2020. június 17., szerda

DÉLELŐTT | 
Imádság tiszteletteljes viselkedésért

Igehely: 1Pt 2:15-17; Kulcsige: 1Pt 2:17 „Mindenkinek adjátok meg a tiszteletet, a testvéreket szeressétek, az Istent féljétek, a királyt tiszteljétek.”

Mindennap találkozunk emberekkel. Számít-e az, ahogy hozzájuk viszonyulok? Például, köszönőviszonyban vagyok a szomszédaimmal? Hogyan tekintek a munkaadómra? Hogyan bánok idős szüleimmel? Mi az első reakcióm, amikor megállít a rendőr? Milyen jelzőket használok akkor, amikor a gyülekezet tagjairól, lelkipásztoráról beszélek? Amit és ahogyan mondom vagy viszonyulok, bizonyítja a másik iránti tiszteletemet, vagy annak hiányát. Amikor ezt gyermekeim látják vagy hallják, egy idő után levonják a következtetéseket, meg lesz a véleményük rólam. Esetleg követik a példámat. Akkor lehet hiteles a tiszteletre való tanításom, ha ezt meg is élem előttük. Lehet, bocsánatot kell kérnem (az Úrtól és emberektől) sok helytelen esetért. Az Úrnak van hatalma, hogy helyreállítson, megerősítsen. Tartsunk most egy kis önvizsgálatot. Hol állunk? Péter úgy beszél hozzánk, hívőkhöz, mint Krisztusban szabad emberekhez. Szabadok vagyunk a tiszteletteljes viselkedésre. Ma reggel kérjük az Urat, tegye gyermekeinket is ilyenekké.

Virág Tibor

DÉLUTÁN | 

Szabadon tesszük Isten akaratát

Igehely: 1Pt 4:1-6; Kulcsige: 1Pt 4:1 „Mivel tehát Krisztus testben szenvedett, vértezzétek fel magatokat azzal a felismeréssel, hogy aki testileg szenved, az elszakad a bűntől.”

Krisztus nélkül reménytelenül tehetetlenek lennénk a vágyak által előidézett rabságban. Hála Istennek, van szabadulás, van Szabadító. Naponta szükségünk van Rá. Az evangélium által létrejött szabad élet önmagában is ítélet azok számára, akik a bűn rabságában élnek. Atyánk sokkal jobban akarja a mi lelkünk jólétét, mint mi, ezért kész megsebezni is. „Nem szíve szerint alázza és szomorítja meg az embereket” (JSir 3:33). Ő nem mindenkivel bánik ilyen kemény, megtartó szeretettel, hanem csak azokkal, akiket fiaivá fogadott. „Ha pedig fenyítés nélkül maradtok, amelyben mindenki részesül, fattyak vagytok, nem pedig fiak” (Zsid 12:9).

Nemcsak a bűneinket, de még a kényelmünket sem kell féltenünk Istentől. Mikor Ő elvesz tőlünk valamit, ezerszer jobbat ad helyette. Mi lehet jobb az Ő akaratánál? Az ellenség vádolja Istent, és azt akarja, hogy ha már nem tobzódunk a bűnben, legalább vonjuk kétségbe Atyánk jóságát. De mi választhatjuk azt, hogy háládatosan, zúgolódás, vonakodás nélkül tegyünk mindent, nem szolgalelkűséggel, hanem a fiak szabadságával. Ki, illetve mi húz vissza? Ma szabad vagy?

Dohi Zoltán

 Napi áhítat

Igehely: Mt 23:1–15; Kulcsige: Mt 23:13 „Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt: ti magatok nem mentek be, és azokat sem engeditek be, akik be akarnak menni.”

Miközben egyre közelebb jutunk az evangélium végéhez, egyre élesebbé is válik a Jézus és a farizeusok közötti szembesítés. Ők keresik a lehetőséget, hogy kivégezzék őt, Jézus pedig egyre nyilvánosabban bebizonyítja a képmutatásukat. Főleg ebben a fejezetben, amiben a hétszeres Jaj nektek! hangzik az írástudóknak és farizeusoknak. Bármelyik bűn sérti Isten szentségét, de úgy tűnik, hogy a képmutatást a legkevésbé bírja. Főleg szellemi vezetőktől: nekik az lett volna a feladatuk, hogy Istent és az ő jellemét bemutassák az embereknek.