RMBGySz*

2017. február 14., kedd

DÉLELŐTT | 

A felszínesség kerülése a házasságban

– 1Sám 1:4-8

Elkána vígan éli életét két feleségével és gyermekeivel. Nem szenved hiányt semmiben. Jó példát mutat családjának az istenfélelemben is. Nem érti, hogy Anna miért nem elégedett? Hiszen mindent megad számára! Sok férj úgy gondolja, hogy ha anyagi jólétet biztosít a családjának, ezzel mindent megadott számukra.
A nők sokkal inkább érzelmi beállítottságúak, mint a férfiak. Annának az a szívfájdalma, hogy nem lehet gyermeke, csak évről évre erősödött. Férfiszemmel talán úgy látjuk: ez túlzott érzelgősség; fogadjuk el az életet olyannak, amilyen! Elkána a probléma orvoslása helyett arra kéri Annát, hogy felejtse el bánatát. Anna hitte, hogy Isten segíthet rajta. Megtört szívvel állt Isten előtt, aki imáját meghallgatta. Mennyire szép lett volna, ha a férj és feleség együtt áll az Úr elé közös gyermekért imádkozva. Vedd észre társad szükségeit! Lehetsz éppen te az imatársa! Ne elégedjünk meg a felszínes élettel!
Mi a társad jelenlegi szívfájdalma?
Vajon hogyan tudnál segíteni rajta, hogy ő is kiteljesedett életet éljen?

Nagy Ferencz

DÉLUTÁN | 

Tekintélyt adó nagyság

– Józs4:10-14

Manapság az emberek lázadnak a tekintély ellen, de ugyanakkor keresik is azt. Furcsa feszültség ez, amely világunkat jellemzi. Igazából mások tekintélye ellen lázadnak, és keresik az emberek azt, hogy nekik legyen tekintélyük.
Olyan tekintély kell, ami segít az embereknek, ami Isteni megoldást hoz életükre. Mi az, ami ilyen tekintélyt ad? Hívő szülők, tanárok, vállalkozók és egyházi vezetők kérdése ez.
1.Az Isten Igéje, a Biblia. Józsué elmondta mindazt, amit Isten parancsolt. Ez a tekintély alapja, a legfelsőbb tekintély. Enélkül csak kínlódás az egész. Ez alárendeltséget jelent, felnézek Istenre, és hozzá mérem az életemet.
2. Istennel való személyes kapcsolat. Józsué megbeszélte Istennel a problémáit. Megkérdezte tőle: Uram, most mit tegyek? És Isten elmondta neki. Lehet így kezdeni a napot, sőt így kell. Ebből a családias kapcsolatból merítek erőt. Úgy lehetek nagy, ha Isten előtt megalázkodok minden nap.
3. Engedelmesség Istennek. Amit Józsué hallott Istentől, elmondta a népnek. Lehetővé tette a lehetetlent. Jól megszervezte a Jordánon való átkelést. De nem ez a képessége adta neki a tekintélyt, hanem az engedelmessége.

Szűcs Sándor

2017.02.14.