2020. december 31., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Hitben járunk

Igehely: 2Kor 5:1-10; Kulcsige: 2Kor 5:7 „Mert hitben járunk, nem látásban.”

Csak, aki hitből él tudja vállalni a Krisztusért járó szenvedéseket, kitartva végig az Úr mellett. Ezért az életnek gondjai nem terhelik le felettébb a szívét, hanem minden körülmények között Istenre néz, mint akinek kegyelme elégséges bármilyen nehézség közepette is. Akinek életéből pedig hiányzik ez az igazi hit, az csak a földiekre tud gondolni és reménységét is csak a földi dolgokba helyezi.

Az apostol úgy tekintette ezt a földi sátorházat, mint ami ,,ideiglenes” és ,,elbomló.” Mindannyiunkban kell ez tudatosuljon ma is. Mégis a hívő embernek van reménysége, hogy: „van Istentől készített hajlékunk, nem kézzel csinált, hanem örökkévaló mennyei házunk.” (1v.) Ezt hit által elfogadtuk és ennek a reménységében éljük földi napjainkat kitartva mindvégig a hitben. Bizakodva és sóvárogva Isten után, mint akik szeretnénk hazaköltözni Őhozzá. (8v.) Akinek igazi hite van, annak életéből nem hiányozhat ez a sóvárgó vágyakozás, mert itt ezen a földön semmi sem tud minket úgy megelégíteni, hogy ne vágyakoznánk a teljesség után, amit Isten ad az Őt szeretőknek.

Hogyan éled földi napjaidat, úgy, mint aki igazán hitből él? Milyen hited és reménységed van az Istennel való találkozásra nézve?

Tóth Róbert

DÉLUTÁN | 

Év végi beszélgetés

Igehely: Mal 3:13-24 (3:13-4:6) Kulcsige: Mal 3:16 „Amikor erről beszélgettek egymás között azok, akik félik az Urat, az Úr figyelt, és meghallotta. És beírták egy könyvbe az Úr előtt emlékezetül azokat, akik őt félik és megbecsülik nevét.”

Jó dolog, hogy az év utolsó napján közös istentiszteletre gyülekezünk. Utána pedig kisebb-nagyobb csoportokba szerveződve lépünk át az Úrral az új évbe. A közös étkezés mellett ajánlom, hogy építő beszélgetéssel, imádkozással és énekléssel töltsük az estét, éjszakát. Miről beszélgessenek az Úrnak tisztelői? (3:16) Mondjuk el egymásnak kudarcélményeinket, azt, amikor úgy láttuk, hogy „hiábavaló az Isten szolgálata”, és nem láttuk rövid távon semmi hasznát, hogy Ige szerint cselekedtünk. Higgyük el, meglepően sokakat emésztenek ezek a kérdések. Bátorítsuk a csalódottakat és emeljük őket az Úrhoz. A legjobb, ha Isten Igéjére emlékezve és azt megosztva tesszük (3:22; 4:4/Károli). De beszélgessünk a jövendőről is. Malakiás Illés jövetelét látta, aki a Messiás útkészítője lesz, mielőtt eljönne az Úr félelmetes napja. Az útkészítő már eljött, a Messiás is. Az Úr félelmetes ítélete következik hamarosan. Hogyan gondolkodunk erről? Mit tehetünk, hogy ne ítéletben, hanem befogadásban részesüljünk? Beszélgessünk erről! Gyermekeinket is említsük meg, az Úr előtt mindenképp. És a családi kapcsolataink rendben vannak? Beszélgessünk erről és imádkozzunk ezért.

Boros Róbert

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:28–32; Kulcsige: Mt 21:30 „Azután a másikhoz fordulva annak is ugyanezt mondta. Ő azonban így felelt: Megyek, uram. De nem ment el.”

A két testvér példázatában kétféle válasz áll előttünk: szóbeli válasz és cselekedetekben megnyilvánuló válasz. Mindkettő megoszlik, mert bármelyik lehet igenlő vagy nemleges válasz. Az életből vett illusztráció elmondása után Jézus azt kérdezi, hogy a kettő közül melyik „teljesítette” az apja akaratát. Nem az a kérdés, hogy szóban ki válaszolt helyesen. Mi talán azt mondanánk, hogy az a jó fiú, aki azonnal engedelmesen válaszol, és később is engedelmesen cselekszik. Ez lenne az ideális, de sokszor megakadunk verbális szinten, Atyánkat kifizetjük szép szavakkal.