2020. augusztus 31., hétfő

DÉLELŐTT | 
Az igaz uralkodó eljön!

Igehely: Jer 22:20-23:22; Kulcsige: Jer 23:5 „Eljön majd az idő – így szól az Úr –, amikor igaz sarjadékot támasztok Dávidnak, olyan királyt, aki bölcsen uralkodik, törvényesen és igazságosan jár el az országban.”

Istentől küldött prófécia érkezett a néphez, ítéletet hirdetett a hűtlen vezetők, pásztorok ellen. Érkezik az igaz uralkodó! Ez az ígéret teljesen Jézus Krisztus személyével teljesedett, illetve teljesedik be. Földi életében látható volt az, hogy Ő a megígért Messiás, ki Dávid házának jogos királya is egyben. Az evangéliumok beszélnek Krisztus bölcs tanításairól, valamint igaz és igazságos tetteiről. Jézus Krisztus a királyok királya, akinek uralkodása nem kizsákmányoló, hanem inkább a népet szolgáló.

Fontos felismernünk és elismernünk Jézus Krisztus uralkodói jogát, mindenekelőtt az életünkben. Ahol Ő uralkodik, ott a személyét jellemző igazság, szentség, egyenesség is jelen van. A kérdés adott: Átengedtük-e számára az életünk irányítását, uralkodhat-e benne? Jellemzi-e életünket az az igazság és tisztaság, amely Krisztust jellemzi? Engedjük át neki az életünk vezetését, és éljünk a dicsőségére ma is!

Ki az, aki mindig gondoskodik a népe helyreállásáról? Mikor teljesedik be teljesen ez a prófécia Jézus Krisztusban?

János Csaba

DÉLUTÁN | 

A derék asszony dicsérete

Igehely: Péld 31:10,25-31 Kulcsige: Péld 31:10 „Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke sokkal drágább az igazgyöngynél.”

Igeszakaszunk nagyon szépen leírja azt, hogy milyen egy derék feleség vagy édesanya. Tegnap a házastársak aranyszabályáról olvashattunk, most pedig a feleség „arany ábécéjéről”, ahogy ezt korábban mások már megfogalmazták. Az elnevezés többek között onnan ered, hogy a héber Bibliában a derék asszony dicsérete huszonkét szakaszból álló vers, és a héber ábécé huszonkét betűjével kezdődnek a szakaszok.

Ezek az igék szólnak minden édesanyához, feleséghez vagy leendő feleséghez. Az, hogy milyen a szíved, többet jelent annál, ahogy kinézel. Az istenfélő szív értékesebb mindennél. A férjeknek is szól azonban üzenet. Legyél hálás az Úrnak, ha ilyen istenfélő feleség van a jobbodon, és becsüld meg őt. A házasulandó fiatalembereknek is világos útmutatást ad az ige arra nézve, hogy mit tartsanak legfontosabbnak a jövendőbeli életében. A szépség mulandó és csalóka. Az Urat félő szív azonban felbecsülhetetlen érték. Ezt a gondolatot figyelembe véve, igyekezzünk mindannyian arra, hogy az Úrral való kapcsolatunkra helyezzünk főhangsúlyt. Ez a kapcsolat beragyogja a mi és mások életét is egyaránt.

János Csaba

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 6 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.