2020. szeptember 12., szombat

DÉLELŐTT | 
A tekercsre írt ítélet bizonyossága

Igehely: Jer 51:45-64; Kulcsige: Jer 51:60 „Jeremiás ugyanis leírta egy tekercsre azt a sok veszedelmet, amely Babilont fogja érni; mindazokat az igéket, amelyek megírattak Babilonról.”

Szerájá, a szállásmester, testvére volt Báruknak, Jeremiás próféta írnokának. Szerájá fogságba ment Babilonba Cidkijjával, Júda királyával együtt. Jeremiás tekercset adott át Szerájának, amire leírta a sok veszedelmet, amely Babilont fogja érni, és mindazokat az igéket, amelyek megírattak Babilonról. Olyan volt ez, mint egy visszapillantó tükör: ebben Júda vezetői és a nép világosan láthatta, hogy az Úr idejében és sokszor figyelmeztette őket a veszedelemre. Ahogyan beteljesedtek a Júdáról és Jeruzsálemről írt próféciák, pontosan úgy fognak beteljesedni a Babilonról írt igék is.

A leírt ige arról tanúskodott, hogy a próféta szava megbízható, és bizonyosan teljesülni fog. Bár azt a tekercset Szerájának be kellett dobnia az Eufráteszbe, Istennek gondja volt arra, hogy másolata megmaradjon évszázadokon át részünkre is. „Ezért egészen bizonyosnak tartjuk a prófétai beszédet, amelyre jól teszitek, ha figyeltek, mint sötét helyen világító lámpásra… Mindenekelőtt tudnotok kell, hogy az Írás egyetlen próféciája sem ered önkényes magyarázatból, mert sohasem ember akaratából származott a prófécia, hanem a Szentlélektől indíttatva szóltak az Isten szent emberei” (2Pt 1:19-21).

Borzási Gyula

DÉLUTÁN | 

Ráható kapcsolat a világgal

Igehely: Mt 5:13-16 Kulcsige: Mt 5:16 „Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.”

A kapcsolatépítés tíz szabálya a következő: 1. Mielőtt bármit mondanál bárkinek is, tegyél fel magadnak három kérdést: Igaz ez? Szeretetből fakad ez? Szükséges, vagyis építő ez? 2. Bánj takarékosan az ígéretekkel, és tartsd meg azokat hűségesen! 3. Soha ne szalassz el egyetlen lehetőséget sem, amikor megdicsérhetsz vagy bátoríthatsz valakit! 4. Sohase beszélj negatívan másokról, és ne hallgasd meg azokat, akik így tesznek! 5. Tekints megbocsátó szemlélettel az emberekre! Hidd el, hogy a legtöbben a tőlük telhető legjobbat teszik! 6. Légy nyitott: beszélgess, ne vitatkozz! 7. Engedd, hogy az erényeid önmagukért beszéljenek! 8. Ha kritizál valaki, nézd meg, hogy van-e valami igazság abban, amit mond; ha igen, akkor változtass a dolgokon! 9. Műveld a humorérzéked! 10. Ne azt keresd, hogy téged vigasztaljanak, hanem hogy te vigasztalj. Ne arra törekedj, hogy téged értsenek meg, hanem hogy te érts meg másokat. Ne azt tartsd fontosnak, hogy szeressenek, hanem hogy szeress! (Forrás: Ismeretlen).

A só feltűnés nélkül teszi ízesítő, tartósító, gyógyító hatását. A világosság nem tud, és nem is akar nem feltűnni. Mindkettőre szükség van. Legyünk só és világosság a világban mennyei Atyánk dicsőségére!

Borzási Gyula

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.