2019. szeptember 23., hétfő

DÉLELŐTT | 
Józanul a kegyelmi ajándékokról

Igehely: Róm 12:3-8; Kulcsige: 12:3b „Ne gondoljátok magatokat többnek, mint amennyinek gondolnotok kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint.”

Az újszövetség több helyen is felszólít, hogy legyünk józanok. A józanság alatt az Ige éberséget ért, (1Thessz 5:6) kiegyensúlyozottságot, (1Tim 3:2) helyes ítélőképességet, (2Tim 4:5) vagy olyan lelkületet, amelyből buzgó imaélet fakad. (1Pt 4:7) Józanok kell legyünk önmagunk megítélésekor is. Ne gondoljuk magunkat többnek, mint akik vagyunk, (Róm 12:3) de kevesebbnek sem. Isten alkotásai vagyunk, egyedinek és értékesnek teremtett bennünket és Jézus Krisztus által megváltottak is, így Isten gyermekei vagyunk. Ez nagy kincsünk, mely méltóságot ad. „Akik pedig befogadták (Jézus Krisztust), azoknak megadta azt a kiváltságot, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1:12) Mindenki, aki újjászületés által Isten gyermekévé lett lelki ajándékot is kapott. A kegyelem elnyerésének következménye a kegyelmi ajándék: „a nekünk adatott kegyelem szerint különböző ajándékaink vannak, eszerint szolgálunk is.” (6.v.) Az ajándék osztó, maga Jézus Krisztus, aki az egyház feje. Azért ad ajándékot, hogy azzal a gyülekezetet építsük. A Szentlélek vezetése alatt élő emberek Isten dicsőségére és a gyülekezetek javára használják ajándékaikat, „megfeledkezve” magukról.

Budai Lajos

DÉLUTÁN | 

Meggondolatlanság és anyagi kár

Igehely: Péld 6:1-5

A Példabeszédek könyvében figyelmeztetést találunk a kezesség vállalással kapcsolatosan. A kezességvállalást könnyelmű tettnek tartja a mai igénk, de az egész bibliai bölcsesség is. Mi a lényege a kezességvállalásnak? Valaki vagyonával vagy személyével kezességet vállal azért az embertársáért, aki adósságot vett fel. A csúfos következménye ennek az lehet, hogy az adós, ha fizetni nem tud vagy nem akar a kijelölt időben, akkor a kezesnek kell megadnia a tartozást. Az is megtörtént, hogy valaki, mivel kezes lett, elveszítette vagyonát, vagy ha fizetni nem tudott, akkor magát rabszolgasorsba döntötte. Mint az állat, mikor csapdába jut, ahhoz hasonlítja az Ige ezt a helyzetet, és arra tanít, hogy igyekezzen az ember ebből megszabadulni. (5. v.) A kezes alázza meg magát, vonja vissza szavát és mentse meg magát abból a csapdából, minél hamarabb.

A szegény emberen, vagy aki szükségben van segíteni kell. Ha van miből, nem szabad elzárkóznunk a bajbajutottakon, erre a Biblia tanít: „Kölcsön ád az Úrnak, aki kegyelmes a szegényhez, és az ő jótéteményét megfizeti.” (19:17)

Budai Lajos

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.