2020. augusztus 26., szerda

DÉLELŐTT | 
Próféciák más népekről: Egyiptom

Igehely: Jer 46:1-28; Kulcsige: Jer 46:19a „Készítsd a holmidat, mert fogságba mégy, Egyiptom lakossága!”

Jeremiásnak Isten elközelgő ítéletét kellett hirdetnie Egyiptom számára. Bálványimádásuk és hamis istenekbe vetett bizalmuk az egész nemzetet romlásba döntötte. Isten minket is figyelmeztet: ne legyenek bálványaink, ne imádjunk hamis isteneket. De ne felejtsük el, hogy hamis isten lehet egy személy vagy bármilyen anyagi tulajdon is. Akármit is helyezünk Isten elé, és engedjük, hogy uralja az életünket, bálvánnyá válik. A csillogó, legújabb autó vagy akár okostelefon is bálvánnyá válhat. Bármi, amit megkívánunk, bálvánnyá válhat: ház, föld, vagyon, hatalom, hírnév, tisztség, tisztelet, egy másik ember vagy bármi ezen a földön. A kívánság bálványimádás: „Öljétek meg tehát tagjaitokban azt, ami földi: …a gonosz kívánságot…, ami bálványimádás” (Kol 3:5). De Isten nemcsak a bálványimádás veszélyeire figyelmeztet, hanem arra is, hogy ne helyezzük bizalmunkat emberekbe sem. Ezért igencsak bölcstelen bármi vagy bárki másban bízni, mint Jézus Krisztusban. Vannak-e bálványaink? Szabaduljunk meg tőlük!

Pardi Félix

DÉLUTÁN | 

Kitartani szenvedések között is

Igehely: Mk 13:9-13 Kulcsige: Mk 13:13 „És mindenki gyűlöl majd titeket az én nevemért; de aki mindvégig kitart, az üdvözül.”

Kitartani a szenvedések és üldöztetések idején – ez az Úr Jézusról szóló bizonyságtevés egyik formája. A hívő ember Krisztusért való szenvedése folytán bemutatja azt, hogy számára Krisztus és az örökkévalóság nagyon is valóságos. Az utolsó idők egyik jele az lesz, hogy egyre többek előtt válik a keresztyénség és a keresztyén ember gyűlöletessé, de aki mindvégig kitart mindezek ellenére, az üdvözül. A kitartás azt jelenti, hogy a szenvedés súlya alatt egyenesen állni, bátornak, türelmesnek lenni – tevékenyen és nem passzívan. Készségesen elviselni a szenvedést, még akkor is, ha embertelen kínzást kell elviselni vagy éppen halált. Az üdvözül kifejezés nem fizikai szabadulásra utal, hanem a végső és örök kárhozattól való szabadulásra. Nem a földi élet biztonságát ígéri, hiszen épp korábban említi, hogy némelyeket meg is ölnek majd (12.v.). Levonhatjuk tehát a következtetést, hogy az a hívő, aki erősen kitart a szenvedésekben, igazolja, hogy eredeti, valódi hite van Krisztusban. Legyünk mind ilyenek!

Pardi Félix

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
3 + 10 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.