2020. szeptember 13., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Isten üzenete nem változik

Igehely: Jer 38:1-23; Kulcsige: Jer 38:2 „Ezt mondja az Úr: Aki ebben a városban marad, az fegyver, éhínség és dögvész miatt fog meghalni. Aki azonban kimegy a káldeusokhoz, az megmarad, életét ajándékul kapja, és élni fog.”

Kemény beszéd ez – mondhatnánk, hiszen a próféta arra indítja a királyt, hogy adja meg magát Istennek és a káldeusoknak. Azt hiszem, én is megvizsgálnám Jeremiást, hogy nem szól-e hamisan. Viszont a prófétának nem ez az első üzenete Istentől, és amit eddig mondott, mind beteljesedett. Ezért hiteles szolgája ő az Úrnak, és bölcs dolog hallgatni rá. Isten ítélete már kimondatott a király fölött. Cidkijjá a káldeusok kezébe fog jutni. Isten végzi ezt el. A tét most már csak az, hogy milyen módon történik ez meg. Megadja magát, vagy elhurcolja az ellenség?

Drága testvérem, ez a beszéd nem kemény, hanem kegyelmet hirdető. Amikor Isten szól, a megtartásunkért teszi. Nagy kegyelem, hogy még mindig beszél. Érdemtelenek vagyunk, és méltatlan nép között lakunk, akikre az isteni ítéletnek már rég le kellett volna sújtania. Egy olyan társadalomban élünk, ahol az emberi hiúság az egekig hatott, és az emberi dicsőség áll a középpontban. De Isten neve és igéje semmibe van véve, még sokszor az evangéliumi gyülekezetekben is, mondván, hogy most más időket élünk. Csodálom Istent, hogy még megadja a lehetőséget igéjének meghallására, és nem mondja, hogy elég volt. Hosszan tűr, és még mindig szól, várva, hogy mindazok, akikért kifolyt a drága vér, megtérhessenek tévelygéseikből Jézus Krisztushoz. Testvéreim, ha hallottuk Isten szavát, mire várunk még? Isten üzenete nem fog változni, hiszen az utolsó időkben szólt nekünk a Fia által (Zsid 1:1), és rajta keresztül mindent kinyilatkoztatott akaratából.

Cidkijjá nem mert bízni az üzenetben, mert jobban félt az embertől, mint Istentől. Engedetlensége miatt elpusztult a város. Valaki egyszer azt mondta: „az áldás csak az engedelmesség útján található”. Hogy talál most téged Isten üzenete? Hordozója vagy már? Változtatsz-e az üzeneten, ha kortársaidnak az nem tetszik, vagy hűséges leszel az Úr eredeti üzenetéhez? Ha pedig Isten szólt már neked akarata felől, meddig vársz még? Lehet, holnap az ellenség már betör!

Sebestyén László

Imaáhítat: 

Imaáhítat: Imádkozzunk, hogy hitelromboló hitviták helyett a keresztyénség közös pontjait és lényegét tudjuk özvetíteni a világ felé! – 2Tim 2:23 (Keresztyén egység napja)

Bibliaóra: 

Bibliaóra: Harcolj az igazságért! – Eszt 5:1-5; 7:1-10 (Zsolt 118:15)

DÉLUTÁN | 

Isten akarata szerinti élet

Igehely: 1Pt 4:1-11 Kulcsigék: 1Pt 4:1-2 „Mivel tehát Krisztus testben szenvedett, vértezzétek fel magatokat azzal a felismeréssel, hogy aki testileg szenved, az elszakad a bűntől, hogy többé ne emberi vágyak, hanem az Isten akarata szerint éljétek le testi életetek hátralevő idejét.

Istent dicsőíti, amikor megszületik valakiben a vágy, hogy az Ő akarata szerint éljen. A természetes ember, aki még nem született újjá, nem vágyik Isten akaratát teljesíteni, mivelhogy számára az nyűg, unalmas, és butaságnak tartja. Van neki saját akarata, a „test akarata”, és sajnos, nem tudja, hogy az a halálba vezeti őt. Csak az újjászületés csodája által lesz képes az ember, hogy leszámoljon romlott énjével, hogy ezután Krisztus éljen benne.

Kedves olvasó, ha úgy véled, hogy a te életed már Jézus Krisztusban el van rejtve, és ezért biztonságban vagy, vértezd fel magad azzal a gondolattal, hogy ha szenvedned kellene is, te mégis Isten akarata szerint fogsz élni. Ez nem azt jelenti, hogy attól a perctől, hogy Isten gyermeke lettél, mindent úgy cselekedtél, ahogy az Ő kedves akarata kéri. Mert egyikünk sem teszi ezt tökéletesen. De azt igenis jelenti, hogy megváltozott az akarat, és megújult az értelem. Mert a Szentlélek átformáló műhelyében vagy, hisz a keresztyén élet nem arról szól, amit az ember tesz, hanem amit Isten cselekszik egy megváltott bűnös életében. Ezt úgy értem, hogy az életünk elfolyt idejében folyamatosan ellenkeztünk és lázadtunk Isten ellen, viszont a hátralevő időt az Úr jelenlétében, és az Ő akaratában szeretnénk tölteni.

Nagyon fontos, hogy miután halálba adtuk az életünket, hagyjuk is ott, s ne próbáljuk azt visszavenni. Mert az életben jönnek olyan helyzetek vagy időszakok, amikor újból mi szeretnénk irányítani az életünket. Most itt nem a megújult elmére gondolok, hanem a földi kívánságokra és kínálatokra. Azért, hogy ne a kívánságok szerint éljünk, hanem az elménk folyamatosan megújuljon, és keressük Isten akaratát, kapunk néhány gyakorlati tanácsot:

A vertikális kapcsolatot tartsuk rendben! Ezért szükség van mértékletességre és józanságra.

A horizontális kapcsolatainkat ápoljuk! Nagyon sok minden megronthatja a felebaráti kapcsolatokat. Ennek oka a szeretet hiánya. Fogadjuk be egymást, és használjuk ki a vendégszeretet lehetőségét! Az Istentől kapott, meg nem érdemelt ajándékokat használjuk testvéreink épülésére!

Sebestyén László

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.