Az eljövendő ország ünneplése

„Áldott a mi atyánknak, Dávidnak eljövendő országa! Hozsánna a magasságban!” – Mk 11:10

Ünnepeink egytől egyig Jézus Krisztus személyéhez kapcsolódnak és mindegyik középpontjában Jézus egykori életeseménye vagy valamelyik beteljesülésre váró ígérete áll. A világ is akar ünnepelni, viszont Jézus nélkül, Őt az ünnepeltet kizárják ünneplésükből. Amikor Jézus a földön járt, egy eljövendő országra mutatott, amelyet megígért követőinek. Ezt sokan már akkor félreértették. A Jézust ünneplő sokaság nem volt tisztában azzal, hogy Jézus küldetése sokkal nemesebb, mint az ő kicsinyes elképzelésük. Az eljövendő ország számukra az azonnali szabadulást jelentette, míg Jézus sokkal tovább mutatott és sokkal nemesebb cél felé haladt. Nem változott sok minden e tekintetben, hiszen ma is sokan jólétet és csupa jó élményt várnak a Jézus követésétől. Jézus nem egy problémamentes életet ígér itt a földön. Inkább azt látjuk, hogy az örök élet öröme mellett inkább a szenvedés tűnik fel, mint e világi keresztyén tapasztalat. 

Amit ebben a leírásban megfigyelhetünk az az, hogy Jézus szolgálatra hív. Nem azzal kell foglalkoznunk főként, hogy milyen érzéseket vált ki belőlünk egyik vagy másik megtapasztalás. Inkább egy küldetés kell vezessen át az éle-ten, jó és rossz élményeken keresztül is. Jézus szolgálattal bízta meg tanítványait is. Ő sokkal alkalmasabb lett volna a feladatra, mégis tőlük várta el a feladat elvégzését, mert tanítani is akarta őket a szolgálat által. Mielőtt kiküldte volna őket, elmagyarázta nekik a feladat minden részletét, tehát tudta, hogy mivel jár majd mindez. Minket is Jézus bíz meg a szolgálatra, Ő helyez a szívünkre küldetést. Történhet ez egy igehirdetés által, megértett igazságok hatására vagy pedig a szükség betöltésére irányuló vágyból kifolyólag. Ő nem szorul a mi segítségünkre, problémamegoldó képességeinkre. Szeretetből mégis be akar vonni és tanítani akar a szolgálat által is. Ahogyan egy apa tanítja fiát a szegek elütésére, ugyanúgy Jézus is bevon minket a szolgálatba, hogy tanítson és elvezessen a lelki érettség magasabb szintjeire.  

Egyik szolgálat sem könnyű, hiszen, ha a szolgálat szó alapértelmét vesszük, akkor ez magában hordozza az önmegtagadást és az alázatot. Előbb-utóbb egyhangúvá válik az elején nagyon érdekes szolgálati terület és már sokkal nagyobb szerepet játszik a hűség és engedelmesség, mint a kedv. Van egy ellenségünk is, aki mindent megtesz, hogy eltántorítson. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy ki bízott meg minket és kinek az indíttatására vállaltuk az adott szolgálatot. Gondoljunk arra, hogy Jézus ismeri, mivel is jár a szolgálat, hisz ő teljes mértékben szolgáló életformát folytatott. 

Egy másik oldala a szolgálatnak, hogy azt felkérésre és önkéntesen is végezni kell. Ha ilyen szemszögből figyeljük a történetet, akkor azt vehetjük észre, hogy az állat gazdája és a tanítványok felkérésre szolgáltak, míg az ünneplő sokaság önkéntesen. A szolgálat sosem jár áldozatok nélkül, mindig megvan az ára. Volt, aki a haszonállatát adta oda, míg mások a nagyon értékes felsőruhájukat terítették az útra Jézus tiszteletére. Ahogy akkor fontos volt, úgy ma is szükséges áldozatot hozni a szolgálat érdekében. Van, amikor az időnkkel, energiánkkal, képességeinkkel máskor pedig anyagiakkal kell áldozzunk a szolgálatért. A szolgálat sokszor a legértékesebbet kéri tőlünk és ilyenkor vizsgázunk. Jézus nem kizsákmányolni akar, hiszen nem ez a célja. Ő természetéből kifolyólag gazdagítani akar minket, tehát megéri meghozni az áldozatot. 

Számunkra öröm azt is tudni, hogy vár ránk egy romlás nélküli ország, mely már most a miénk. A legtöbb, amit tehetünk az a szolgáló életforma folytatása. Jézus arra hívott minket, hogy szolgáljuk Őt és használjuk azt, amit nekünk adott Isten országának építésére. Ő ebben példát adott és mi követhetjük Őt, és ebben nagy segítségünkre van a szolgálat Lelke, akit kitöltött ránk gazdagon. 

Neked milyen lehetőségek adódnak a szolgálatra? Szolgálsz önkéntesen és felkérésre is? Mi az első reakciód akkor, amikor felkérnek egy szolgálatra? Milyen áldozatot hozol a szolgálat érdekében? Milyen áldozatot hoztál meg eddig és milyen áldozatot kell meghozz ma?
 

Budai Dániel, teológiai hallgató, Nagyvárad