Megnyílt a ProDocens Media platform Bukarestben

2019.2019. szeptember 24-én nyitották meg Bukarestben, a román parlament épületében a ProDocens Mediát. A „ProDocens” jelentése „a szóért/beszédért”, „a tanításáért/oktatásért”. A platform célja Isten Igéjének és a keresztyén tanításnak terjesztése a közösségi média által. A ProDocens Media nemcsak azt tűzte ki célul, amit az eddigi keresztyén televízió-csatornák, azaz, hogy csak keresztyén adásokat terjesszenek román nyelven külföldről. Ez az adás kizárólag Romániából lesz sugározva és az adások az interneten keresztül is elérhetők lesznek, hogy azokat bármikor újra meg lehessen nézni tetszés szerint (a YouTube-hoz hasonlóan). A platform a Romániai Baptista Unió székhelyén építette fel a stúdiót, melynek igazgatója Cătălin Vasile baptista testvér lett.

Máskülönben az egész kezdeményezés Cătălin testvér részéről indult, aki rengeteget harcolt, míg az összes engedélyt megszerezte és a modern stúdiót megépítette. 

Cătălin Vasile nagy dolgokat mozgat a háttérből anélkül, hogy a nagyvilágnak tudomása lenne róla. Megemlítendő, hogy amikor a norvég „gyermekvédelem” 2015-ben elvette Marius és Ruth Bodnariu öt gyermekét, akkor Vasile Cătălin állt úgy az országos, mint az európai tüntetések mögött, hogy ezáltal felhívják a világ figyelmét Norvégia túlkapásaira. Testvérünk kezdeményezésének és alapos háttérmunkájának eredményeként kapták vissza a szülők mind az öt gyermeküket 2016-ban. Cătălin testvér meg is hívta Marius Bodnariut a ProDocens Media megnyitó ünnepélyére, de mivel ő nem tudott eljönni, a testvére, Daniel Bodnariu köszöntötte a jelenlevőket. Arról is jó tudomást szereznünk, hogy 2017-ben a családért történő Referendum is Vasile Cătălin testvér ötlete révén kezdődött és annak teljes lebonyolítása elejétől végig az ő kezében volt. Testvérünk bizonyságtételében elhangzott, hogy az idő alatt sátáni alattomossággal támadták érte úgy az országból, mint külföldről.  

A megnyitón sokan felszólaltak, akik között elsőként köszöntötték a jelenlevőket az evangéliumi keresztyén felekezetek képviselői, nevezetesen Viorel Iuga testvér, a Román Baptista Unió elnöke, Moise Ardelean testvér a Román Pünkösdi Szövetség elnöke, és Virgil Achihai testvér, a Romániai Testvérgyülekezetek Szövetségének elnöke. A népegyházak részéről is elhangzottak köszöntések: Vasile Bănescu román ortodox szóvivő, illetve Sorin-Horia Trifa bukaresti lutheránus lelkész tolmácsolásában.

Románia Parlamentjének imacsoportja részéről is sokan jelen voltak , főleg a Nemzeti Liberális Párt tagjai közül. Felszólalt Robert-Ionatan Sighiartău Beszterce megyei képviselő és a Nemzeti Liberlális Párt főtitkára, Mircea Roșca Prahova megyei képviselő és a Nemzeti Liberális Párt korábbi alelnöke, Florica Chereches Bihar megyei képviselőasszony, és Dumitru Mihalescul Szucsáva megyei képviselő . A parlamenti imacsoport tagjai közül hiányoztak olyan keresztyén méltóságok, mint Titus Corlățean Brassó megyei képviselő  (Szociáldemokrata Párt) és mások. Öröm és kiváltság volt tudomásul venni, hogy országunk parlamentjében rendszeresen vannak evangéliumi imacsoportok és bibliatanulmányozások, ahol különböző politikai pártok képviselői – szenátorok és képviselők egyaránt – együtt imádkoznak és közösen magasztalják az Úr Jézus Krisztusnak Atyját (még ha a politika területén megkülönböznek is). Külön megemlítendő még Loe Van Doesburg európai parlamenti képviselő felszólalása, aki Brüsszelben az Európai Keresztyén Politikai Mozgalom (EKPM) pártnak az Európai Ügyekért felelős igazgatója. Tudtunk szerint az EKPM az egyetlen olyan párt az Európai Unióban, amely kimondottan keresztyén profillal rendelkezik. 

Az említetteken kívül még sokan mások felszólaltak és még többen jelen voltak. Szövetségünket Pardi Félix elnök testvér és alulírott képviselte. Felemelő érzés volt befejezésül abban a Parlamentben imádkozni a Miatyánkot, amit ama hírhedt diktátor épített az ateista kommunizmus fellegváraként. Az Úr áldja meg az egész országot, de különösképpen a ProDocens Media minden munkáját, hogy szolgálja Isten országának terjesztését minden időben. És utoljára, de nem utolsó sorban, adja az Úr, hogy az evangéliumi adások között legyen magyar nyelvű közvetítés is! 

Borzási Pál főtitkár