2020. április 1., szerda

DÉLELŐTT | 
Megtisztítja házát

Igehely: Mt 21:12-17; Kulcsige: Mt 21:12 „Azután Jézus bement a templomba, és kiűzte mindazokat, akik a templomban árusítottak és vásároltak, a pénzváltók asztalait és a galambárusok székeit pedig felborította.”

Jézus azért űzte ki a méltatlan vendégeket a templomból, mert neki fontos volt, hogy a szent hely betöltse rendeltetését. „Mert a házad iránti féltő szeretet emészt; rám hull a gyalázat, ha téged gyaláznak.” (Zsolt 69:9) A templom az Istennel való találkozás helye. Arra való, hogy Isten népe megláthassa a bűneit a Mindenható jelenlétében, hogy megtisztuljon és megváltozzon az élete. Váljon alkalmassá arra is, hogy bemutassa a kereső pogányoknak: kicsoda Isten, és hogyan tartozhatnak Hozzá? Abban az időben erre már nem volt lehetőség, mert benyomult az üzletelés, árulták az állatokat. Üzemelt a templom, papoltak a papok, csak a lényeg maradt el, és ehhez hozzászoktak. Ez pedig vallásosság, változás nélkül.

Vizsgáljuk meg magunkat, a mi életünkből, milyen méltatlan vendégeket kell kiűzzön az Úr Jézus? Testünk a Szentlélek temploma. (1Kor 3:16) Miket helytelenít ott, miben kell változnom? Mire való a gyülekezet? Imádkozzunk, hogy legyen olyan hely, ahol Isten alakíthatja életünket, megtisztulhatunk, megerősödhetünk, és a keresők megtalálják Jézusban életükre a megoldást.

Székely Béla

DÉLUTÁN | 

Lázadó fiatal

Igehely: 2Sám 15:1-12; Kulcsige: 2Sám 15:12 „Absolon bemutatta az áldozatot, közben pedig magához hívatta a gilói Ahítófelt, Dávid tanácsosát is Gilóból, a maga városából. Az összeesküvés pedig erősödött, és egyre többen csatlakoztak Absolonhoz.”

Absolon nevéhez leginkább a lázadás kötődik, mert kevésnek tartotta, amit Istentől kapott. Nem tudom te mit kevesellsz? Ő szeretett volna király lenni. Én jobban tudom… Micsoda gőg! Isten eláll a lázadók mellől, ezért minden lázadás kudarcra van ítélve.

Mi a lázadás? - szembeszegülés, ellenállás, elpártolás, rendbontás. A bűnnek egyik meghatározása is lázadás, ellenségeskedés.

Mi a gyökere? Honnan ered a lázadás? - már Édenben megtörtént, de még korábban, a láthatatlan világban valaki rettenetes nagyravágyásában és irigységében fellázadt Isten ellen.

Milyen a lefolyása? - megrontani és elfordítani az isteni rendet, hízelgéssel, alakoskodással stb. A lázadó lázít másokat is.

Mi a következménye? - Absolon lázadása apja ellen olyan cselekedet volt, amely sok könnyel, szenvedéssel és nyomorúsággal volt kikövezve, de „amit vet az ember, azt aratja is.” (Gal 6:7) Végül elveszi méltó büntetését, hajánál fogva fennakad egy fán, és megölik. Rettenetes gyász szakad Dávidra.

Sok minden ellen lehet ma is lázadni: család, gyülekezet, főnök, házastárs. De minden lázadás egyben Isten ellen is van. A legnagyobb lázadás, ha Isten hív és elutasítod. Ha Krisztusé lettem, szabad vagyok az engedelmességre.

Székely Béla

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!