2019. február 21., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A hit nyitná meg a szemünk

Igehely: Jn 11:28-44; Kulcsige: 11:40 „Jézus azonban ezt mondta neki: Nem mondtam-e neked, hogy ha hiszel, meglátod az Isten dicsőségét?”

,,...mert hitben járunk, nem látásban.” (2Kor 5:7) Úgy tűnik, hogy ez nemcsak Pál felfedezése, hanem Lázár feltámadásánál is gyakorolható és érvényes. Senki nem számított arra, ami azután történt, főleg akkor, amikor a zsidók az Urat sírni látták. Miért is siratta volna az Úr Lázárt, ha rövid idő múlva úgyis feltámasztja? Világos, hogy nem Lázárt siratta, hanem a jelenlevő tömeget, mert ők nem tartották képesnek az Urat arra, hogy halottat támasszon, hisz az „ács fia” erre képtelen. Amikor a sírhoz érkeznek, megdolgoztatja a kíváncsiskodókat, és arra kéri őket: ,,vegyétek el a követ!”(Ezt a munkát az angyalok végzik majd el az én síromnál!) Itt és most azonban az emberek feladata volt, ennyivel tartoztak Lázárnak. Jézus hangos kiáltásának – ,,Lázár jöjj ki!” – semmi nem tud ellenállni, de a következő lépésnél ismét rajtuk van a sor: ,,oldjátok fel...”! Ők fogják hírül vinni, hogy Lázár feltámadt.

Vajon nem a mi kiváltságos feladatunk, hogy a feltámadt Jézus Krisztust hirdessük?

Dániel Zalán

DÉLUTÁN | 

Áron és Mirjám

Igehely: 4Móz 12:1-16

Érdekes testvéri kapcsolat alakult ki a három testvér között. Tudjuk, hogy Mózes elmenekült Egyiptomból egy meggondolatlan tette miatt: megölt egy egyiptomit. Áron és Mirjám Egyiptomban maradt. Vajon milyen nevelésben volt részük?

Amikor eljött az ideje, Mózes hatalmas megbízást kapott Istentől, hogy vezesse ki népét Egyiptomból. Nem mindennapi dolgot végzett az Úr Mózes által, és az Úr terve szépen haladt is a cél felé. Ekkor ébredt fel az irigység Áronban és Mirjámban, mert szerettek volna ők is aratni a sikerből. Igaz, hogy Mirjámnak nagy szerepe volt abban, hogy amikor öccsét, a kis Mózest kimentették a Nílusból, jó kezekbe kerüljön. Na de ez nem hatalmazza fel se Mirjámot, se Pétert, se Pált arra, hogy tolakodó módon félre lehet tolni a másikat. Isten a többiek értésére adta, hogy Mózest választotta ki a feladatra, majd ennek igazolására meg is dorgálta őket. Mirjámot igen súlyos betegséggel büntette meg. Mózes azonnal nővére segítségére sietett, bár talán még hagyhatta volna egy darabig, hogy tanuljon belőle. Kérdeznél most valamit Mózestől?

Dániel Zalán

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
14 + 6 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:1–14; Kulcsige: Mt 22:9 „Menjetek ki tehát az országutakra, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre!”

Az embereket sok minden akadályozza abban, hogy elfogadják Isten meghívóját: szántóföld, kereskedés, munka, családtagok, barátok, vagy az ember saját makacs szíve. A példázat szereplői „mit sem törődve” a meghívással, mentek a saját dolguk és tervük után. A Sátán igyekszik elfoglalni az embert, hogy ne legyen ideje a lelkére vagy Isten szavára. Isten mindent elkészített számunkra, sőt minden ember számára, és megadta a lehetőséget, hogy megragadjuk a legnagyobb esélyt, a belépést az életre. Jézus idejében kevesen ragadták meg a nagy lehetőséget, és ma sem tolonganak az örök élet ajtajánál.