2017. január 2., hétfő

DÉLELŐTT | 
A szolgálat megalapozása

– Mk 1:9-13

Mielőtt nyilvános szolgálatát megkezdte volna, Jézus csatlakozott a János által indított ébredési mozgalomhoz, és Isten iránti engedelmességből megkeresztelkedett a Jordán folyóban (Mt 3:15). Az Atya feleletként megnyitotta fölötte a mennyet, elküldte reá Szentlelkét és ember által hallható módon tett vallást arról, hogy gyönyörködik szeretett Fiában. Istennek mindennél kedvesebb a szava iránti engedelmességünk és szófogadásunk (1Sám 15:22). Élj Isten tetszésére! Legyen az Örökkévaló kedvére imádatod, tiszteleted, és szeretetében való bizalmad (Zsolt 147:11).
Jézus messiási munkáját megelőző második történet helyszíne a Júdeai-sivataghoz vezet bennünket. Negyven napi böjtölés után Jézus nemcsak a fizikai éhségét győzte le (Mt 4:2), hanem kivédte a Vádló minden tüzes nyilát is (Ef 6:16). Jézushoz hasonlóan mi sem vagyunk támasz nélkül a kísértések idején. Isten szabályozza a támadások intenzítását, elkészíti a szabadulás útját, és szolgálatunkba állítja angyalait!
Mi az, amit Isten kíván tőled és még nem tetted meg? Életed melyik területén szokott a Sátán leginkább kísérteni? Mit tehetnél azért, hogy lelkiséged gyenge pontjait felerősítsd?

Szabó László

DÉLUTÁN | 

Gyümölcsözés csakis az Úrban

– Jn 15:1-8. 16

Az Ószövetség többször hasonlítja a szőlőhöz Izráel népét, ami majd szimbólumává is lett. Az Úr Jézus önmagáról, mint igazi szőlőtőről beszélt tanítványainak, akik jól értették Őt (1. v.). A szőlőtőben a szőlővessző – a tanítvány – számára az a kapcsolat valósul meg, amely életet hordoz és ebből lesz az a jó, amit „gyümölcsnek” nevezünk. Erősítsd meg ezt az összeköttetést, Jézus szavára: „Maradjatok énbennem és én tibennetek...” (4. v.). Így ebben az évben is lehetőségünk lesz sok jót, gyümölcsöt teremni (5. v.).
Az Atya Isten – a szőlősgazda – ezután is meg akar tisztítani minket. A Szentírásban megörökítette, mit jelent tiszta életet élni. Ha hallgatunk a szavára, abból jó gyümölcs származik, a magunk és mások számára is. Imában kérdd meg az Úr Jézust, hogy tanítson és vezessen a gyümölcstermést illetően. A magunk és családunk anyagi javára kitűzött célok mellett, az Úr Jézus szolgálatra is hív: vigasztalj majd gyászolót, gondoskodj özvegyről és árváról, legyél lelki közösségben beteggel, támogass lelki munkásokat, mondd el az evangéliumot!

János Levente

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.