2020. április 29., szerda

DÉLELŐTT | 
Távolítsátok el az idegen isteneket!

Igehely: 1Móz 35:1-7; Kulcsige: 1Móz 35:1-2 „Isten ezt mondta Jákóbnak: Indulj, menj föl Bételbe, és telepedj le ott! Készíts ott oltárt az Istennek, aki megjelent neked, amikor menekültél bátyád, Ézsau elől! Jákób ekkor azt mondta háza népének és mindazoknak, akik vele voltak: Távolítsátok el az idegen isteneket, amelyek nálatok vannak! Tisztítsátok meg magatokat, és váltsatok ruhát!”

Isten felszólította Jákóbot egy oltár megépítésére, ő pedig pontosan tudta, hogy ez mit követel meg saját házanépétől: az idegen istenek eltávolítását. Ha maga Jákób nem is volt bálványimádó, házában voltak olyan személyek, akik több idegen istent is imádtak, köztük kedvenc felesége is, Ráhel (1Móz 31). Eljött az ideje annak, hogy azt, amit eddig Jákób eltűrt/elszenvedett, annak most véget vessenek. Jákób elásta a bálványokat egy cserfa alá, nem hasznosította újra, hanem házanépével együtt teljesen elszakadt azoktól.

Vegyük szemügyre ma reggel az otthonunkat, és állapítsuk meg őszintén: vannak-e megtűrt idegen istenek családunkban? Bálványok, amelyeket házastársunk, gyermekeink, testvérünk, szüleink vagy esetleg mi magunk állítottunk fel. Mi az oka annak, hogy megtűrjük ezeknek az idegen isteneknek a jelenlétét? Közömbösség, konfliktuskerülés, vagy elnéző szeretet családtagjaink iránt? Nem kell megvárnunk, hogy Isten valami szolgálatra szólítson fel. Máris elkezdhetjük az idegen istenek eltávolítását otthonunkból!

Szűcs Zsolt

DÉLUTÁN | 

Hatékony igehirdetés

Igehely: ApCsel 11:19-26; Kulcsige: ApCsel 11:21 „És az Úr keze velük volt, úgyhogy sokan hittek, és tértek meg az Úrhoz.”

A hatékony igehirdetés és bizonyságtevés alapvető követelménye, hogy az a megfelelő helyen a megfelelő emberek felé történjék. Hála Istennek, hogy ezt nem nekünk kell meghatároznunk. Nekünk annyi a feladatunk, hogy bizonyságot tegyünk ott, ahová Isten helyezett minket, és azoknak, akikkel körül vagyunk véve.

Az evangélium azért lett hirdetve Antiókhiában, mert az István miatt támadt üldöztetés miatt a tanítványok elmenekültek Jeruzsálemből. Nem vágytak arra, hogy meneküljenek, de tudták, hogy az üldöztetés nem akadályozhatja küldetésüket. Ha éppen egy kényelmetlen helyzetben vagy, keresd meg a bizonyságtevés lehetőségét, mert nem véletlenül és nem hiába küldött oda téged Isten.

Néhány ciprusi és cirénei férfi a görögöknek is hirdette az Úr Jézust, mivel beszélték a nyelvet, a többi zsidó tanítvánnyal ellentétben. Ahogy helyzeted nem véletlen, úgy a téged körülvevő társaság sem ok nélkül van melletted. Őket Isten azért rendelte melléd, mert te rendelkezel a megfelelő képességekkel, hogy tolmácsold nekik az evangéliumot. Ha szeretnél hatékonyan evangelizálni, kezdd azzal, hogy körülményeidre és a körülötted levőkre Isten üdvtervével kapcsolatosan tekintesz.

Szűcs Zsolt

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.