2021. január 19., kedd

DÉLELŐTT | 
Sokakat meggyógyított

Igehely: Mk 3:7-12; Kulcsige: Mk 3:10 „Mert sokakat meggyógyított, úgyhogy akiknek valami bajuk volt, hozzá tódultak, hogy megérinthessék.”

Nem sokszor találkozunk a Bibliában azzal a helyzettel, hogy az Isten sarokba legyen szorítva az embertől. Ebben a történetben az Isten Fiát sarokba szorította a sok beteg, akik gyógyulásra vágytak. Rárohantak, hogy illessék Jézust. Emlékszem, hogy nagyon nehezen értettem meg Jákób történetét, mikor Jákób azt mondja Istennek, hogy „el nem engedlek, amíg meg nem áldasz engem.” Erre Isten elnevezte őt Izráelnek, „mert küzdött az Istennel és emberekkel”, és győzött. Észrevetted-e már, hogy Isten megtesz mindent azért, hogy meggyógyulj? Nagy csoda, hogy valaki sarokba szoríthatta Istent, hogy áldást kérjen tőle, de még nagyobb csoda, hogy Isten Jézusban közelvalóvá tette magát, elérhetővé vált számunkra.

Ragaszkodsz-e annyira az áldáshoz, hogy Istent sarokba szorítsd (emberileg beszélek!) imáiddal, Istenkereséseddel, hogy azt mondd ma reggel Jézusnak: „Jézus, illetni akarlak téged, szükségem van rád!” Jézus tudta, hogy a helyzet egy hajóra fogja őt kényszeríteni, mégis a partra ment érted. De neked is ki kell jönnöd a partra, az egyedüli lehetőség helyszínére, oda, ahol Jézus jár.

Sebestyén László

DÉLUTÁN | 

Nem hamisítjuk meg Isten igéjét!

Igehely: 2Kor 4:1–4; Kulcsige: 2Kor 4:2 „Elvetjük a szégyenletes titkos bűnöket; nem járunk ravaszságban, nem is hamisítjuk meg Isten igéjét, hanem az igazság nyílt hirdetésével ajánljuk magunkat minden ember lelkiismeretének Isten előtt.”

Gondoljunk valamilyen ételre. Mi az, ami megadja az étel hamisítatlan ízét, amely elégedettséget hoz a fogyasztóra? A hozzávalók. Ha Isten igéjét meghamisítanánk, talán csak egy kicsit, teljesen más lenne a következménye. Hatástalanná válna.

Nekem változnom kell, és egyedüli esélyem erre az, ha szemlélem az Úr dicsőségét az igéjében. Az igét szemlélni kell, mint Jézus Krisztus arcának dicsőségét, hiszen csakis a hamisítatlan ige fogja végbevinni, hogy Jézus ábrázatára változzunk át. Amennyiben mások lesznek a hozzávalók, más ábra fog kimutatkozni. De nemcsak az ábrázatunk lesz más, hisz a próbák idején csak akkor fog elkerülni a csüggedés, ha megtanultunk Jézusra nézni. Egyedül csak Őt szemlélve kaphatunk erőt a nyomorúság idején, ami el fog jönni, és lehet, hogy egyeseknek immár eljött. Ezért ne hamisítsuk az Isten igéjét, mert hazugságból van elég. E világnak és nekem is az igazságra van szükségünk.

Ha bennem és benned az evangélium működik, akkor ez minden ember lelkiismerete előtt valódi bizonyítékká válik.

Sebestyén László

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.