2019. január 22., kedd

DÉLELŐTT | 
Isten dicsőségét keresem

Igehely: Jn 5:30-47; Kulcsige: 5:44 „Hogyan tudnátok hinni ti, akik egymástól fogadtok el dicsőséget, de azt a dicsőséget, amely az egy Istentől van, nem keresitek?”

Megszülettél. Felnőttél. Keményen dolgozol, de miért élsz? Mi az életed célja? Sokszor feltesszük ezeket a kérdéseket, hogy jobban megismerjünk valakit. Mi az életed mozgatórugója? Mi motivál, amikor reggel felkelsz és elkezded a munkád? Sokan teljes energiájukat és életüket rááldozzák egy munkakör betöltésére , egy karrier megvalósítására, de életük közepén vagy végén rájönnek arra, hogy álmaik és eredményeik csalódást okoztak, mivel rossz célokat tűztek ki. Az, aki újjászületett, akit Jézus életre keltett, nem az embertársaitól várja a dicséretet, a dicsőséget. A hitetlen ember nem élhet Istennek tetsző életet, mivel nem Istentől, hanem emberektől várja az elismerést. (44. v.) Vannak, akik kutatják a Bibliát, hogy megtalálják benne az örök életet, de nem keresik és meg sem találják benne Istent, aki az örök életet adja! (39 v) Ma reggel tedd fel magadnak a kérdést: Isten dicsőségét keresem-e vagy a saját dicsőségem? Ha őszintén válaszolsz, akkor rájössz arra, hogy van-e igazi élő hited vagy sem. Keresed Istent a mindennapi életedben? Ha az embertársaid nézik az életed, meglátják benne Isten dicsőségét?

Kulcsár Attila

DÉLUTÁN | 

Az egyedülálló ember

Igehely: 1Kor 7:32-35

Isten minden személynek feladatot ad. Azoknak az élete, akiknek családjuk van, megosztott. Nem csupán magukért felelnek, hanem családtagjaikért is felelősséget kell vállalniuk. Gyülekezeteinkben sokszor nagyobb hangsúlyt fektetünk azon személyekre, akiknek családjuk van. A vezetőket és diakónusokat is sokszor a családos személyekből választjuk ki, de Isten azt mondja az Ő igéjében, hogy az egyedülálló személynek különleges hivatása van. Azt kell keresnie, hogy legyen tetszésére az Úrnak és törődjön az Úr dolgaival. A családos személyeknek is Isten tetszését kell keresniük, de elsősorban a családjukon keresztül kell ezt megvalósítaniuk. Ha egyedülálló vagy, könnyebben reagálhatsz és munkálkodhatsz Istennel mások fele. Ha szolgálni, missziózni hív az Úr, akkor nem gátol családi felelősség. Rögtön idulhatsz, azonnal megteheted! Ha Isten megmutatja neked a szolgálati lehetőségeket, nem gátol semmi, csupán rajtad áll, hogy milyen gyorsan kezded el a szolgálatot. Hálát adtál-e már ezekért a lehetőségekért? Kihasználtad-e már azt, hogy egyedülálló ember vagy? A Biblia azt mondja, hogy: “Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak.” (Jak 4:17)

Kulcsár Attila

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.