2021. január 9., szombat

DÉLELŐTT | 
„Emberhalászat”

Igehely: Mk 1:16-20; Kulcsige: Mk 1:17 „És így szólt hozzájuk Jézus: Kövessetek engem, és én emberhalászokká teszlek titeket.”

Isten legfontosabb, legdrágább és legköltségesebb munkája az emberek megmentése volt Jézus Krisztus által. Jézus az élete árán teljesítette a kárhozattól való megmenekülés feltételét. Az Ő tanítványainak a fő küldetése: erről az egyetlen menekülési lehetőségről szóló hírt terjeszteni a világon. A cél, hogy emberek kerüljenek a Sátán hálójából a szerető Isten kezébe.

Alkalmi horgász sok van, hozzáértő ember annál kevesebb. Ahogy az eredményes halfogáshoz szükséges a tanulás, ugyanúgy az emberhalászathoz is szükséges a képesítés és a szenvedélyes szív, mely telve van mentő szeretettel. Jézus az emberhalászat eredményességét egy feltételhez köti: „kövessetek engem, és emberhalászokká teszlek titeket.”

Isten akkor tud használni mások megmenekülésében, ha engedelmeskedünk a felhívásnak: Kövess engem! Igaz, ennek ára van. Az első tanítványok otthagyták a hálót, a hajót, a szülőket, a vállalkozást, és lám, emberhalászokká váltak Jézus mellett!

Mit kellene otthagynod, alábbhagynod a legcsodálatosabb Személy szorosabb követéséért, és az emberi életek megmenekülése érdekében?

Dóczi Tibor

DÉLUTÁN | 

A Szentlélek vezetésének fontossága

Igehely: ApCsel 16:6–12; Kulcsige: ApCsel 16:6 „Azután átmentek Frígia és Galácia földjén, mivel a Szentlélek nem engedte nekik, hogy hirdessék az igét Ázsiában.”

Döntéseink meghozatalához olyan forrásokhoz folyamodunk, amelyek segítenek a legjobb lépéseket megtenni. Ilyen segítségforrás a Szentírás, a saját és mások tapasztalatai, saját logikánk, vagy más emberek érvelése. Isten gyermekei abban a kiváltságban részesültek, hogy kapták a Szentlelket, akinek egyik szerepe az életünkben az, hogy vezessen bennünket.

A Lélek olyan kérdésekben vezette Pált, melyben sem a Biblia, sem a tapasztalat, sem racionális megítélés nem tudott segíteni. Vannak életünkben olyan útkereszteződések, ahol egyedül a Szentlélek által ismerhetjük meg a helyes irányt. Hogyan tapasztalta Pál a Léleknek a vezetését?

Pál az Úrtól kapott küldetésben fáradozott. Ha szeretnéd a Lélek vezetését megélni, Istentől kapott küldetésben élj! Pál, ha piros lámpát kapott a Lélektől, megállt, és elfogadta az új irányt, még akkor is, ha nem értette az akadályok okát. Amikor Pál megértette a szolgálati területének helyét, nyomban igyekezett oda elmenni, és ott munkálkodni. Lépjünk bátran, ha valamiről meggyőzött Isten, és igyekezzünk ott teljes szívvel szolgálni.

Dóczi Tibor

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.