RMBGySz*

Új webes felületet indított a Vasárnapi Iskolai Szövetség

Január közepe óta az elektronikus térbe is kiköltözött az erdélyi Vasárnapi Iskolai Szövetség azáltal, hogy elindította „Gyermekeket Jézushoz” nevű blogját a kids2jesus.wordpress.com címen. Hogy egy ilyen lépés mennyire természetes, azt senkinek nem kell bizonygatni: többek között a vasárnapi iskolai vezetők generációváltása is indokolta a fiatalok, és fiatal tanítók által előszeretettel használt interneten való megjelenést. Sokszor elhangzott az utóbbi időben – VISz-vezetők szájából is – a megállapítás, hogy a most felnövő generációnak milyen fontos a virtuális tér, és miután nagyon nehéz onnan őket kihozni, utánuk mehetünk oda. De a középkorú olvasók is előszeretettel használják manapság az internetet. Ugyanakkor a kommunikációt is megkönnyíti egy ilyen lépés. Miközben ugyanis nagyon könnyű Facebook-profilt indítani, az ott automatikusan beépülő, ránk erőltetett reklámokkal és bonyolult struktúrával terhelt közösségi portál nem mérhető egy saját blog vagy weboldal letisztultságához, szerkesztői autonómiájához. S bár egy Wordpress-oldal designjának egyéniesítése is kíván némi szakértelmet, a tartalom teljesen személyre szabható, kihagyhatóak a nem kívánt tartalmak.

A kids2jesus.wordpress.com jól strukturált, azonban néhány átfedést is tartalmazó menüt vonultat fel: bemutatkozás, vezetés, szolgálat, inspiráció, heti útravaló, ima-lap. A „Vezetés” ill. „Szolgálat” menüpont alatt az egyébként a teljes blog-folyamban is megjelenő írásokat emelik ki témaszerűen. Az „Inspiráció” menüpont alatt, a „Kreatív sarok” almenüben Szabó Rebeka javasol gyakorlati, kreatív ötleteket a gyermekmunkához. A „Vezetés” menüpont írógárdája már színesebb, itt a gyermek- és ifjúsági munkában tapasztalt vezetők publikálnak, akárcsak a korábban már említett „Szolgálat” menü alatt. Ezek között olvasható többek között Budai Evódia „A jó csapatról” c. írása, de Balla Annamária pszichológus, Boros Emília VISz-elnök, vagy a főszerkesztő, Máté Imola is komolyan hozzájárul a lelki, szellemi tartalom kialakításához. A „Heti útravaló” rovatot első látásra Szűcs Zsolt misszionárius vezeti, de valószínűleg mások is besegítenek az elmélkedő-motiváló jellegű laprész kialakításába. Az „Inspiráció” rovat olyan gyakorlati, kipróbált ötleteket jár körül, amelyek kézzelfogható módon segítik a gyermekekkel-tinikkel foglalkozó tanítókat, hitoktatókat, szülőket. Találunk itt téma- és játékjavaslatot, meséket, továbbá olyan kézműves tevékenységeket, amelyek egy-egy ünnepkör vagy téma kapcsán rögzítik a bibliai tanítást, kapcsolódnak ahhoz vagy élményt nyújtanak. Lisztes Piroska zenei szakemberként és gyermekmunkásként vall tapasztalatairól, és ad hasznos tanácsokat, ötleteket a gyermekmunkához. A „Heti útravaló” rovatot Józsa Anikó szerkeszti, de többen is írnak a rovatba. A fent említett szerzőkön kívül még sok más szerző értékes írásait olvashatja a kedves olvasó.

Tartalmas, lelki gondolatok, jól ápolt szövegek, megnyerő design-munka emeli az új oldal színvonalát. Isten adjon még sok hasonló kezdeményezést! Az oldal szerkesztőgárdája: Máté Imola (főszerkesztő), Józsa Anikó (a Heti útravaló rovat szerkesztője),  Lisztes Tibor (adminisztrátor, grafikus).

Gönczi Géza

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.