RMBGySz*

Nem, a gyülekezetünk nem azért énekel korszerű énekeket, hogy a nemhívőknek vonzó legyen

Jaj, a dicsőítésről szóló örök vita.

Mikor már azt hiszed, hogy végleg eltűnt, akkor megint felbukkan.

A vita már nem tombol annyira, de közel sincs vége. Valószínüleg sosem lesz.

 • A régi énekek az új énekek ellen
 • Az egyházi énekek az énekkari dalok ellen
 • Az énekkar a dicsőítő csapat ellen
 • Az orgona és a zongora a gitár és a dob ellen

Ez a téma egy beszélgetésben megint szóba került, méghozzá egy olyan pillanatban amikor nem számítottam rá.

Mivel a támogatója és bátorítója vagyok a kis gyülekezeteknek, az összegyűlt csoport azt feltételezte amit sokan mások – hogy én biztos az mellett érvelek, hogy a régi egyházi énekek jobbak és az új énekek sekélyebbek.

Nem igazán akartam ezt az utat újra megjárni, úgyhogy inkább csak figyelő szerepet vállaltam a beszélgetésben.

Aztán egyikük azt mondta, amit már olyan sokszor hallottam – hogy a gyülekezetekben azért énekelnek újabb énekeket, hogy vonzóak legyenek a hitetleneknek. Ezt a kijelentést követte a „ ezzel hagyjuk a világot, hogy megmondja nekünk milyen stílusú zenével dicsőítsünk”, aztán pedig a fejek felém fordultak. „Szerinted miért teszik ezt, Karl?”

Úgy éreztem magam mint Michael Corleone A Keresztapa 3-ban. „Mikor azt hittem már kiszálltam, ők visszarántanak.”

Vettem egy mély levegőt, biztosítottam őket arról, hogy megértem az aggódásukat és szeretem a régi egyházi énekeket is, de nem értettem egyet a legtöbb érvükkel.

A régi énekek nem jobbak mint az újak, a gyülekezetekben nem azért énekelnek új énekeket, hogy új embereket hozzanak be, a világ nem diktál nekünk a dicsőítési zenék stílusát illetően, és (a nagy sokk!) az én kis gyülekezetemben is szinte kizárólag csak új énekeket énekelünk.

Azt énekeld ami méltó az Úrhoz és áldást hoz neked

Biztos vagyok benne, hogy néhány gyülekezetben azért hangzanak újabb stílusú énekek, hogy a kívülállókat bevonzzák. De én nem ismerek ilyet. Legalábbis nem ismerek olyat, aki elsősorban ezért zenélne új stílusban.

Igazából nem beszéltem még olyan zenésszel vagy dicsőítés vezetővel aki egyetért azzal, hogy a kívülálló emberek otthon ücsörögnek, és arra gondolnak „mennék imaházba, ha olyan énekeket hallanák ott, amelyek úgy hangzanak mint a Spotify lejátszási listám”.

A gyülekezeteink különböző eszközöket használnak arra, hogy a kívülálló embereket elérjék, ilyenek a személyes meghívások, a konferenciák vagy egyéb események. De a gyülekezetünk éneklistája nem egy evangélizáló eszköz. Arra szolgál, hogy Isten dicsőítve legyen, és a szenteket is bevonja Isten imádatába.

Tehát, ha te és a gyülekezeted szeretitek a régi énekeket énekelni, akkor hajrá! Az új dalokat kedvelitek jobban? Tiszta szíveitekből énekeljétek azokat! De nincs ok kötekedni azokkal akik más énekeket énekelnek mint a te gyülekezeted.

Miért énekel új énekeket a gyülekezetem?

Tehát, ha nem a kívülállók miatt énekeljük az új énekeket, akkor miért?

Itt van néhány ok amiért az én gyülekezetem (és sok más) főleg új énekeket énekel:

 • A gyülekezetnek folyamatosan szüksége van új dicsőítő énekekre
 • Ezt a zenét szeretik a legtöbben akik az imaházamba járnak – nem csak a fiatalok
 • Ezt a zenét tudják eljátszani a zenészeink
 • Támogatja mindazt amit Isten a mai dicsőítők és dalszöveg írók szívére helyezett 
 • Megérinti a mai hívők szívét, ugyanúgy ahogy a régi zene megérintette a tegnapi hívők szívét
 • A szöveg tartalmát leszámítva nincs olyan, hogy „imaházi zene”
 • Az új dalok gyakran a régiekre vannak építve
 • A leendő dalszövegírókat bátorítja a tálentumuk felhasználására, hogy áldást nyújthassanak a gyülekezetnek
 • Bibliai igazságokra alapozva hírdetem az Igét, miért nem tehetik ők is ugyanezt ?

Minden régi ének egyszer egy új ének volt

Amikor a zenei stílusok változnak sok gyülekezetben járó ember dühös lesz. Igyekeznek teológiai magyarázatot adni arra, ami valójában csak egy kicsit több a zenei ízlésnél.

A fő panasz? A mai énekek zeneileg alsóbbrendűek és teológiailag sekélyek.

Létezik manapság ilyen zene? Igen. Minden generációba írtak már sekély dalokat. Az oka annak amiért azt hisszük, hogy a tegnapi énekek mélyebbre hatóak mint a maiak az, hogy a tegnapiak közül csak a legjobbak élték túl.

Tehát megtartjuk őket, énekeljük őket és új szövegek írása és éneklése által építünk arra az alapra amelyet elénk tettek.

Ez fog történni a mai énekekkel is a jövőben. A gyengén megírt és teológiailag sekély énekek a feledésbe merülnek, míg a jobbak még megmaradnak egy ideig.

Tehát nem, nem minden ének lesz Amazing Grace( Az Úr irgalma végtelen). De amikor belegondolsz, akkor ez csak egy jó ének. Volt más jó ének is akkoriba, és volt közülük olyan amelyik megmaradt, viszont a legtöbb nem. Vagy azért mert nem voltak olyan jók, vagy mert megfelelőek voltak abba a korszakba de a maiba már nem.

A ma Amazing Grace-je lehet már megtalálható. És nem akarom elszalasztani. Tehát legyenek nyitottak karjaink, szíveink, ajkaink és gyülekezeteink az új énekek éneklésére.

 

Forrás: http://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/ , az angol nyelvű cikk eredetileg megjelent a christianitytoday.com oldalon

Hozzászólások

van igazság a cikkben, különösen ami azt illeti, hogy mindig is keletkeztek új dicséretek stb. Csak az a kérdés, hogy akkor miért tűnnek el a gyülekezetekből a 16.17. századi evangéliumi énekek, melyeket a Krisztusért vállalt szenvedés mély érzése szült? Én nagyon örülök, hogy a romániai baptista gyülekezetek még ezeket az énekeket éneklik. Sajnos, a korszerű énekekkel karöltve járnak még olyan dolgok is, amiket egyszer már túl késő megbánni - visszafordíthatatlan hanyatlást eredményeznek.

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.