2020. szeptember 25., péntek

DÉLELŐTT | 
Függelék: Jeremiás próféta igazolása

Igehely: Jer 52:1-34; Kulcsige: 2Krón 36:21 „Hogy beteljesedjék az Úrnak Jeremiás által mondott igéje: Amíg le nem telnek az ország nyugalmának évei, nyugodni fog a pusztulás egész ideje alatt, teljes hetven évig.”

Egy történelmi korképet alkotunk ebből a részből, és megérthetjük, hogy Jeremiás próféta hűségesen bevégezte szolgálatát. Néhány tényre hadd figyeljünk oda:

A felfuvalkodás a bukás előtt jár (1-3, 8-10). Cidkijjá élete azt mutatja, hogy nem tudott Isten előtt megalázkodni, a bűnt követte. Megfogták, elvesztette családját, trónját. Mindazok, akik így viselkednek, ezt kapják.

Az emberi cselekedetek hiábavalók (4-10). Az ostrom elől akartak menekülni, de nem sikerült. Minden olyan próbálkozás, cselekedet, amit nem Isten rendel, ami nem Istentől jövő, hiábavaló és a halálba visz.

A vallásosság Isten nélkül elpusztul (12-23). A babiloniak lerombolták a templomot, mert az Isten nélkül működött már elég régóta. És így lesz minden vallással és felekezettel, amelyik nem Istennel tart kapcsolatot, hanem pusztán formaságokhoz és külső szertartásokhoz ragaszkodnak.

A kegyelem királyi kegy (31-34). Ahogy a király megkegyelmezett Jójákinnak, érthetetlenül, minden előzmény nélkül, úgy Jézusban Isten is kegyelemmel tölt be, elfogad, megszabadít, és eltart minden jóval. Áldjuk Őt!

Szűcs Sándor

DÉLUTÁN | 

Részesülés Krisztus gyalázatában

Igehely: Zsid 13:9-16 Kulcsigék: Zsid 13:12-13 „Ezért Jézus is, hogy megszentelje a népet tulajdon vére által, a kapun kívül szenvedett. Menjünk ki tehát őhozzá a táboron kívülre, az ő gyalázatát hordozva.”

Krisztust követni kell mindenhova: a Jordánhoz, ahol bemerítkezett, a farizeus házába, ahol vádolták, a Gecsemánéba, ahol gyötrődött, és a táboron kívülre is, ahol a gyalázatot viselte. Ez a keresztyén élet lényege: a Krisztuskövetés. A Krisztussal való egység hozza magával a követést, másképp nem működik.

Most, amikor a Krisztus gyalázatában való részesülésről beszélünk, meg kell jegyeznünk két dolgot: Ez egy döntés. „Menjetek ki Őhozzá...” (13.v.) – az akarat területe. Ez egy rejtett, emberek előtt láthatatlan rész, mélyen a szívben van, de onnan belülről jönnek ki a jó dolgok is, meg a rossz dolgok is. Mérlegelni kell, átgondolni, hogy mi az Úr akarata, és vajon én mit akarok?

Ez egy életmód is. Sok gyakorlati dolog van felsorolva: Helyes tanítás keresése, egyszerű ételek fogyasztása, lelki megtisztulás vágya, maradandó értékek (város) keresése, Jézusról bizonyságot tevő élet és bőségesen adakozó lelkület (9-16.v.). Ezek olyan cselekedetek, amelyeknek ott kell lenniük a hívőben. Ezért lehet, hogy lenéznek, csúfolnak bennünket, de mi elhordozzuk Jézusért.

Mikor gyaláztak téged Krisztusért, és mivel? Hogyan alakul ki a krisztusi életmód az életünkben?

Szűcs Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.