2020. július 18., szombat

DÉLELŐTT | 
Bízz Isten erejében!

Igehely: 1Thessz 5:21-25; Kulcsige: 1Thessz 5:24 „Hű az, aki elhív erre titeket; és ő meg is cselekszi azt.”

Ezen a világon minden bizonytalan. Az erős kőfal leomlott Jerikó körül. Nem védte meg a város lakóit. A Titanic nem vitte át az utasokat a túlsó partra. Ha emberek által készített űrhajó indulna a mennyországba, nem ülnék fel rá. Biztosra akarok menni. Istennél minden teljesen biztos. A beszéde megmarad örökké! Jézus azt ígéri, hogy örök életre támaszt fel az utolsó napon, és ezt meg is cselekszi. Isten nem változott meg. Ma a teljes Írással a kezünkben az utolsó idő jeleit követhetjük, figyelhetjük. Az Úr eljövetele biztos.

Sok mai keresztyén ott téved, hogy Istenre bízza, amit saját magának kellene megtennie, és ő akarja megtenni, amit Isten megígért, hogy meg fog tenni. Egy idős bácsit kérdeztek, aki elkezdett a hit útján járni, hogy mikor fog bemerítkezni? A válasza az volt, hogy ő ezt Istenre bízza. Isten meg magára bízta! – hangzott a felelet a lelkipásztor részéről. Ennél nagyobb és felelősségteljesebb lépéseket is meg kell tennünk, Istentől kapva a kegyelmet, erőt. Ne várjuk, hogy helyettünk tegyen meg olyat, amit Ő tőlünk vár. Viszont az Ő részét meg fogja tenni, ebben biztosak lehetünk. Hiszen sokszor meghallgatta imáinkat. Őbenne senki nem fog csalatkozni.

Papp Levente

DÉLUTÁN | 

Egy szabály szerint járni

Igehely: Fil 3:15-21 Kulcsigék: Fil 3:15-17 „Akik tehát tökéletesek vagyunk, így gondolkozzunk, és ha valamit másképpen gondoltok, azt is kinyilatkoztatja majd Isten nektek; 16 de amire eljutottunk, ahhoz ragaszkodjunk. 17 Legyetek követőim, testvéreim, és azokra figyeljetek, akik úgy élnek, ahogyan mi példát adtunk nektek.”

Egy tinédzser nem szereti, ha megmondják neki, hogy éljen, mit tegyen, mit ne tegyen. Sokszor ilyenek vagyunk mi, idősebbek is. Nem nőttünk még ki ebből egészen. Mária azt mondta a násznagynak: bármit mond, tegyétek meg!

Jézus a legfontosabb dolgokat mondja, amit meg kell tennünk. A felszólítás nekünk is szól, de hogy meg fogjuk-e tenni, amit személyesen tőlünk kér, az a szívünk állapotától függ. Hajlik-e rá a szíved? Mielőtt elbíznánk magunkat, hogy már tökéletesek vagyunk, olvassuk el, mit mond Pál néhány verssel korábban? Még nem ért célba, még nem tökéletes, még fejlődnie kell, még Istenre van szüksége. Pál az igyekezetben tökéletes, nemcsak félvállról veszi, hanem teljes gőzzel szolgál. Ebben nincs egyedül. Minden mérkőzésen van egy bíró, aki figyeli a szabályok betartását. Nekünk szellemi hatalmasságok ellen van küzdelmünk, sötétség világának urai ellen. Az igaz Bíró figyel minket és a tetteinket (Préd 12:14, Mt 6:4,6,18). A győzelem már biztosított, a győztes csapatban játszunk, már nem merül fel a veszítés kérdése. De ahhoz, hogy a csapatban maradjunk, a szabályokat nagyon szigorúan kell vennünk. Egy érvényes szabály van, és minket is ez tart a pályán.

Papp Levente

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?