2019. március 5., kedd

DÉLELŐTT | 
Szőlőtermő szőlővessző

Igehely: Jn 15:1-8; Kulcsige: 15:2 „Azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi, és amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen.”

Az elmélkedés címe egy agrárszakember szőlészettel kapcsolatos cikke is lehetne. A tavaszi metszések szezonjában, hadd essék szó a Krisztust követő élet metszéséről a „gyümölcstermés” érdekében. Ez hitéletünk egy újabb kihívása! A metszés nem kellemes, de hasznos.

Mennyei Atyánk szakértő az életünk elhalt ágainak metszését illetően. A Tökéletes szőlőműves a metszést, a tisztogatást Önmaga dicsőségére és javunkra végzi. A cél, „hogy több gyümölcsöt teremjen” életünk. A szőlő, a gyümölcs az a jó, amit másokért tehetünk.

Bálint György kertészmérnök a metszés műveletét már tizenévesen elsajátította. „Bálint Gazda” néven vált ismerté a szakértelméért és szeretetéért. Ha valamit odaadással végzünk, az idővel meglátszik, mert eredménye, gyümölcse van. Ha az Úr Jézus tanítványai vagyunk, az is látszik. A körülöttünk élők nem vakok, a viselkedésünk és jó cselekedeteink elárulják, hogy Krisztusban élünk, mint szőlővesszők a szőlőtőben. Tartsd szem előtt a legfontosabbat: a gyümölcsöző élet Őbenne, Őtőle és Őáltala lehetséges. Járj ma nyitott szemmel, hogy jót cselekedhess, s örülj a gyümölcstermő hitéletnek!

János Levente

DÉLUTÁN | 

Dávid ősei

Igehely: Ruth 4:13-22

Isten mit mondott Dávidról? Talált az Úr „szíve szerint való embert” (1Sám 13:14). Ez az idézet az Újszövetségben kiegészül: „aki teljesíti minden akaratomat” (ApCsel 13:22) mondattal. Elmélkedj ezen! Mi tesz kedvessé Isten szemében? Az Úr megígérte Dávidnak, hogy: „a te házad és királyságod örökre megmarad, és trónod” (2Sám 7:16). Dávid fia, Jézus Krisztus lett ez az örökkévaló Király.

Az Úr gondoskodott két özvegy nőről, Naomiról és menyéről, Ruthról, de az isteni gondviselés túlmutat rajtuk és nehézségeiken. Boáz, a közeli rokon feleségül veszi Ruthot, szerelmük gyümölcse Obéd, Dávid király nagyapja. Obéd fia pedig Isai, Dávid apja. Ézsaiás próféta így szólt: „Vesszőszál hajt ki Isai törzsökéről, hajtás sarjad gyökereiről” (Ézs 11:1). Ki ez a vesszőszál, új hajtás? Az Úr Jézus, a világ Megváltója. Ők mind részesei lettek a Mindenható üdvtervének. Ne ábrándozz! Éld meg hittel, hűséggel életed minden napját és emlékezz, hogy akarata, tervei mind megvalósulnak. „A ti életetek el van rejtve a Krisztussal együtt az Istenben.” (Kol 3:3)

János Levente

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!