2020. május 4., hétfő

DÉLELŐTT | 
Szeretetben mindent

Igehely: 1Kor 16:13-17; Kulcsige: 1Kor 16:14 „Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!”

Nagyon fontos és ismerős üzenet, de sokszor könnyen átsiklunk rajta. A világban is mondják, hogy a lényeg a szeretet (szerelem). Próbáljunk meg igei módon gondolkodni most a szeretetről, hogy beépülhessen lelkünkbe, minden tevékenységünbe. Az 1Kor 13: 1-3-ból tudjuk, ha szeretet nélkül szólok vagy cselekszek, nem ér semmit. Bennünk nincs szeretet, vagy ami van, az nem elég. Azokat szeretjük, akik minket szeretnek vagy mikor olyan a kedvünk, és még ilyenkor is vegyül könnyen önzés, magunknakvalóság szeretetünkbe. Az Úr Jézus szeretetében önfeláldozás, megalázkodás van. Ha az ő áldozatát nézzük, azon elmélkedünk, akkor telik meg a szívünk Krisztussal, Szentlélekkel, szeretettel. Kérjük, Uram tölts be a te szereteteddel! Figyeljük meg, hogy a biblikus szeretetbe belefér a bátor, férfias kiállás a hitben az Ige mellett; (13v.) a szentek szolgálata; (15v.) az engedelmesség, magunk alárendelése a vezetőknek; (16v.) egymás hiányának (hiányosságának) a pótlása (17v.) és felüdítése. (18v.)

Milyen a szeretetteljes emberről alkotott képed? Ha szeretettel tennéd azt, amit teszel, miben változna? Kit, kiket kell ma szeretned?

Kelemen Sándor

DÉLUTÁN | 

Vendégfogadás a Mamré tölgyesében

Igehely: 1Móz 18:1-8; Kulcsige: 1Móz 18:3 „És így szólt: Uram, ha elnyertem jóindulatodat, kérlek, ne kerüld el szolgádat!”

A vendégfogadás példáját látjuk itt. Ábrahám pihen a déli hőségben, de amint meglátja a három férfit, feladja kényelmét, meghajol és kérleli őket. Sietve felszolgál, vizet a tisztulásra, árnyékot a frissülésre, a legjobb lisztet és borjút az étkezésre. Az Úr Jézus azt mondta: „Ha Ábrahám gyermekei volnátok, Ábrahám cselekedeteit tennétek.” (Jn 8:39) „A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek – tudtukon kívül – angyalokat vendégeltek meg.” (Zsid 13:2)

A vendégfogadás áldása is nyilvánvaló. Ábrahám az Urat és angyalait láthatta vendégül. Isten emberi formában együtt eszik és iszik az ő barátjával, szolgájával. Ez előre vetíti, ahogyan Jézusban közösséget vállal velünk. „Ha valaki szeret engem, az megtartja az én igémet; azt pedig az én Atyám is szeretni fogja, és elmegyünk hozzá, és nála maradunk.” (Jn 14:23) „Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem.” (Jel 3:20) Részed van-e már ebben a közösségben? Adj hálát, mert ha most befogadtad őt, érzed jelenlétét, beszélhetsz vele, szolgálhatod őt és egy napon majd téged fogad be az ünnepi lakomájára.

Kelemen Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 19:16–26; Kulcsige: Mt 19:23 „Jézus pedig ezt mondta tanítványainak: Bizony mondom nektek, hogy gazdag ember nehezen megy majd be a mennyek országába.”

Ritka dolog az, hogy valaki fiatalon gazdag, és az örök élet is foglalkoztatja. Most mégis egy ilyen rendkívüli esetről olvastunk. Meg is jegyzi Márk az evangéliumában, hogy Jézus megkedvelte ezt a fiatalembert. Ez is egyedülálló megjegyzés az evangéliumokban. Jézus Zákeustól nem kérte a vagyonát, mégis önként oda adta, ettől a fiatalembertől kérte, de az nem tudta elengedni. Zákeus története nagy örömmel végződik, a hazatalálás örömével, a mai történet pedig nagy szomorúsággal. Hiba lenne csupán a gazdagságra kiélezni ezt a történetet.