2020. május 8., péntek

DÉLELŐTT | 
Jót tenni az ellenséggel is

Igehely: 2Móz 23:1-9; Kulcsige: 2Móz 23:4 „Ha ráakadsz ellenséged eltévedt marhájára vagy szamarára, hajtsd vissza hozzá!”

Az előttünk álló törvény ezt a két, számunkra sokszor nehezen összeegyeztethető dolgot fonja össze: légy igazságos és légy kedves! Az Úr Jézus is a kegyelemet és az igazságot hozta el. (Jn 1:17) Ennek a kettőnek az egyesítése által végezte el megváltásunkat ott a kereszten. (Róm 3:24-26)

Milyen nagy szeretettel védi a törvény a károsultat, az elnyomottat, a jövevényt. Az ilyeneket csak az igazság érvényesítésével lehet szeretni, hogy meggátolják a további elnyomást és kárpótolva legyenek, amennyiben még lehet. Pedig sok bűnöst ma az igazság mellőzésével (árnyalásával) próbálnak segíteni, pedig Isten soha nem ad igazat a gonosznak. Légy igazmondó, légy igazságos, ne légy bűntárs (ne fogj össze senkivel a rosszban és ne légy befolyásolható a tömeg által sem), ne légy részrehajló, ne légy gonosz és ne légy megvesztegethető. A 4. és 5. vers arra tanít, hogyan szeressük ellenségeinket. Az Újszövetség így foglalja össze: „Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a jóval a rosszat.” (Róm 12:21) Ha te azt adod, amit kaptál, akkor a gonoszság gyarapszik. Ha viszont jót teszel ellenségednek, a szeretet győz benned és ki tudja még benne is. Van-e ellenséged? Kérj erőt, hogy amikor esélyed van rá, tudd szeretni!

Kelemen Sándor

DÉLUTÁN | 

Hit által nyert erőt

Igehely: Zsid 11:11-12 „Hit által kapott erőt arra is, hogy a meddő Sárával nemzetséget alapítson, noha már idős volt, minthogy hűnek tartotta azt, aki az ígéretet tette. Ezért attól az egy embertől, aki már közel volt a halálhoz, származtak olyan sokan, mint az ég csillagai és mint a tenger partján a föveny, amely megszámlálhatatlan.”

Sára hitt és kapott, mert Istennek célja volt vele. Ha ismerjük a történetet tudjuk, hogy először Sára nevetett, mert hihetetlen volt számára Isten ígérete. De amikor Isten számon kérte tőle ezt, és megkérdezte: „Van-e valami lehetetlen az ÚR számára?” (1Móz 18:14) - akkor Sára hitt. Milyen jó, hogy nem maradt meg cinikus keserűségében, ami felnövekedve ma is sokak hitét megrontja. Isten úgy gondozza a mi gyenge hitünket is, mint a kertész, aki ügyel a törékeny növényre, mert „a megrepedt nádszálat nem töri össze, a füstölgő mécsest nem oltja ki.” (Ézs 42:3) Az áldás nagysága nem a hit mértékétől függött, hanem attól, akibe vetették hitüket. És Isten az ő nagyságához képest teljesítette és most is folyamatosan teljesíti ígéretét, miközben megszámlálhatatlan az utódoknak száma nemcsak zsidók, hanem pogányok közül is. (Róm 4:16-17) Én ennek bizonysága vagyok – te is kedves olvasóm? Milyen jó, mert habár Isten népe jelentéktelennek tűnik, mégis egy nagy nép, megszámlálhatatlan sereg és tovább növekszik. Mire kell most hit által erőt kapnod? Bízz benne, mert Isten képessége, hogy nagy dolgokat cselekedjen nincs a mi hitünk nagyságára és kérési képességünkre korlátozva. (Ef 3:20-21)

Kelemen Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:1–16; Kulcsige: Mt 20:15 „Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?”

Tegnapi igénk úgy fejeződött be, hogy „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” Hogyan? Erre is választ ad a mai igénk. A számok és teljesítmény bűvöletében élő ember nem tud mit kezdeni a mai történettel. Pedig de szeretnénk matematikai szöveges faladatként tekinteni erre a példázatra! A kérdés végül az lenne: Ha a gazda mindenkinek ugyanannyit fizetett, mennyi volt az átlagos órabér? Mindannyian érezzük, hogy nem jó a kérdés. Isten kegyelmi elhívása összeegyezhetetlen a mi matekunkkal. Nincs egész örök élet, fél örök élet, negyed örök élet… mint ahogy üdvösség sem.