2020. augusztus 18., kedd

DÉLELŐTT | 
Prófétai korlátok, tanulságként a népnek

Igehely: Jer 16:1-21; Kulcsige: 16:12 „Ti meg még őseiteknél is nagyobb gonoszságot követtetek el, hiszen ti mindnyájan megátalkodott gonosz szívetek szerint éltek, és nem hallgattok rám.”

Jeremiás azt a parancsot kapta Urától, hogy ne alapítson családot, ne legyenek gyermekei, ne menjen be gyászolók házába, lakodalmas házba se menjen be! Az ő előremutató életmódja, szemléltetése egész élete idejére szólt. Miért volt szükség ennyire drága, nehéz és szokatlan szemléltetésre?

Népe bűneinek életellenességét, bűnhődésének elborzasztó mértékét hirdette általa. Nem is tehet másként Isten békességének, szeretetének és irgalmának következetes, makacs és vakmerő visszautasítása után. A türelmi idő lejártával számtalan lett az elhalálozottak száma. Nem volt, aki eltemesse a holttesteket, nem volt, aki vigasztalja a még sínylődőket, senkinek se volt kedve nevetni és vidámnak lenni! A túlélők idegen országokba szétszóródva éjjel-nappal szolgálhatták az általuk választott élettelen isteneket! Ugyanakkor Jeremiás előre hirdethette, hogy el fog jönni az idő, amikor a történelem Ura hazahozza népét a fogság földjéről. Sőt, a nemzetek is Hozzá fognak megtérni. Az Uraknak Ura így fogja bemutatni bölcsességét, hűségét és megmentő hatalmát.

Ki a mi erőnk és mentsvárunk, menedékünk a nyomorúság, a nagy nyomorúság idején (Lk 17,28-36; 1Kor 7,26-38; Jel 18,21-24)? Hát a kellemes időkben?

Vass Gergely

DÉLUTÁN | 

„A tisztességre legyen gondotok”

Igehely: Róm 12:9-17 Kulcsigék: Róm 12:9-10 „A szeretet ne legyen képmutató. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz, a testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek, a tiszteletadásban egymást megelőzők.”

Egy sor nagyszerű lehetőség áll itt előttünk. Jézus tanítására emlékeztetnek minket. Mindegyik kinyilvánítja az őszinte, valódi szeretetet, és tisztességet szerez az Úrnak és nekünk minden ember előtt. Megfigyeltem, hogy Isten örök igéje és a beazonosított pillanatnyi állapot vagy helyzet segít eldöntenünk, hogy mit jó tennünk, mit jó elkerülnünk. A Szentlélek is segít az eligazodásban és a helyes magatartás megvalósításában. Ne feledjük: a 9. verstől a fejezet végéig csak egyszer fordul elő a ha szócska. De még akkor sem ment fel a békesség keresésétől!

Több felszólítást egymás iránt kell gyakorolnunk. A testvérszeretetben legyünk egymás iránt gyengédek, kedvesek és jóságosak. Még versenyeznünk is szabad a tiszteletadásban! Akár meg is előzhetjük abban egymást! Legyünk egyetértésben és összhangban! Ne legyünk büszkék, nagyratörők, hanem az alázatosokhoz, egyszerű emberekhez szabjuk magunkat! A feddhetetlenségre, tisztességre legyen gondunk! Arra törekedjünk, amit minden megfontolt ember jónak és nemesnek tart! Mondhatjuk: legyünk ízesítő só és ragyogó világosság! Nyerjük el környezetünk bizalmát, értékelését! De ne tévesszük ezt össze a népszerűséggel!

Vass Gergely

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
17 + 2 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!