2020. szeptember 7., hétfő

DÉLELŐTT | 
Ami rosszabb a rabigánál

Igehely: Jer 28:1-17; Kulcsige: Jer 28:13 „Menj, és ezt mondd Hananjának: Így szól az Úr: Fajármot törtél össze, de vasjármot csináltál helyette!”

Az igei üzenet szemléltetése gyakori Jeremiás prófétánál: 11 ilyen jelképes cselekedet van a próféta könyvében. Ezek közül hadd említsünk néhányat: látomás a mandulavesszőről és gőzölgő üstről (1:11-13), a lenvászon öv (13:1-11), Jeremiás nőtlensége és élete (16:1-9), a fazekas házában (18:1-12), az eltört cserépedény (19:1-15), látomás a két kosár fügéről (24:1-10), a földvásárlás (32:1-15), a rabiga hordása (27:1-12; 28:10-14). Ezekben a képekben hétköznapi eszközökkel és egyszerű eseményekkel húzta alá a szellemi üzenet komolyságát és fontosságát.

Már magában annak a ténynek, hogy Isten megismétli az üzenetet, de most fokozott módban, engedelmességre kellett volna késztetnie a népet: „Hiszen szól az Isten így is meg úgy is, de az emberek nem törődnek vele” (Jób 33:14). Ha kemény az üzenet, annál már csak az lehet keményebb, ha nem szól az Úr. Isten következetes, komolyan gondolja, amit mond, és beteljesednek igéi. Hozzánk is szólt, és még szól. Gondoljuk át, milyen sokszor és sokféleképpen szólt az Isten. Bizonyos vagyok abban, hogy hozzánk is szólt már az Úr. Milyen személyes üzenetet kaptunk ma vagy a közelmúltban az Úrtól? Mi lehet a mi válaszunk erre?

Borzási Gyula

DÉLUTÁN | 

Őszinte kapcsolat Istennel

Igehely: Zsolt 139:23-24 „Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján!”

Ez a zsoltár úgy beszél Istenről, mint aki mindentudó (1-6), mindenütt jelenvaló (7-12), teremtő (13-18) és szent Isten (19-24). Ez az Isten a vele való őszinte kapcsolatra teremtett minket. Amikor megtörtént a bűneset (1Móz 3), elromlott ez a kapcsolat. Isten mégis többször is újra kezdeményezte a kapcsolatot, és lehetővé tette, hogy ez helyreálljon. Utolsó kéznyújtása felénk Fiában, Jézus Krisztusban történt. Ő az egyetlen út az Atyához. Őbenne van a teljes isteni kinyilatkoztatás. Az Ő nevében imádkozhatunk.

Az Istennel való őszinte kapcsolat feltétele, hogy készek legyünk minden bűnt megvallani és elhagyni. Az Ő mindent átvizsgáló jelenlétében ismerjük fel, ha szívünk, gondolataink és útjaink valamiben tévesek. Ha erre rávilágít, akkor csak a megtérés állítja helyre a kapcsolatot. Az Úrral való őszinte kapcsolat ápolásának és megőrzésének feltétele a világosságban való járás (1Jn1:7).

Ma, amikor a modern kommunikáció eszközei megkönnyítik az emberi kapcsolatok ápolását, akarunk-e Istennel őszinte kapcsolatra lépni, és akarjuk-e azt ápolni? Van-e élő kapcsolatunk Istennel? Ha nincs, akkor itt az idő, hogy felvegyük a kapcsolatot vele! Olvassuk a Bibliát: abban Isten szól hozzánk! Imádkozzunk: akkor mi beszélhetünk Istennel!

Borzási Gyula

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.