2020. május 7., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Királyi törvény

Igehely: Jak 2:1-13; Kulcsige: Jak 2:8 „Ha ellenben betöltitek a királyi törvényt az Írás szerint: «Szeresd felebarátodat, mint magadat!», helyesen cselekedtek.”

A felebarát szeretete királyi törvény, de miért? 1. Mert királyi forrásból ered. Isten a szerzője az egész Bibliának és ennek a parancsolatnak is. 2. Királyi gyermekeknek szól, és a mindenség királyának igazságos útjára vezet minden embert. 3. Királyi mérce. A Királyok Királyának minden más uralkodó törvénye fölötti törvénye. Az Isten országának alkotmányához tartozik. A személyválogatás is pont olyan súlyos bűn, mint a többi. A szeretet Isten törvényének összefoglalója. Mivel az Isten törvénye egy egységet alkot, mint a virágváza vagy egy autógumi, mindegy, hogy melyik része törik vagy lyukad, károsul az egész. Ha a törvény valamelyik része sérül, automatikusan a szeretet sérül. A felebarát szeretete kizárja a személyválogatást. Az nem bűn, ha vannak barátaink vagy hozzánk közelebb állók, de figyelnünk kell arra a vékony vonalra, amely a baráti kör és a klikk (zárt érdekcsoport) között húzódik. Mindig kedvesek és befogadóak kell legyünk a gyülekezetben egymás és a kívülállók felé. Szívesen veszed bárki ül melléd a gyülekezetben?

Kelemen Sándor

DÉLUTÁN | 

Beteljesült ígéret

Igehely: 1Móz 21:1-8; Kulcsige: 1Móz 21:1-2 „Azután meglátogatta az Úr Sárát, ahogyan megmondta, és úgy cselekedett az Úr Sárával, ahogy megígérte. Sára teherbe esett, és fiút szült Ábrahámnak öregkorára, abban az időben, amelyet megígért neki Isten.”

Sok emberileg érdekes részletet lehetett volna kidomborítani az Izsák születésének körülményeiről. Az Ige mégis nagyon röviden fogalmaz, de kiemeli Isten munkáját és az ő akaratát Izsák születésével kapcsolatosan. Mi is tanuljunk meg nem elveszni az érdekes földi eseményekben, hanem lássuk meg minden körülményben az Úr munkáját és akaratát. Az Ige ezt akarja velünk láttatni: 1. Az Úr látogatta meg Sárát (1 v.) – tehát mindezt Isten végezte, nem az emberi ügyesség, találékonyság. 2. Pont úgy történt, ahogy az Úr megígérte (1-2v.) és pont a kijelentett időben. (17:21; 18:14) Ez peresze előrevetíti Krisztust, mint a nagy ígéretet és annak pontos beteljesülését. Párhuzamot is lehet vonni az itt felsoroltak és az Úr Jézus születésének körülményei között. Így teljesíti mindig az Úr az ígéreteit - számíthatsz rá! 3. Újra ki van emelve, hogy ez egy isteni csoda, mert Sára öreg korában szülte. 4. Ábrahám pedig mindenben engedelmeskedett, a körülmetélésben és a név adásában is. 5. Izsák jelentése „nevet”. És láthatjuk, hogy mindenkinek nagy örömet szerzett az ő születése. Még inkább az Úr Jézus születése (Lk 2:10) - Neked is? Most is?

Kelemen Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:1–16; Kulcsige: Mt 20:15 „Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?”

Tegnapi igénk úgy fejeződött be, hogy „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” Hogyan? Erre is választ ad a mai igénk. A számok és teljesítmény bűvöletében élő ember nem tud mit kezdeni a mai történettel. Pedig de szeretnénk matematikai szöveges faladatként tekinteni erre a példázatra! A kérdés végül az lenne: Ha a gazda mindenkinek ugyanannyit fizetett, mennyi volt az átlagos órabér? Mindannyian érezzük, hogy nem jó a kérdés. Isten kegyelmi elhívása összeegyezhetetlen a mi matekunkkal. Nincs egész örök élet, fél örök élet, negyed örök élet… mint ahogy üdvösség sem.