2020. május 5., kedd

DÉLELŐTT | 
Ezzel tartozzunk csak

Igehely: Róm 13:8-14; Kulcsige: Róm 13:8 „Senkinek se tartozzatok semmivel, csak azzal, hogy egymást szeressétek, mert aki a másikat szereti, betöltötte a törvényt.”

Semmivel se tartozzunk senkinek csak pont a szeretettel? Természetesen nem arról van szó, hogy legyünk elmaradva vele, hanem hogy a szeretet mindig ad, belőle sosem elég, mert szeretni mindig kell. És aki szeret, az nem hanyagolja megadni senkinek, amivel tartozik vagy ami éppen jár (szolgálat, tisztelet, adó stb. - 7v.).

A szeretetet fogalma képlékeny dolog manapság. Ezért Szent Ágoston mondását is könnyen félreértik, félremagyarázzák: „szeress és tégy, amit akarsz” - pedig az Ige itt meghatározza a szeretetet - a törvény betöltése a szeretet. Még csak nem is kell tudjam az illető „szeretetnyelvét”, elég, ha ismerem Isten törvényét. (9v.) Káros és helytelen így gondolkodni: „Nem kell nekünk a törvény elég, ha szeretsz”. Az igaz, hogy a törvény betartása csupán üres erkölcsösség vagy vallásosság a szeretet nélkül. De a szeretetet mégis a törvény határozza meg – ha nem így volna azt a sok könnyelmű, parázna kapcsolatot joggal nevezhetnénk szeretetnek.

Minden ember felé jóindulattal, szeretettel kell legyünk, de itt azt is tanítja az Ige, hogy egymást szeressétek. Nem mindig valaki mást, hanem akik mellé rendelt az Úr. Tudod szeretni családodat, lelki családodat?

Kelemen Sándor

DÉLUTÁN | 

Ígéret az Úrtól

Igehely: 1Móz 18: 9-15; Kulcsige: 1Móz 18: 14 „Van-e valami lehetetlen az Úr számára? Egy esztendő múlva visszatérek hozzád, és fia lesz Sárának.”

A látogatás oka világossá válik, amikor ezek a férfiak Ábrahámot a felesége felől kérdezik név szerint. Valószínűleg az volt a szokás, hogy a férjes asszony ilyenkor nem mutatkozott, ezért Sára csak az ajtóban hallgatózott, amit jól is tett, mert az üzenet pont annyira szólt neki, mint férjének: Sárának fia lesz egy év múlva ilyenkor. Ennek megvalósulása az Isten meglátogatása által lesz. Az ő koruknál és fizikai állapotuknál fogva emberileg lehetetlen, ezért Sárának hihetetlen és magában felkacag. A 17. rész 17. versében Ábrahám is nevet ezen az ígéreten. De az Úr a szívekbe lát és Sárát helyreigazítja. És jön a kérdés: - „Van-e valami lehetetlen az ÚR számára?” Az Úr Jézus megszületése, habár más körülmények miatt, de ugyanolyan lehetetlen volt, mint az Izsáké. Az angyal is kijelenti Máriának: „Istennek semmi sem lehetetlen.” (Lk 1:37) Az emberek újjászületése is pont ilyen lehetetlen. A tanítványok azon kérdésére „akkor kicsoda üdvözülhet?” - az Úr Jézus kijelenti: „Embereknek ez lehetetlen, de Istennek minden lehetséges.” (Mt 19:26) Isten ígéretei mindig hihetetlennek tűnnek, de soha nem lehetetlenek Istennek. Hiszel-e Neki?

Kelemen Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?