RMBGySz*

2019. május 16., csütörtök

DÉLELŐTT | 

Kész a szívem

Igehely: Zsolt 108:1-14; Kulcsige: 108:1 „Kész a szívem arra, Istenem, hogy énekeljek és zengedezzek lelkesen!”

A 108. zsoltár más zsoltárok egyes részeiből tevődik össze. A versek ilyen módon való összeválogatása valószínűleg a zsoltárnak a templomi istentiszteleten való éneklése céljából történt.

A zsoltáros serkenti lelkét, lantját, hitét, hogy „ébressze a hajnalt”. Noha Ovidius mondása szerint „a kakas kukorékolással nem hívja elő a reggelt”, Dávid ezzel a költői képpel saját hitének felébredését serkenti. A Megváltó gyakran hajnali szürkületkor felkelt, elment egy lakatlan helyre és ott imádkozott. Máskor egész éjszakán át az Olajfák hegyén imádkozott. (Mk 1:35; Jn 8:1-2) Az Úrral töltött kora reggeli órák csendessége erőforrás a napi feladatok elvégzésére, ugyanakkor védelem a gonosz támadásaival és kísértéseivel szemben. Izráel énekese nem elégszik meg csupán azzal, hogy hangját használja, hangszereivel is kíséri énekeit. Azoknak, akik zenei tehetséggel rendelkeznek, nem csupán kiváltságuk, de kötelességük is Isten dícsőítésére használni tálentumukat.

Kész-e az én szívem legyőzni a kényelmet és korán reggel keresni az Urat? Van-e ének ajkamon, hogy dicsőítse Őt, aki erőforrásom és győzelmem lehet minden nap?

Oláh Lajos

DÉLUTÁN | 

A tiszta életút titka

Igehely: Zsolt 119:9-16

Azon gondolkodom, hogy van-e bűntelen ember, vagyis tiszta? A tapasztalat és az Ige szerint nincs. (Zsolt 130:3; Jób 4:17; Róm 5:12) Az az ember viszont, aki mégis annak gondolja önmagát, az nem jól ítéli meg saját magát. Mi a teendő? Tartsd meg Isten igéjét. (9. v.) Ültesd gyakorlatba, rejtsd el a szívedben, keresd az Urat teljes erőddel, kérd, hogy tanítson megérteni az Igét, (Józs 1:8) s talán e néhány Ige ráébreszt arra, hogy nem is vagy olyan tiszta, talán nem is vágysz annyira az Ő igéje után. Mernéd-e mondani, hogy mindennap olvasod az Igét és elmélkedsz fölötte? Be kell lássuk, hogy nem tudjuk mindig teljes átéléssel beleélni magunkat az igébe. Ezért szükséges, hogy kérjük az Urat, tisztítson meg. (51. Zsolt; 1Jn 1:6-10) Elmondhatom, hogy amikor megtértem, nem tudtam volna letenni a Bibliát, pedig korán reggel indulnom kellett a munkába, de égett benem az Ige utáni vágy. Később kevesebb lett a tűz. Azóta is olvasom, sőt szolgálok is, de sokszor úgy érzem, kérnem kell az Urat életutam tisztaságáért.

Érzed, hallod, amikor szól hozzád az igéből az Úr? Ez mindennél fontosabb!

Bödő Zoltán

2019.05.16.

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.