2020. május 28., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Jó sáfárként szolgálni

Igehely: 1Pt 4:10-11; Kulcsige: 1Pt 4:10 „Amilyen lelki ajándékot kaptatok, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai.”

Manapság a munkáltatók próbálják a munkaköri leírást úgy megfogalmazni, hogy az vonzó legyen a munkát kereső fiatal számára, illetve sokszor emiatt kavarodások is elfordulhatnak. Ha valaki tisztasági menedzsernek jelentkezik, ne lepődjön meg, ha takarítania kell, vagy a segédszakácsként meghirdetett munkakörről kiderül, hogy mosogatót kerestek.

Isten nem köntörfalaz. Péter apostol szerint Isten sáfárokat hívott el. A magyar nyelv értelmező szótára szerint a sáfár mások anyagi javainak kezelője. Nem jelenti azt, hogy vagyonos vagy tekintélyes, viszont azt jelenti, hogy megbízható és szavahihető. Minden keresztyén sáfárként van említve az igében, és mindenki sáfárkodik. A mai napra a kérdés az, hogy vajon jó sáfárként végzem-e a dolgom, gyarapodik-e az, ami rám lett bízva, vagy elástam jó mélyre, és letakartam lommal: kritizálással, lekicsinyléssel, jobban tudással, „nekem ne mondja meg senki”-vel vagy hasonlókkal?

Ne feledjük: csak sáfárok vagyunk, minden dicsőség az Istené. Ha talán nem az a kegyelmi ajándék jutott, amit vártunk, akkor azzal szolgáljunk, amit kaptunk, hogy Isten neve legyen naggyá!

Szilágyi Norbert

DÉLUTÁN | 

A Szentlélek jelképe: tűz

Igehely: ApCsel 2:1-4; Kulcsige: ApCsel 2:3 „Majd valamilyen lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre.”

Tudósok csoportjai próbáltak rájönni éveken át arra, hogy miért nem találnak egyetlen egy csavarttűjű fenyő (Pinus contorta) csemetét sem a Yellowstone nemzeti park területén, mígnem 1988-ban egy óriási tűz miatt az erdő nagy része odaveszett. Hetekkel később azonban mindannyian elcsodálkoztak, hogy a hamuval borított földből százával nőttek ki a kis fenyőfák. Egy másik helyen, onnan néhány száz kilométerre egy turistacsoport életét vesztette a tűz hiányában: megfagytak. Milyen érdekes, hogy mindkét véglet halált okoz, de a téli estén tűz mellett beszélgető emberek élvezik és szeretik a tűz jelenlétét.

Isten pünkösdkor tüzes nyelvekkel jelezte a Lélek kiáradását, és nem csupán külső jele volt ennek. Azt olvassuk, hogy mindnyájan beteltek Szentlélekkel, és akik eddig zárt ajtók mögött imádkoztak, és féltek a zsidóktól, most előálltak és prédikáltak, és háromezren csatlakoztak a gyülekezethez.

„De előbb a tűznek kell jönnie, Minden bűnt fel kell perzselnie…” Kedves olvasó, a te életedben megtörtént ez már? Tudsz a Szentlélek melege mellett időt tölteni? Bárcsak mindannyiunk lelkében lobogna ez a tűz!

Szilágyi Norbert

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:28–32; Kulcsige: Mt 21:30 „Azután a másikhoz fordulva annak is ugyanezt mondta. Ő azonban így felelt: Megyek, uram. De nem ment el.”

A két testvér példázatában kétféle válasz áll előttünk: szóbeli válasz és cselekedetekben megnyilvánuló válasz. Mindkettő megoszlik, mert bármelyik lehet igenlő vagy nemleges válasz. Az életből vett illusztráció elmondása után Jézus azt kérdezi, hogy a kettő közül melyik „teljesítette” az apja akaratát. Nem az a kérdés, hogy szóban ki válaszolt helyesen. Mi talán azt mondanánk, hogy az a jó fiú, aki azonnal engedelmesen válaszol, és később is engedelmesen cselekszik. Ez lenne az ideális, de sokszor megakadunk verbális szinten, Atyánkat kifizetjük szép szavakkal.