2020. szeptember 14., hétfő

DÉLELŐTT | 
Bebörtönzést is elszenvedett

Igehely: Jer 37:1-21; Kulcsige: Jer 37:18 „Majd ezt kérdezte Jeremiás Cidkijjá királytól: Mit vétettem ellened, udvari embereid és a nép ellen, hogy fogházba vetettetek?”

Jeremiás nem vágyott börtönbe, viszont számára Isten üzenete fontosabb volt, mint a szabadsága. Nem tehette meg, hogy saját kényelmét előtérbe helyezze, és Isten szavát a király felé megmásítsa. Ha van valami, ami segíthetne egy ország, város vagy gyülekezet helyreállásában, az az Isten beszédére való építkezés lenne. A megalkuvás és az igazságról való lemondás csak rombolást hozhat. Ne legyünk bolondok, hogy a homokra építsünk, hanem legyünk bölcsek, és építsünk a kősziklára, Isten hamisítatlan beszédére.

Feltehetjük a kérdést, hogy a hűséges szolga életében Isten miért engedett szenvedést? Erre az a válaszom, hogy Isten megengedte ugyan, de anélkül, hogy levegye róla a figyelmét. A hűség nem garancia a szenvedés nélküli életre. Ahogyan Péter apostol is mondja: „boldogok vagytok, ha Krisztus nevéért gyaláznak titeket; mert megnyugszik rajtatok a dicsőségnek és az Istennek Lelke”.

Olyan időket élünk, és olyan helyen, ahol nem zárnak el, ha ragaszkodsz Jézus Krisztus beszédéhez. De hányszor megtörtént, hogy emberek kizártak életükből, mert ki merted mondani azt, amit ők nem szeretnek hallani! Abszolútum Isten szava számodra akkor is, ha megfedd?

Sebestyén László

DÉLUTÁN | 

Isten akarata szerinti keresés

Igehely: Mt 18:10-14 Kulcsige: Mt 18:14 „Ugyanígy a ti mennyei Atyátok sem akarja, hogy elvesszen egy is e kicsinyek közül.”

Isten országában senki sem maradhat le, senkit sem hagyhatunk hátra, mert mindenki fontos. Bár az idők végén egy megszámlálhatatlan sokaságról beszél az Ige, ez csak emberileg megszámlálhatatlan. Isten tudja a pontos számot, és egy megváltott sem fog hiányozni onnan, akiért Jézus drága vére folyt. Túl drága Jézus vére, hogy hiába folyt volna. Én nem tudok tökéletes munkát végezni, viszont Jézus eljött, hogy megkeresse és megtartsa azt, aki elveszett, és addig fogja keresni, amíg megtalálja. A szám teljes kell, hogy legyen, nem elégszik meg 99-el, ha Ő 100-ra gondolt. Nem a számokra teszem a hangsúlyt, hanem a teljességre. Az Ige azt mondja, hogy mindnyájan el voltunk tévedve, mielőtt Jézus ránk talált volna. Pásztor nélküli juhok voltunk, kitéve az élet minden veszélyének.

Ma este, kérlek, értsd meg ezt: Jézus keres téged. A pásztor sokkal könnyebben megtalálja a bárányt, ha az béget. Az embernél ez a sírást jelenti. Ne fuss el Tőle! Engedd, hogy megtaláljon, mert Ő nem adja fel a keresést, mivel Isten akarata szerint keres. Ha pedig megtalált már, és vállán hordoz, erősödj meg, és keresd együtt a Pásztorral az elveszettet!

Sebestyén László

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!