RMBGySz*

20 dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt lelkipásztor lettem

Ne szépítsük, és legyünk reálisak egy pillanatra. Lelkipásztornak lenni hihetetlenül nehéz. Az egyház sokszor hibás abban, hogy a lelkészségre való elhivatottságnak csakis a gyönyörű áldásairól áradozik, mintha az napról napra csak jobb lenne. Valahogy elfelejtünk beszélni a hozzá tartozó szenvedésekről. Vajon elfelejtettük, vagy csak félünk, hogy az emberek nem akarnak lelkészek, lenni, ha megtudják az igazat?

Nem kívánok a rossz hír hozója lenni, de van egy pár dolog, amire nem sikerül felkészítsük az új lelkipásztorokat.

Itt van tehát pár gondolat, amit bárcsak valaki elmondott volna nekem mikor 20 éves voltam. Az utóbbi évtizedben ugyanis a saját káromon tanultam meg ezeket:

1. A legnehezebb dolog lesz, amit valaha teszel.

Komolyan, ez nagyon nagyon-nagyon nehéz! Képzeld el a legnehezebb dolgot, amit valaha tettél és szorozd meg százzal. Az talán megközelíti, hogy mennyire nehéz a lelkészség. Ha azért akarsz lelkipásztor lenni, mert vagánynak vagy könnyűnek hangzik, akkor menj, csinálj valami mást.

2. Becsületesség és Krisztus iránti szeretet nem lesz elég; képes kell, legyél arra, hogy vezesd az embereket.

A jellemed és szereteted Krisztus iránt elengedhetetlen a szolgálatban való belépéshez. Ezek alapvetők és mindennél fontosabbak. Azonban, bármennyire is krisztusi vagy, ha nem tudod vezetni az embereket, akkor kínlódni fogsz.

3. Az emberek kerülni fognak, és furcsán viselkednek veled egyszerűen azért, mert lelkipásztor vagy.

Az emberek egyféleképpen fognak viselkedni mikor ott vagy, és másféleképpen mikor nem vagy ott. Mások azért fognak kerülni, mert Istent képviseled, és bűnösöknek érzik magukat. Ezért van az, hogy sok lelkész retteg az elkerülhetetlen kérdéstől, mikor megismernek valakit: „Szóval, mi a munkád?”

4. Az emberek el fogják várni tőled, hogy elérhető legyél a nap huszonnégy órájában.

Éjszaka fognak hívni és üzenetet írni. Néhány valóban sürgős lesz, a többi pedig várhat. Határokat kell, majd szabj a programodban, mivel egy lelkipásztor munkájának soha nincs vége.

5. A munkamániád meg lesz jutalmazva, de tönkreteszi a családodat.

Azok a lelkészek, akik túl sokat dolgoznak fizetésemelést kapnak és dicséreteket... ameddig a családjuk szét nem esik. Aztán sajnáljuk őket. A családoddal lenni, vagy szolgálatot tenni – gyakran kell, majd vállassz.

6. Mikor az emberek nem járnak többet gyülekezetbe, fájni fog.

Nem számít mennyire jó vagy, egyesek el fognak menni. Elkerülhetetlen. Lehet semmi közöd hozzá, de mégis mindig személyesen érint.

7. Nem szabad összehasonlítanod a gyülekezetedet egy másikkal.

Mindig veszítesz a hasonlítgatós játékban. Ha egy kisebb gyülekezethez hasonlítod magad, akkor büszke leszel. Ha egy nagyobbhoz, akkor pedig irigy. Mindkettő bűn.

8. A gyülekezetből jövő támadások rosszabbak, mint a kintről jövők.

Persze várható lesz az ellenség támadása a gyülekezeten kívülről. Viszont az ellenség belső támadásai, mint Júdás árulása, azok fájnak a legjobban.

9. Nem leszel, tanítvány ameddig nem keresed a mentorjaidat.

Azok az emberek, akikről szeretnéd, hogy megtoroljanak, foglaltak. Senki sem látta még a „szuper fiatal potenciálomat” aztán hagyjon csapot-papot, hogy engem tanítson. Minden eddigi mentoromat én kellett keressem, kövessem, üldözzem.

10. Harcolnod kell majd a pesszimizmus, keserűség és a depresszió ellen is.

Lesznek periódusok, amikor kételkedni fogsz Isten gondoskodásában, neheztelni fogsz gyülekezeti tagokra, vagy akár depressziós is leszel. Életem egyik legsötétebb éve egy rossz szolgálati tapasztalat eredménye volt.

11. Mások szemében a sikered abban lesz mérve, hogy mennyi embert tudsz vonzani.

Bárcsak ez ne lenne igaz, de sajnos az. Ha a gyülekezeted nő, dicsérni fognak. Ha csökken a szám, akkor téged fognak hibáztatni. Tetszik vagy sem, igy gondolkoznak az emberek.

12. Sosem leszel elég jó.

Nem számít, mit teszel, egyes embereknek nem fogsz tetszeni. Sosem leszél elég jó, hogy mindenkinek megfelelj. Sokszor nem érzed majd magad megfelelőnek vagy eléggé felkészültnek. Ez inkább vezessen oda, hogy jobban függj Jézustól. Nem vagy a megmentő, akire mindenkinek szüksége van. Ő az.

13. A családod érintett lesz, jó vagy rossz értelemben.

Tetszik, van sem, az elhivatottságod mélyen hatással lesz a családodra is. Egyes családok együtt közelednek az Úrhoz a szolgálat idején, mások távolabb kerülnek. A szolgálat jobbá teszi a családi életet, vagy keserűbbé. Harcolj az utóbbi ellen.

14. Egyetemi végzettség nélkül kevesebbnek fognak tartani.

Bárcsak megszereztem volna a diplomámat a szolgálatom korábbi éveiben. Nem csak a felfogásom miatt, hanem a miatt is, mert számomra az oktatás felbecsülhetetlen volt. Vitázhatsz azon, hogy szükséged van rá, vagy sem, de el leszel ítélve, ha nem. Ha nincs megfelelő oktatásod, az akár vissza is tarthat téged.

15. A pénz egy akadály lesz.

Lesznek anyagi nehézségeid – főleg az első években. A legtöbb lelkipásztort nem fizetik meg eléggé. Erre készülj fel. Bele tudsz nyugodni abba, hogy nem tudsz új ruhát, szép házat vásárolni? Vagy a feleségednek és gyerekeidnek nem tudod megvenni mindazt, amit, szeretnél?

16. Valószínű, hogy sokszor fogsz költözni.

Egy lelkipásztor évei egy bizonyos gyülekezetnél függenek a szerepétől. Mindenesetre, a legtöbb lelkipásztor, magamat is beleértve, már több városba éltünk és több gyülekezetben szolgáltunk. Az a lelkész, aki egy gyülekezetnél van egész életében az ritka és tiszteletreméltó.

17. Amikor el kell, hagyj egy gyülekezetet, el kell, hagyj sok barátot is.

Nem számít, hogy te döntesz úgy, hogy menni kell, vagy más hozta meg helyetted a döntést, többet fogsz veszíteni, mint egy egyszerű munkahelyet; egy gyülekezetet, egy családot veszítesz. Mindig van egy fájdalmas veszteségérzet, amikor elhagysz egy gyülekezetet. Ezt a feleséged és a gyerekeid is érezni fogják.

18. A szellemi háború valóság, és az ellenség úgy fog támadni téged és a családod, ahogy sosem gondoltad volna.

Minden lelkipásztor tudna mondani hihetetlen sztorikat, amik a legrosszabbkor történtek. Ha a Sátán nem tud elkapni téged, akkor indul a családod után. A családomat mindig támadás éri mielőtt Isten valami csodálatosat tesz. Imádkozz gyakran, és kérj meg másokat is, hogy imádkozzanak érted.

19. Elbátortalanodsz és sokszor gondolsz majd arra, hogy kilépj.

A legtöbb lelkész ezeket a napokat Hétfőnek hívja. Még ha minden rendben is megy vasárnap, az ellenség azt az egy negatív hozzászólást fogja felhasználni, hogy mindent tönkretegyen.

20. Mindez megéri!

Semmi sem jobb, mint annak az életnek a jutalma, amit hitben járva, Krisztusnak alárendelve élsz. Nem lesz könnyű, de megéri. Elfogadni Isten hívását a szolgálatban életem egyik legjobb döntése volt. Első sorból nézheted, ahogy az életek megváltoznak, házasságok meggyógyulnak, és tékozló fiúk hazatérnek. A nyom, amit hagysz túl fog élni téged. Nemzedékek fognak változni, mert te hittél és nem adtad fel.

 

Eredeti cikk itt: http://www.churchleaders.com/pastors/pastor-articles/280583-wish-knew-becoming-pastor-brandon-hilgemann.html

Fordította: Püsök Tímea (Zilah)

 

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.