2020. szeptember 9., szerda

DÉLELŐTT | 
A pusztító pusztulása

Igehely: Jer 50:1-28; Kulcsige: Jer 50:14 „Íjászok, vegyétek körbe Babilont! Lőjétek, ne sajnáljátok a nyilat, mert vétkezett az Úr ellen!”

Babilon az Isten elleni lázadás városa. Benne a földi dicsőség és emberi hatalom szemben áll Isten népével és városával, a mennyei Jeruzsálemmel. Sok párhuzam van a Jer 50-51 és Jel 17-18 között. Hasznos ezt a négy fejezetet együtt elolvasni. Ez a prófécia együtt szemléli a közeli és a távoli jövőt. Isten hadat üzent a pusztító ellen. Babilon pusztulása lesz Isten ítéletének csúcspontja. Azon túl, hogy Babilon kegyetlenül bánt el Júdával és Jeruzsálemmel, az ítélet alapja egyszerűen az, hogy „vétkezett az ÚR ellen” (14.v.), és „szembe mert szállni az Úrral” (24.v.). A prófécia pontosan beteljesedett, ha nem is a méd-perzsa Círus Kr.e. 539-ben vezetett Babilon elleni hadjáratában, hanem később. Mind a mai napig az ókori Babilon helye pusztaság és romhalmaz. Ez is bizonyítja azt, hogy Isten szava igaz, a bűn és az Isten elleni lázadás következménye biztos ítélet. Nem jó ujjat húzni Istennel!

Mennyivel más a helyzet Izráel és Júda maradékával, akiknek vétkét Isten megbocsátotta (20.v.)! Végső soron nem aszerint lesz az ítélet, hogy ki mennyit vétkezett, hanem aszerint, hogy ki mennyi kegyelmet és világosságot utasított vagy fogadott el!

Borzási Gyula

DÉLUTÁN | 

Építő testvéri kapcsolat

Igehely: Ef 4:26-32 Kulcsige: Ef 4:32 „Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban.”

A testvéri kapcsolatot megronthatja a harag (méltatlankodás), hamisság, bomlasztó beszéd (romlott szó), keserűség, indulat (mérgesség, felgerjedés), kiabálás (lárma) és káromkodás. Azt gondolhatjuk, hogy ilyesmi nem található testvérek között. Pedig ezt épp hívőknek írja az apostol! Sajnos, tapasztalatból is tudjuk, hogy szükségünk van ezekre az igékre. Az ördög célja, hogy rombolja a közösséget. Az Úr Jézus célja, hogy felépítse a gyülekezetet. Az előbb felsorolt negatívumokat először is ki kell vetnünk a szívünkből, és legyenek távol tőlünk az ilyen megnyilvánulások. Ezeket az ördög akarja becsempészni a testvérek közé. És a felsorolás még nem is teljes, mert azt is írja az apostol: minden gonoszsággal együtt.

Ha magunkra ismerünk a felsorolásban, valljuk meg, és térjünk meg! Ne adjunk helyet az ördögnek, sem termékeinek. Viszont legyen helye köztünk az egymáshoz való jóságnak, irgalomnak és megbocsátásnak. Szóljunk úgy, hogy az építő legyen, és áldást hozzon a hallgatókra!

A Szentlélek munkája a gyülekezet építése. Minden, ami rombolja a gyülekezetet, megszomorítja Isten Lelkét. Legyünk Isten munkatársai a testvéri kapcsolatok építésében!

Borzási Gyula

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:1–16; Kulcsige: Mt 20:15 „Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?”

Tegnapi igénk úgy fejeződött be, hogy „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” Hogyan? Erre is választ ad a mai igénk. A számok és teljesítmény bűvöletében élő ember nem tud mit kezdeni a mai történettel. Pedig de szeretnénk matematikai szöveges faladatként tekinteni erre a példázatra! A kérdés végül az lenne: Ha a gazda mindenkinek ugyanannyit fizetett, mennyi volt az átlagos órabér? Mindannyian érezzük, hogy nem jó a kérdés. Isten kegyelmi elhívása összeegyezhetetlen a mi matekunkkal. Nincs egész örök élet, fél örök élet, negyed örök élet… mint ahogy üdvösség sem.