2017. április 27., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A Lélek láttatja meg az elhívás nagyságát

– Ef 1:15-23

2014. március 20-án, egy négy és fél órás műtét után két rákos daganatot távolítottak el testemből. 1%-os esélyt sem adtak az orvosok a tovább élésre. De Isten határidőnaplójában valami más van beírva a nevem alatt. Ez a nagyszabású próba lelki szemeimet élesebbé tette, mivel a Bibliát olvasva látom azt, amit addig nem. A napokban elmélkedtem Elizeus dolgain. A 2Kir6:8-23 részben ott áll a próféta és tanítványa Dótán piacterén. Mind a kettő istenfélő. Mindketten zsidók. Mit lát az egyik, és mit nem lát a másik? Elizeus imádkozik Istenhez, hogy nyissa meg szolgája, Géházi szemét, hadd lássa meg azt a hatalmas mennyei haderőt, amely Elizeus megvédésére gyűlt össze. Hasonlóképpen fohászkodik Pál apostol is, hogy a dicsőség Atyja nyissa meg a gyülekezet lelki szemeit, hogy meglássák az Úr Jézus Krisztus mérhetetlen hatalmát, amely által minket is feltámaszt a halottak közül. Ezt a munkát a Szentlélek elvégzi rajtad is, drága lélek, csak kérjed! S ha már megvan, lehet-e erről hallgatni? Az Úr Jézus hatalmának méreteit világossá teszi az Ef 3:14-21szakasza. Ajánlatos a tanulmányozása!

Dániel Zalán

DÉLUTÁN | 

Éneklés a próbában

– ApCsel 16:16-25

Kodály Zoltán zeneszerzőnk találóan fogalmazott: „Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy." Aki nem szeret otthon énekelni, a próbában sem fog. A mai keresztyének meglepően kevés éneket ismernek. Pedig az egyik legjobb befektetés a jövőre nézve, ha már gyermekkorban, zenét, éneklést tanulunk. Rendkívül felemelő a lélek számára, ha feszült élethelyzetekben énekelni tudunk. Úgy a dallam, mint a szöveg gyógyítóan hatnak és Isten iránti bizalmat gerjesztenek. Nicolae Moldoveanu keresztyén zeneszerzőt, 7000 lelki ének szerzőjét, 12 év börtönbüntetésre ítélték a kommunista rezsim alatt, amiből ötöt töltött le. Cellatársa, Richard Wurmbrand így emlékezett vissza rá: „Egy hideg téli napon a betonra fektettek le az őrök. A rabok hangosan átkozták őket emiatt. Cellatársam viszont többre tartotta Isten dicsőítését a kommunisták szidásánál. Tiszta mosollyal az arcán arra kért, hallgassam meg azt az éneket, amelyet a hideg betonon töltött órák alatt adott neki az Isten. Egy örömmel, reménnyel, dicsőítéssel teli ének volt, amit ma sok országban énekelnek.”

Kovács Barna

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.