2020. szeptember 10., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Eget-földet rengető jajgatás

Igehely: Jer 50:29-51,10; Kulcsige: Jer 50:46 „Babilon elfoglalásának zajától megrendül a föld, jajgatása hangzik a népek között.”

Babilon a büszkesége és kevély viselkedése miatt pusztul el. Izráel és Júda pedig erős megváltójuk, a Seregek Ura segítségével szabadul meg. Babilon lakóira rettegést hoz, Izráelnek és Júdának nyugalmat ad. Babilon megsemmisül, az ÚR népének ügye győzelemre jut (34.v.). Babilon uralma a csúcspontján az akkor ismert egész földre kihatott, sőt az égig ért (Dán 4:11). Ahogyan nagysága és hatalma akkora méretet öltött, bukása is eget-földet rengető pusztulással fog megtörténni (46.v.). Mindez úgy valósulhat meg, hogy az Úr az Ő választottját, Krisztust helyezi mindenek fölé. Neki hatalma van arra, hogy ítéletet tartson (Jn 5:27). Hadd tudja meg az egész föld, hogy nincs senki olyan, mint az Úr! Őt senki nem kérheti számon, de Ő mindenkit számon fog kérni (44.v.)!

Ebben az ítéletben a próféta a közeli és távoli jövőt írja le. Babilon ítélete nemcsak az ókori Babilóniai Birodalom és Babilon városának bukására vonatkozik, hanem előrevetíti azt a világméretű ítéletet is, amelyben mindenkinek Isten elé kell állnia ítéletre. Aki hisz Jézus Krisztusban, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, már ítélet alatt van (Jn 3:18). Veled mi lesz?

Borzási Gyula

DÉLUTÁN | 

Felületes szülő-gyermek kapcsolat

Igehely: 1Sám 2:12-26 Kulcsige: 1Sám 2:12 „Éli fiai azonban elvetemült emberek voltak, nem törődtek az Úrral.”

Ez a történet a bírák korából van, amely az egyik legsötétebb korszak Izráel történetében. Megdöbbentő, hogy milyen mélyre tud süllyedni még Isten választott népe és felkent papja is, ha a bűn útján jár. Éli és fiai közt nagyon elromlott a kapcsolat, mert már előbb elromlott az Istennel való kapcsolatuk. Elhagyták az Úr törvényét, és a maguk bűnös útját járták. Élinek főpapként és apaként az ige asztalánál kellett volna nevelnie fiait, és meg kellett volna tanítania őket a szent szolgálatra és szent életre. De nagyon felületes és puha ember volt: amikor fegyelmeznie kellett volna fiait, nem tette (1Sám 3:13). Az írott igét elhagyták, „ritkaság volt az Úr igéje, nem volt gyakran látomás”(1Sám 3:1). Így aztán az következett, hogy Éli fiai „elvetemült emberek voltak, nem törődtek az Úrral”(12.v.). A Károli-fordítás szerint „nem ismerték az Urat”. Ennek eredménye az lett, hogy a szülő és gyermek között is elromlott a kapcsolat. Ezt a generációs problémát orvosolni kell. Isten akarata az, hogy az atyák szívét a gyermekekhez térítse, a gyermekek szívét az atyákhoz (Mal 3:24). Ez pedig csak úgy lehetséges, ha előbb mind az atyák, mind a gyermekek szíve Istenhez tér.

Borzási Gyula

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!