteni őket. De legyünk őszinték, mi középkorúak is előszeretettel használjuk az internetet. Ugyanakkor a kommunikációt is megkönnyíti egy ilyen lépés. Miközben ugyanis nagyon könnyű Facebook-profilt indítani egy szervezetnek, az ott automatikusan beépülő, ránk erőltetett reklámokkal és bonyolult struktúrával terhelt közösségi portál nem mérhető egy saját blog vagy weboldal letisztultságához, szerkesztői autonómiájához. S bár egy Wordpress-oldal designjának egyéniesítése kíván némi szakértelmet, a tartalom teljesen személyre szabható, kihagyhatóak a reklámok, és más nem kívánt tartalmak.

És akkor most a kids2jesus.wordpress.com tartalmáról. Az oldal szerkesztői jól strukturált, azonban néhány átfedést is tartalmazó menüt vonultatnak fel: bemutatkozás, vezetés, szolgálat, inspiráció, heti útravaló, ima-lap. A „Vezetés” ill. „Szolgálat” menüpont alatt az egyébként a teljes blog-folyamban is megjelenő írásokat emelik ki témaszerűen. Az „Inspiráció” menüpont alatt, a „Kreatív sarok” almenüben Szabó Rebeka javasol – egyelőre mindössze három – gyakorlati, kreatív ötletet a gyermekmunkához. A „Vezetés” menüpont blogger gárdája már színesebb, ide a gyermek- és ifjúsági munkában tapasztalt vezetők írnak, akárcsak a korábban már említett „Szolgálat” menü alatt. Ezek között olvasható többek között Budai Evódia „A jó csapatról” c. írása, de Balla Annamária pszichológus, Boros Emília VISz-elnök, vagy a szerkesztő Máté Imola is komolyan hozzájárul a lelki, szellemi tartalom kialakításához. A „Heti útravaló” rovatot első látásra Szűcs Zsolt misszionárius vezeti, de valószínűleg mások is besegítenek az elmélkedő-motiváló jellegű laprész kialakításába. A menüsor végén található a weboldalaknál nélkülözhetetlen személyes kapcsolatfelvételi, visszajelző űrlap, ahol személyesen is meg lehet keresni az oldal üzemeltetőit, névszerint Máté Imolát, Lisztes Tibort, Józsa Anikót és Szabó Rebekát. A szerkesztőkkel beszélgetve kiderült az a szándékuk, hogy ne csak a belső közösség tagjait szólítsák meg, hanem más környezetből, felekezetből érkező szolgálattevők, keresők is használhassák az oldalt.

Hasznos kezdeményezés tehát a blog beindítása, szép szerkesztői és design teljesítménnyel maga mögött. Isten adjon még sok hasonló kezdeményezést és kitartást a szerkesztőknek!

Gönczi Géza

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.