„Szeressétek egymást!”

– Választó konferenciát tartott az Európai Baptista Nőszövetség (EBWU) Lviv-ben (Lemberg, Ukrajna)

2018. szeptember 20. és 23. között került megrendezésre az Európai Baptista Nőszövetség (E. B.W. U.) választó konferenciájára, és egyben megalakulásának 70 éves jubileumára. Az együttlétünk fő mottóját a Jn 15:17-ből vették a szervezők: „Ezeket azért parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást.” 

A konferencia Újvári Anikó (Magyarország) az E. B.W. U. leköszönő elnöke igei üzenetével kezdődött a Jn 21:15-19 alapján. Szolgálatában kihangsúlyozta, hogy az Isten iránt való szeretetünket cselekedeteinkben kell megmutassuk. A „szeretsz-e engem” nem Péter, és nem is a mi kérdésünk kell legyen, hanem a Jézusé. Jézusnak nem kellett az emberek felé közölnie a szeretetét szavakban, mert a tettei beszéltek a szeretetről. A kérdés nem az, hogy Isten szeret-e minket, hanem az, hogy mi szeretjük-e Őt.

A dicsőítést az ukrán nőtestvérek vezették, gyönyörű hangjukkal mindenkit ráhangoltak az éneklésre, jó volt megtapasztalni, hogy Isten, különböző nemzetiségünk ellenére is eggyé tud kovácsolni minket. A vendégszeretetet szintén, a konferencia egész ideje alatt érezhettük.

A konferencián részt vett Dr. Ksenija Magda, a Baptista Nők Világszövetségének elnöke Horvátországból, bátorító volt az üzenete a Jn 15: 1-17 igék alapján hangzott. Arra buzdított, hogy maradjunk meg Isten jelenlétében minden nap, ne engedjük, hogy onnan bármi, vagy bárki elszakítson. Ha Isten szeretetében élünk, az meglátszik rajtunk a nehézségek és a próbák alatt is. Ha Isten szeretetében maradok, akkor le tudom győzni a káoszt magam körül. Vannak olyan helyzetek az életünkben, amikor Isten felemel, de olyan is, amikor összetör. Mindegy, milyen helyzetben vagy, a kérdés az, hogy hogyan maradsz meg az Ő szeretetében. A szeretet nem érzés, a szeretet jelentése: meghalni a másik emberért. Maradj Jézusban, kérj tőle hittel, növekedj lelkileg, szeress másokat. Maradj! Kérj! Növekedj! Szeress!

Az igei gondolatok után az európai emberkereskedelem elleni küzdelemben részt vevő nők (WCHTE) vezetője Lauran Bethell a samáriai asszony története által beszélt arról, hogy a prostitúció nem a modern kor betegsége, hanem már Jézus korában is megvolt. Ezeket a nőket Jézus idejében is kitaszították, akárcsak ma, megbélyegzik, sőt megvetik az emberek, de Jézus példája másra tanít minket. Jézus szóba ált a megvetett asszonnyal, sőt teológiai dolgokról beszélgetett vele, ugyanakkor közölte vele a bűneit is, ismertette vele, hogyan szabadulhat meg azoktól. Jézus szembesítette a valósággal és a bűneivel, ez hozta a gyógyulást a nő életében. Ez a nő meggyógyult, mert Valaki ismerte, megértette és elfogadta. A mi feladatunk ma ugyanez kell legyen.

Az új elnökség megválasztására szombat délelőtt került sor. A megválasztható tagokat a jelölő bizottság jelölte ki, melyben részt vett Vékás Erzsike, EBWU volt pénztárosa is. A jelenlevő, harminc tagból álló szavazó küldöttség, akik huszonkilenc európai országból jöttek, szavazatukkal megerősítették a jelölő bizottság által kiválasztott jelöltek közül azokat, akiket az elnökség új tagjaiként kívántak látni. A jelölés úgy történt, hogy minden európai régió képviselve legyen. Az új elnök Fabienne Seguin Franciaország, az alelnök Ruth Madarova Szlovákia, a titkár Alexandra Anderson Wales, a pénztáros Ligita Bodniece Lettország, a tagok Siham Daoud Libanon és Christina Pochidco Moldva. A romániai magyar baptista nőket Borzási Márta, Papp Erzsike és Vékás Erzsike képviselték.

Az új vezetők szolgálatba való beiktatására vasárnap délelőtt került sor az ötszáz tagú helyi ukrán baptista gyülekezetben, amelynek csodálatos ének és zenekara van. A beiktatási istentiszteleten jelen volt az Európai Baptista Föderáció elnöke és titkára, akik imádkoztak az újonnan beiktatott tagokért, a helybeli lelkipásztorokkal együtt. Felemelő pillanata volt az istentisztelet záró eseménye, amikor a gyülekezettel együtt járulhattunk az Úr asztalához. Isten áldja meg és vezesse az EBWU újonnan megválasztott tagjait!

Papp Erzsike, a Nőszövetség titkára